Megérdemelten az elitben • SportTV

Megérdemelten az elitben

2015. 04. 26. 10:22    
Olvasási idő: 2 perc

A játékosok és a szakmai stáb tagjai egyöntetűen arról beszéltek, hogy a magyar jégkorong-válogatott megérdemelten jutott fel a világ 16 legjobbja közé a krakkói divízió I/A világbajnokságról.

Vas Márton csapatkapitány – aki már a 2008-as történelmi, első feljutás részese is volt – a hajnalig tartó ünneplés után elmondta: a csapatot egysége és hite repítette fel az elitbe. „Volt egy közös álmunk, egy cél lebegett előttünk, és mindenki ennek szellemében dolgozta végig az edzőtábort, játszotta végig a felkészülési és a vb-meccseket” – mondta.

Rajna Miklós kifejtette, végig érezte a válogatottban az erőt, hogy meg tudja valósítani álmait: „A védekezésünk nagyon feljavult az elmúlt évekhez képest, ez az alapja a sikernek. Reméltem, hogy teljesítményemmel tudok segíteni. A kazah meccset leszámítva mindenkinél jobbak voltunk.”

A vb előtt honosított Andrew Sarauer ugyancsak bízott benne, hogy nem a kiesés ellen, hanem a feljutásért játszhatnak. „A többiek közül páran mesélték, milyen érzés volt 2008-ban feljutni. Azt pedig egyszerűen felemelő volt látni, miként él együtt a csapat a szurkolókkal. Köszönöm a lehetőséget, hogy a magyar válogatottban játszhattam” – tette hozzá a Fehérvár kanadai születésű csatára, aki bekerült a torna All Star-válogatottjába is.

A 40 éves Frank Banham hasonlóan vélekedett: „Kisfiúként volt egy álmom, hogy eljussak az NHL-be, ez sikerült. Most pedig végtelenül boldog vagyok, hogy egy olyan válogatott fogadott a sorai közé, amely jövőre az A csoportban szerepelhet” – mondta Banham, aki nem tudja, számára mit hoz a jövő. „A fiatalok ugyan engem is fiatalon tartanak, minden edzésen keményen kell harcolnom a helyemért, de ez nem megy a végtelenségig. Remélem, bírom a következő szezont is, de először is a jövő héten megműtik a régóta fájós térdemet.”

Rich Chernomaz szövetségi kapitány maximálisan elégedett volt csapatával: „Büszke vagyok a fiúkra, mindent a magbeszéltek szerint végeztek. Ez nem csak a vb-re vonatkozik, már a számukra kiküldött elméleti anyagot is remekül elsajátították, aztán a jégen, edzésen és meccseken is minden feladatnál keményen harcoltak. Érezhető volt, hogy mindenki küzd, hogy bekerülhessen a keretbe. A vb-n pedig bebizonyították, hogy ott a helyük a legjobbak között” – mondta a kapitány.

Segítője, Majoross Gergely ebben az idényben mindent megnyert, amit edzőként lehetett: a Miskolccal magyar bajnok és kupagyőztes, valamint MOL Liga-győztes lett, a válogatottal pedig feljutott az A-csoportba. „Játékosként már átéltem a feljutás semmihez sem hasonlítható mámorát, most pedig a padon, a szakmai stáb tagjaként sikerült. Mondhatom, ez is ugyanolyan édes érzés. Végtelenül büszke vagyok a csapatra!” – mondta.

Németh Miklós, a magyar szövetség elnöke szinte kereste a szavakat: „Ez volt minden idők legerősebb divízió I/A-s vb-je, és ebben a mezőnyben tudtuk kiharcolni a feljutást. Óriási ajándék ez a magyar hokinak és sportnak.” A lengyelek elleni szombati 2-1-es sikert követő ünneplés első szakasza a jégen és a lelátón zajlott. A szurkolók a lefújás után egy órával még a csarnokban éljeneztek, utána pedig a játékosok már átöltözve, a Krakkó Aréna melletti téren köszönték meg a 4000 fős magyar tábornak a buzdítást. A játékosok csak kora reggel kerültek ágyba, és rövid pihenő után, délelőtt indulnak busszal haza.

A csapatot 17 órakor a Városligeti Műjégpályán köszöntik, és odavárják a szurkolókat is. A magyarok 2008 után ismét, történelmük során másodszor kerültek fel az elitbe, amelynek vb-jét jövő májusban rendezik Szentpéterváron és Moszkvában.

(MTI)