Legutóbbi frissítés 2015. augusztus 28. 15:57
Egyéni sportok

Levélben ajánlom! bezár

Gyenge nap Asztanában

Gyenge napjuk volt a magyar cselgáncsozóknak az asztanai világbajnokság pénteki napján.

A négyszeres vb-érmes, hosszú kihagyás után idén visszatért Mészáros Anett első meccsén a vb-harmadik lengyel Katarzyna Klysszel találkozott, akit eddigi öt mérkőzésükön legyőzött. A hatodik összecsapás nem hozott értékelhető akciót, de míg a riválist egyszer, addig a 28 éves magyart háromszor intették. A világranglistán 58. budaörsi versenyző a mérkőzés után magát okolva, indulatosan nyilatkozott, mivel úgy érezte, nem volt jobb ellenfele, hanem ő hibázott. "Most már sehogy nem érzem magam, vége, lezárult" - mondta az MTI-nek. Súlycsoporttársát, az ifjúsági olimpiai bajnok Gercsák Szabinát - aki 57. a rangsorban - kétszer is jukót érően vitte földre az üzbég Gulnoza Matnijakova. A ranglistán 30. ellenfelet a továbbiakban sem lehetett megingatni, így a 19 éves miskolci dzsúdós helyezetlenül zárta első felnőtt vb-jét. Nem sokkal később Salánki Evelint szólították tatamira, a világranglistán 100. magyar a 36. helyen álló dél-koreai Jun Hjun-dzsivel akaszkodott össze. A 20 éves tatabányai versenyző kevés ellenállást tudott kifejteni, Ázsia-bajnoki második ellenfele előbb egy válldobásra jukót kapott, majd az utolsó percben már ippont érően rántotta földre őt. A kétszeres Európa-bajnok 78 kilós Joó Abigél a horvát Ivana Maranic után az olimpiai második, világ- és Európa-bajnok francia Audrey Tcheumeo ellen folytatta a 16 között, aki második világranglistán. A rangsorban 12. magyar Eb-döntőben már győzte le neves ellenfelét, aki ugyanakkor 5-2-re vezetett kettejük különpárharcában. A nyolcadik meccsen nem tudott szépíteni, ugyanis Tcheumeo a harmadik percben egy támasztott gánccsal eldobta őt, és ipponnal nyert. Mivel a KSI 25 éves dzsúdósa a nyolcaddöntőben kapott ki, nem mehet tovább a vigaszágra.

A világranglistán 75., 90 kilós Vér Gábor remekül állta a sarat a nála 66 hellyel előrébb álló kubai Asley Gonzalez ellen, a világbajnok karibi dzsúdós végül csak egy jukóval tudott felülkerekedni rajta. A Honvéd 23 éves versenyzője így helyezetlenül zárt. Az ugyanebben a súlycsoportban világelső, tavaly vb-ezüstérmes Tóth Krisztián a szlovák Milan Randl és a cseh Alexandr Jurecka legyőzése után, a negyeddöntőben kikapott az orosz Kirill Gyenyiszovtól. A bronzéremig tartó vigaszágon a KSI dzsúdósa az idén két Grand Slam-versenyt is megnyerő japán Baker Masuval találkozott, aki ötödik a kvalifikációs rangsorban. A betegség után lábadozó magyar nem tudott értékelt akciót bemutatni riválisán, aki viszont egyszer jukót kapott dobására, és előnyét végig megőrizte. "Éreztem magamon, hogy sokkal hamarabb elfáradok, három perc után már úgy besavasodtam, hogy csak a szívem vitt előre" - kezdte értékelését Tóth az MTI-nek. "Így is bejutottam a nyolcba, amit nem mondanék rossz teljesítménynek. Mindent megtettem a jó eredményért, kicsit csalódott vagyok amiatt is, hogy néhány intést ma nem éreztem jogosnak." A riói kvalifikációról szólva a 21 éves dzsúdós elmondta, a vb után a második vagy harmadik helyre csúszik vissza a ranglistán, ahonnan majd az első 22 mehet az olimpiára.

"Nem iszom előre a medve bőrére, de a kvóta szinte biztos. Számomra azonban nem ez a legfontosabb, hanem az, hogy ott jól szerepeljek" - tette hozzá. Edzője, Pánczél Gábor a negyeddöntőt nevezte meg fordulópontként, ahol tanítványa két ajándék intést "adott" orosz ellenfelének, aki világklasszis versenyzőként megtartotta előnyét. "Még sok verseny van hátra a kvalifikációból, sok pontot kell gyűjteni, de a kijutás matematikailag már nem lehet probléma. Az is fontos a riói kiemelésnél, hogy Krisztián jó pozícióból és ennélfogva magabiztosabb állapotban jusson ki" - hangsúlyozta a tréner, az idei tervekről pedig annyit mondott, hogy az év végén a kínai-koreai-japán túra biztos, és ezeken az állomásokon nem a versenyzésen, hanem a sok minőségi partneren lesz a hangsúly. A 16 fős válogatott négy hetedik helynél tart Kazahsztánban, ahol az egyéni küzdelmek szombati zárónapján magyar részről a 100 kilós Fogasy Gergő és Cirjenics Miklós, valamint a +100 kilóban szereplő Bor Barna lép tatamira.

(MTI/Sport TV)

A cselgáncs-vb eseményeiről szombaton 13:00-tól láthatnak élő közvetítést a Sport2 HD-n!

Hozzászólás (0) Hozzászólok!

Eddig még senki sem szólt hozzá, légy Te az első!

Szólj hozzá!