Tőrös Balázs NBA-szakértő

Digitális és közösségi médiával foglalkozó reklámszakember, 2005 karácsonya óta a Sport TV kosárlabda szakkommentátora.

1991 óta az összes NBA-döntőt élőben nézi, és amikor teheti, ír is róla. Korábban fórumokba, az nba1.hu portálra, a SLAM magazinba vagy éppen a Playboyba. 2011 nyarától pedig kizárólag a Sport TV honlapjára.

Digitális névjegyét itt találod.

blog
Top bejegyzések
Legutóbbi frissítés 2017. január 18. 15:59
Tőrös Balázs

Levélben ajánlom! bezár

Előzetes becslések

LeBron James a hunyó, tízig számol, aztán aki bújt, aki nem, megy

A héten ismét összecsapott a tavalyi NBA-döntő két résztvevője. A Golden State Warriors és a Cleveland Cavaliers meccse ezúttal nem tudott felnőni a karácsonyi derbi színvonalához. Ettől persze még érdemes megvizsgálni, hogy hol tart a két csapat, és mi várható tőlük, ha bekövetkezik a legtöbb szakértő és rajongó által várt Warriors-Cavs döntő zsinórban harmadik felvonása.

Szögezzük le: a Cleveland nem tudta vagy akarta felszívni magát a meccsre. Keveset járt a labda, rosszul dobtak és egy átjáróház volt a védelmük. Ennek lehetséges oka, hogy egy hatmeccses idegenbeli túra utolsó állomásán érkeztek Oaklandbe. Még az is felmerült, hogy Lue pihentetni fogja a sztárokat, de végül mindenki rendelkezésre állt. Egy ideig.

Kevin Love még a Kings ellen húzta meg a derekát múlt pénteken, és a pihenéssel töltött hétvége sem volt elég arra, hogy megszűnjenek a fájdalmai. Ugyan játékra jelentkezett, de egy kellemetlen Pachulia-zárás megpecsélte a sorsát. Jó hír lehet a Cavs szurkolói számára, hogy a következő meccsen már minden bizonnyal a csapat rendelkezésére fog állni.

A párharc legjobb játékosa továbbra is LeBron James, de a Warriors még úgy is jobb csapat jelenleg, hogy Steve Kerr még keresi Kevin Durant helyét a rotációban. A pillanatnyi forma azonban semmit sem jelent. Aki bajnok akar lenni, annak júniusban kell nagyot menni. És ahogy az elmúlt két évben láttuk, az a Cavaliersnek nagyon megy.

Az áprilisig lábadozó JR Smith és a derekát fájlaló Love nélkül a Cavaliers egy fásult csapat benyomását keltette. Kyrie Irving indiszponált volt és James játékából is hiányzott az a gyilkos ösztön, ami nyáron bajnoki címet jelentett a városnak.

Továbbra is borzasztóan érdekes, hogy a két csapat kiket tud huzamosabb ideig a pályán tartani a másik ellen. A Warriors úgy nyert nagyon magabiztosan, hogy Kerr egyáltalán nem játszatta legerősebb ötösét, ahol Green a center és mindent váltanak védekezésben. Channing Frye így sem találta a helyét, és a helyzet a döntőben szerintem csak rosszabb lesz.

Nagyon kellene a Clevelandnek egy jó Kyle Korver. Nemcsak addig, amíg Smith fel nem gyógyul, hanem utána is. A ex-atlantai mesterlövész helyzetei most is megvoltak, de mindent mellészórt, védekezésben pedig egy akkora felkiáltójel világít a feje fölött, hogy a Warriors játékosai sportot űztek abból, hogy az ő emberével dobassanak kosarat, pedig ez nem szokásuk. Ha ehhez hozzávesszük, hogy Love is hajlamos a lazsálásra, és Irving sem tartozik a posztja legjobb védői közé, akkor már jól látszik, milyen nehéz dolga lesz Lue-nak, ha egy tisztességesen védekező ötöst akar pályára küldeni.

