Chile Copán vágta Argentínát • SportTV

Chile Copán vágta Argentínát

2015. 07. 23. 17:14    
Olvasási idő: 2 perc

Chile még soha, Argentína 22 éve nyert utoljára kontinenstornát. Chile a hazai közönség támogatásával, tizenegyesekkel győzte le a tavaly vb-döntőt bukó Messiéket. Chilének megvan az első Copája – Argentínának az újabb „családi ezüstje”.

Utoljára a Goycochea – José Basualdo, Ruggeri (F. Cáceres, 40.), J. Borelli, Altamirano – G. Zapata, Simeone, Redondo, Gorosito (L. Rodríguez, 64.) – Batistuta, A. Acosta összetételű argentin csapat nyert nagy tornát a felnőttek között, történetesen egy Copa Américát 1993-ban, míg a házigazda Chile a Bravo – Isla, Medel, F. Silva, Beausejour – A. Vidal, M. Díaz, Aránguíz – Valdívia – E. Vargas, A. Sánchez féle csapattól várta, hogy a La Roja első nagy trófeáját elnyerje.
Ráadásul egy argentin mester, Jorge Sampaoli vezérletével, és amikor a szakember azt nyilatkozta a finálé előtt, hogy azonnal nekiesnek majd az argentin válogatottnak, sokan megmosolyogták őt – erre fel Alexis Sánchezék azonnal nagy nyomás alá helyezték ellenfelüket, Lionel Messiék az első félidő végéig egyetlen veszélyes akciót sem vezettek, ám a hazaiaktól Arturo Vidal, Alexis Sánchez és Eduardo Vargas is elpuskázta a maga kisebb-nagyobb helyzetét.
Kissé elfáradtak a „vörösök” az első játékrész végére, ezt Javier Pastore remek előkészítése után (a lesérült Ángel Di Maríát váltó) Ezequiel Lavezzi góllal büntethette volna, de ő sem célzott pontosan. Emellett egy szabadrúgást követően is ziccerbe kerültek az argentinok, de Messi beadását Sergio Agüero közelről a kapusba fejelte.
A rohanás kapkodást szül – tartják az óvatosak és a lusták, de ez az okosság nem volt érvényes a chileiek első félidei futballjára, ugyanis 84.5 százalékos pontossággal passzoltak Vidalék. Akik a második félidőre visszább vettek a tempóból, így nagyot esett a mérkőzés színvonala, hiszen az argentinok sem mutattak csúcsformát, hiába küldte pályára Gerardo Martino Éver Banegát és Gonzalo Higuaínt is.Chile legalább jegyzett egy veszélyes Sánchez-kapáslövést, majd a ráadás legvégén Higuaín eldönthette volna a mérkőzést, de hozta világbajnoki döntős formáját, így hosszabbításba torkollott a Copa-aranymérkőzés.
Sokan tartottak attól, hogy a házigazdát a fináléig végig segítő „hátszél” ismét megjelenik, de szélcsend uralkodott a mérkőzésen ebből a szempontból is, a kolumbiai Wilmar Roldán játékvezetőt nem lehetett elfogultsággal vádolni. A hosszabbítás hozta az ilyenkor szokásos „szenvedést″, bár Javier Mascherano bakija után Sánchez ziccerbe keveredett, ám ismét rosszul célzott.
Ezen a mérkőzésen utoljára.
A tizenegyespárbaj ugyanis a házigazda sikerét hozta, az argentinoktól Banega és Higuaín is hibázott, a negyedik körben Sánchez pimasz találata pedig többnapos népünnepélybe borította egész Chilét.
Argentína pedig a 2014-es világbajnoki döntő után a 2015-os Copa América fináléját is elbukta.

(nso, SportTV)

COPA AMÉRICA

DÖNTŐ:
Chile–Argentína 0–0 – tizenegyesekkel 4–1
Santiago de Chile, Nacional Stadion, 45.500 néző. V: Roldán (kolumbiai)
Chile: Bravo – Isla, Medel, F. Silva, Beausejour – A. Vidal, M. Díaz, Aránguíz – Valdívia (M. Fernández, 75.) – E. Vargas (Á. Henríquez, 95.), A. Sánchez. Szövetségi kapitány: Jorge Sampaoli
Argentína: Romero – Zabaleta, Demichelis, Otamendi, Rojo – Biglia, J. Pastore (Banega, 81.), Mascherano – Messi, Agüero (Higuaín, 74.), Di María (Lavezzi, 29.). Szövetségi kapitány:Gerardo Martino