Helyezetlen magyarok a cselgáncs vb-n • SportTV

Helyezetlen magyarok a cselgáncs vb-n

2015. 08. 27. 10:37    
Olvasási idő: 2 perc

A 81 kilogrammos Krizsán Szabolcs bejutott a 32 közé az olimpiai kvalifikációs asztanai cselgáncs-világbajnokság csütörtöki napján, Csoknyai László egy körrel tovább ment, a 63 kilós Szabó Franciska viszont mindössze egy vereséggel zárt helyzetlenül.

Az Európa-bajnoki bronzérmes Krizsán erőnyerőként a második körben kapcsolódott be a küzdelmekbe a 76 fős súlycsoportban, s elsőként a szerb Nemanja Majdovval csapott össze. A junior Eb-aranyérmes riválist kétszer is intették, majd a hajrában a Honvéd 26 éves versenyzője leszorította őt, de ekkor letelt a mérkőzésidő, így a világranglistán 17. Krizsán végül hivatalosan intésekkel nyert. A 32 között már egy jóval nagyobb „falat”, az olimpiai harmadik, világbajnoki ezüstérmes és a kvalifikációs rangsorban is második kanadai Antoine Valois-Fortier várt rá, akitől vereséget szenvedett.

Az idei zágrábi GP-n második Csoknyaira – a francia Alain Schmitt és a tádzsik Szajdcsamol Alimardonov után – a világelső grúz Avtadili Csrikisvili várt, akinek neve pirossal állt a dzsudogiján, jelezve, hogy címvédőként érkezett Kazahsztánba. Ehhez képest nem nyújtott meggyőző teljesítményt – korábbi meccsét is csak intésekkel nyerte –, és négy perc elteltével megint csak intésekkel állt jobban. Az utolsó percben aztán Csoknyai indított, ám ellenfele kontrából lecsavarta őt a földre, amiért vazaarit kapott, majd leszorítás következett, és a második vazaari már ippont ért.

„Sajnálom ezt a mai napot, Laci bácsi nagyon összerakott fizikailag és technikailag is – kezdte értékelését Csoknyai az MTI-nek. – Az első meccsemen vébé-bronzérmest vertem meg, a harmadikon jött a világbajnok, és itt egyszerűen nem lehet hibázni. Gyűjtöttem ma skalpokat, de eljár felettem
az idő, és szeretnék úgy elmenni ebből a sportból, hogy letettem valamit az asztalra”.

Az U23-as Európa-bajnok Szabó Franciska, aki 66. a világranglistán, a nála 34 hellyel előrébb álló, dél-koreai Bak Dzsi Junnal akaszkodott össze. A négy perc csak két-két intést hozott, így jöhetett az első értékelt akcióig tartó hosszabbítás. Ebben egy perc elteltével az Ázsia-bajnoki harmadik rivális leszorította a békéscsabai versenyzőt, aki így helyezetlenül zárta a vb-t.

Az olimpiai kvótához a kvalifikáció május végi zárultakor a férfiaknál az első 22-ben, a nőknél az első 14-ben kell végezni a rangsorban.

(MTI)