A túloldalon Javale McGee helye kérdéses a pályán, mert időnként teljesen eltéved védekezésben, és megadja Lue-nak a lehetőséget, hogy fenntartsa a pályán Frye-t. Ahogy nő a tét, úgy számítok egyre inkább arra, hogy a palánk alatti feladatokat Draymond Green, David West és Zaza Pachulia triója fogja megoldani. Utóbbit nagyon meg kell dícsérni, mert úgy játszott, mint egy igazi All-Star. :D Bő húsz perc játékidő alatt 13 pattanóig jutott, és ami még ennél is fontosabb, mindössze két támadópattanót engedett Tristan Thompsonnak, aki a párharc egyik legfontosabb játékosa. A tavalyi döntőre az erejével teljesen elkészülő Andrew Boguthoz képest a grúz most egyértelmű upgrade-nek tűnik.

Ha már fontos játékosok… Azt mindenki tudja, hogy LeBron Jamest nem lehet megállítani, csak lassítani. Az elmúlt két meccs alapján ez elég jól megy Kevin Durantnek, aki örömmel használja ki, hogy Curry mellett nem kell játékot szerveznie, és minden egyes dobóhelyzetét saját kezűleg kiharcolnia, mint anno Westbrook harcostársaként.

Steph Curry híveinek nagyon kellett már a Séftől egy ilyen meccs a Cavs ellen. A kétszeres MVP könnyedén és hatékonyan játszott, de még így is fényévekre volt a csúcsformájától. Kerr az elmúlt hetekben visszaadta a kezébe a labdát: ez neki és a csapatnak is jót tett. Azzal azonban ő is tisztában van, hogy adós az elégedetlenkedőknek egy jó döntővel.

A szakmai stáboknak bő két hónapja van arra, hogy véglegesítsék rotációikat, és formába lendítsék kulcsjátékosaikat. A Warriors útja hagyományosan nehéz lesz a rájátszásban, de most mintha úgy tűnne, hogy a Clevelandre is nagyobb feladatok várnak: erősebb lett a Boston és a Raptors is, ráadásul én a Pacersszel sem találkoznék szívesen.

Elintézhetnénk azzal, hogy sima meccs volt. Ha Green nem tarolta volna Jamest, alig lenne miről írni, így viszont lehetetlen az esetet megkerülni. Természetesen falt volt. Nem is kicsi. Ettől még James rendesen rájátszott és abszolút megérdemelte, hogy az oaklandi “Diótörő” kifigurázza. Nálam ez sima sportszerűtlen falt, de mivel odakint nincs olyan, nincs bajom a meccsen született ítélettel sem. James ügyesen próbálja kisebbíteni a Warriors érdemeit azzal, hogy nem hajlandó rivalizálásról beszélni, de a napnál is világosabb, hogy ez a két csapat rühelli egymást. Ennek pedig mi, nézők leszünk a nyertesei, amikor júniusban lezárul a trilógia.

Addig azt kívánom, hogy aki sérült, gyógyuljon meg, aki pedig egészséges, már ne dőljön ki, mert úgy lenne igazi a leszámolás, ha mindkét párbajhős a legerősebb felállásában jelentkezne játékra.

Tőrös Balázs 2017.01.18 15:59
4komment

Hozzászólás (4) Hozzászólok!

Varga Ádám 2017. 01. 27., 09:51

hát nem tudom
én 10-ből 10-szer Bogutot választanám inkább mint Pachuliát

Hutnik Sarolta Molnár Istvánné 2017. 01. 20., 19:46

Teljesen egyetértek értékelésével. Mindkét csapat a kedvencem, de a Cavs-t szeretném bajnoknak, bár ez a meccs nem úgy sikerült ahogy vártam.

Daniels 2017. 01. 18., 21:19

Bazska, már egy korábbi alley-oopban is és most a cikkben is említetted, hogy júniusban reméled egy méltó párharccal lezárulhat a trilógia. Szerinted mennyire maradna ez trilógia, vagyis mennyire kell hosszabb távon - szerződések, cap, potenciális kihívók stb... - berendezkedni arra, hogy az évek abszolút esélyesei a GSW és a Cavs lesznek? Mert jó két ilyen színvonalú csapatot nézni, de hosszú távon unalmassá fog válni, ha ennyire nem kiélezett a verseny a nagydöntőért.

Kóródi László 2017. 01. 18., 18:01

Alázás volt!😂 most elösször láttam ebben az idényben csapatként játszani a Warriorst.Eddig se volt gond de ha ezt a csapatjátékot tudják tartani akkor egy ideig megállithatalanok maradnak.😎Reméljük 😆

Szólj hozzá!