Hollandiának a szombat a D-day • SportTV

Hollandiának a szombat a D-day

2015. 03. 28. 09:28    
Olvasási idő: 2 perc

Az Eb-selejtezők szombati programjából kiemelkedik a Hollandia–Törökország találkozó, amelyen a kétezres években vb-dobogón álló csapatok közül legalább az egyik messzebbre kerül az egyenes ági kontinensbajnoki részvételtől.

A Hollandia–Törökország Eb-selejtező kapcsán még a dicső magyar futballmúlt is okkal kerül elő, hiszen az oranje legutóbb az 1986-os vb selejtezői során veszített három mérkőzést, és akkor bizony Ausztria, valamint Belgium mellett (időrendben előttük) a Mezey-féle magyar labdarúgó-válogatott mért csapást rá. A 2016-os Eb selejtezői során két pofon már megvan, Csehország és Izland már megverte a Hiddink-csapatot, és ha most Törökország is így tesz, csaknem három évtizedes mélypont jön a „narancsosok” életében. Persze azért ezt könnyebb leírni (még a sérült Robben távollétében is), mint megvalósítani, hiszen Hollandia otthon 36 tétmérkőzés óta veretlen (33 győzelem, 3 döntetlen), a legutóbbi 19 hazai tétmeccsét pedig megnyerte.
A győzelemért alighanem egy eddig nem látott csatárduónak kell a legtöbbet tennie: Van Persie sérülése miatt a holland lapok szerint a gárda a Huntelaar, Dost kettőssel indul harcba. Huntelaarnak a válogatottban jól megy, már csak kettővel van elmaradva az örök góllövőlistát negyvennel vezető Patrick Kluivert mögött, ugyanakkor Dostnak a szombati lehet az első fellépése a nemzeti csapatban. Igaz, a tavasszal a Bundesligában nyolc mérkőzésen szerzett 11 góljánál jobb ajánlólevél aligha kell. Ha a Wolfsburg csatára bemutatkozása alkalmával még gólt is szerez, az elmúlt tíz évben Babel, Huntelaar, Lens, Wijnaldum és Schaken után mindössze a hatodik futballista lesz, aki így kezdi válogatottbeli pályafutását. Ha azonban Hiddink a hollandoknál klasszikusnak számító 4-3-3-ra szavaz, minden bizonnyal Huntelaar lesz a center, a szélekről pedig Promes és Afellay támogathatja.
„Mindegy, milyen felállást választanak, sehogyan sem lesz könnyű dolgunk – fejtegette Burak Yilmaz, a törökök csatára. – Csak hát Hollandia is rosszul rajtolt, most már kötelező nyernie, és ezt kell kihasználnunk.” A hogyanra azért nehezebb választ adni, hiszen Törökország öt mérkőzés óta nyeretlen Hollandiával szemben, ezeken az összecsapásokon még csak gólt sem tudott lőni neki.

Így azért az oranje talán könnyebb szívvel vághat neki az arrafelé csak „D-dayként” emlegetett összecsapásnak.

(Sport TV)

Szombaton a Sport1-en 17:45-től a Horvátország-Norvégia, 20:30-tól a Hollandia-Törökország, a Sport2-n 17:45-től a Csehország-Lettország, 20:30-tól pedig a Bulgária-Olaszország Eb-selejtezőt közvetítjük élőben. A játéknap összefoglalóját 23:00-tól sugározzuk a Sport1-en.