Moncz Attila Sportújságíró

A Nemzeti Sportnál egyéves megszakítással eltöltött 12 esztendő után 2011 nyarán csatlakozott a Sport Televízióhoz. Kedvenc témája a nemzetközi labdarúgás, illetve az ökölvívás, utóbbi "műfajtól" függetlenül. Az írás mára hobbi lett, amit a jövőben a sportkönyvek mellett a Sport TV oldalán is igyekszik "gyakorolni".

blog
Top bejegyzések
Legutóbbi frissítés 2017. január 03. 01:04
Moncz Attila

Levélben ajánlom! bezár

Ronaldo még nagy falat Kínának

Cristiano Ronaldo nemet mondott Kínának. Ettől még repkedtek és repkednek az őrült összegek. Avagy kínai futballfejlesztés mérhetetlenül sok pénzből.

Adva van egy futballőrült államfő. Adva vannak dúsgazdag helyi vállalkozók, akik otthon és külföldön is részben vagy egészben birtokolnak labdarúgóklubokat. Adva van egy országos akadémiai rendszer koncepciója. Meg irgalmatlan mennyiségű pénz.
Így néz ki egy futballfejlesztési koncepció. Kínában hisznek benne.
Mindennek azt követően néztem utána, hogy az ünnepek környékén olvastam, Cristiano Ronaldót 100 millió eurós éves fizetéssel csábította egy meg nem nevezett kínai csapat, amely nem mellékesen 300 milliót hajlandó lett volna a Real Madridnak is átutalni. A portugál tudott nemet mondani („Természetesen futballistaként nagyon fontos, hogy eleget keressen az ember, hogy a visszavonulása után jól élhessen. De nekem nem a pénz a legfontosabb. Még van néhány évem a legmagasabb szinten. A Real Madriddal kötött új szerződésem nagyszerű, akárcsak a Nike-val aláírt megállapodásom. Büszkeséggel tölt el, hogy ennyi idősen ilyen papírokat írhattam alá. Ez ösztönöz továbbra is arra, hogy mindent ugyanúgy tegyek, ahogy eddig.”), a mai közép- vagy felső középkategóriás játékosok egy része viszont már nem. A 32 éves Carlos Tévez heti 750 ezer euróért (évi 40 millióért) írt alá a Sanghaj Senhuához, Óscar heti 465 ezerért a Sanghaj SIPG-hez, és akkor még mindig csak két példát ragadtam ki.
Pályafutása zenitjén lévő világklasszis még nem igazolt oda, de szerintem csak idő kérdése, mikor törik meg a jég. Nem mindenki Ronaldo és nem mindenki játszik a Realban. Elgondolkodtam, hány klub éljátékosai képesek „csukott szemmel” nemet mondani a kínai csábításra. Lehet, pesszimista vagyok, de a Real Madrid, Barcelona, Bayern München, Manchester United négyesnél tovább nem jutottam. Bár az MU-ban nem vagyok egészen biztos, még ha a minap Rooney a Kvangcsu Evergrandétól kapott, heti 800 ezer eurós ajánlatra meg is rázta a fejét. Őt még kispadosként is az motiválja, hogy megdöntse Bobby Charlton manchesteri gólrekordját. Kettő hiányzik neki.
De vissza Kínába, amelyből Hszian Csin-ping államfő a világ egyik vezető futballhatalmát szeretné faragni, vb-t szeretne rendezni – és nyerni. Az állam maga is iszonyatos összegeket különít el erre a célra, középtávon 20 ezer futballinternátust akarnak létesíteni, illetve 40 ezer új edzőt próbálnak kiképezni. A világ legnagyobb akadémiája már ott van Kuangtungban (semmiség, 359 ezer négyzetméteren és 47 pályán 2577 gyereket képeznek), a vállalatok pedig öntik a pénzt a labdarúgásba. Ehhez a gazdasági környezet is adva van, minden befektetési szektornál jobban megéri a futballba pumpálni a pénzt, ezért pedig az állam hálás: aki a fociba feccöl, az 25 helyett csak 15 százalékos adókulccsal szembesül. Ráadásul, mint az a keretes anyagból is kiderül, a befektetések már nem állnak meg a kínai határokon belül.
Utóbbiak azért is fontosak, mert a kínaiak által „bevett” országokban folyamatosan emelkedik a televíziós jogdíjak nagysága (ebből aztán nőhet a kínaiak vagyona is, nem utolsósorban pedig a valutadiverzifikáció is megjelenik), a kapcsolatteremtő képességről pedig ne is beszéljünk. Persze, ott vannak a kockázati tényezők is, hogy például a csapat kieshet és csökkenhet a televíziós bevétel, a szponzorációból vagy a merchandisingból származó összeg. De ha sikerül a megfelelő stábot összerakni (és több klubnál is úgy tűnik, az ázsiaiak erre nagy hangsúlyt fektetnek), akkor például ingatlanfejlesztéssel és utánpótlás-neveléssel lehet csökkenteni a rizikót.
És akkor vélhetően még többen kapnak majd kedvet a vásárláshoz.

Kínai tulajdonrészek külföldi klubokban

ANGLIA
Manchester City 13%; West Bromwich Albion 100%; Birmingham City 100%; Wolverhampton 100%; Aston Villa 100%

OLASZORSZÁG
Internazionale 100%; Milan 100%

SPANYOLORSZÁG
Espanyol 54%; Atlético Madrid 20%

FRANCIAORSZÁG
Lyon 20%; Sochaux 100%

HOLLANDIA
ADO Den Haag 98%

Moncz Attila 2017.01.03 01:04
2komment

Hozzászólás (2) Hozzászólok!

Juhász Gábor 2017. 01. 05., 07:19

' az egész... '
...hez még más is kell.

Juhász Gábor 2017. 01. 05., 07:18

A kínaiak ping-pongozni tudnak, focizni elsősorban a brazilok.
Pénzből ha minőségi focit lehet csinálni, megeszem a kalapom. Más kérdés a körítés, ahhoz kell mani, az egész
Emlékszem, a Kemény-éra 3. olimpiai aranyát az amerikaiak ellen nyerte. A kapitány az utolsó meccs környékén elmondta, hogy jól megtanultak mindent a sportról, ami megtanulható, de van benne valami zsigeri, amit nem lehet tanítani, ez a plusz felénk.
Szóval, amíg a nagy neveket be nem szerzik, kitermelnek rengeteg focizni tudó gyereket az akadémiákon, de nem lesz benne esszencia.

Szólj hozzá!