Nyert és meglógóban a Barca • SportTV

Nyert és meglógóban a Barca

2016. 01. 30. 16:19    
Olvasási idő: 3 perc

Öt meccsel kezdődött meg szombaton a LaLiga 22. fordulója, amelynek központi találkozója természetesen a listavezető Barca és a 2. Atlético katalóniai mérkőzése volt.

Barcelonában a hazai csapatot „gálaösszeállításában” küldte pályára Luis Enrique, azaz a Bravo – Dani Alves, Piqué, Mascherano, Jordi Alba – Rakitic, Busquets, Iniesta – Messi, Suárez, Neymar tizeneggyel kezdett. A túloldalon Diego Simeone az Oblak – Juanfran, Giménez, Godín, Filipe Luis – Augusto Fernández – Saúl, Gabi, Koke, Ferreira-Carrasco – Griezmann összetételű csapattal kezdett. Az első tíz percben a vendég csapat diktálta az iramot. A 4. percben Saúl lövését Bravo hárította, a 10.-ben a középpályás elnyomta Jordi Albát, z alapvonalról középre ívelt és az érkező Koke 12 méterről kapásból a Barca kapujába továbbított (0–1). Dani Alves bombájába Giménez vetődött be az Atleti-kapu előtt, a másik oldalon Augusto Fernández bombája centikkel a jobb kapufa mellett hagyta el a játékteret. A Barca ugyan – szokás szerint – többet kezdte birtokolni a labdát, ám a betömörülő Atlético-védelem az első szűk félórában kifogástalanul működött. Egy kivétellel: egy Iniesta, Suárez akció végén az uruguayi 7 méteres, éles lövését lábbal hárította Oblak. Egy percre rá már nem volt pardon: Neymar ugratta ki Jordi Albát, a balhátvéd visszagurított és Messi ballal, 8 méterről azonnal a jobb sarokba zúdította a labdát (1–1). (Az ötszörös aranylabdás 21. gólját szerezte tétmeccsen a madridiak ellen.) A 38. percben Dani Alves 40 méteres (!) labdát tett Suárez elé, a csatár a tétovázó Giménezt megelőzve, az öt és feles oldalvonaláról éles lövést küldött az eldőlő Oblak mellett az Atlético-kapu hosszú, jobb sarkába (2–1). A 44. percben a Messit kíméletlenül leterítő Filipe Luist közvetlen pirossal kiállította Undiano Mallenco. Szünetbenaz emberhétrány miatt csapatát átszervezendő Simeone Gabi helyére Jesús Gámezt küldte harcba. Az 56. percben csaknem egyenlített a tízemberes Atleti: Ferreira-Carrasco beadását követően Griezmann 3 méterről továbbította a labdát a kapu helyett Claudio Bravo lábára… A 64. percben Suárezről is „kipontozódott” egy másik Atlético-védő, az uruguayit felvágó Diego Godín második sárgával kapott pirosat. A 67. percben Rakitic helyére a 29. születésnapját ünneplő Arda Turan állt be, míg a másik oldalon Griezmann helyett Szavicsot küldte pályára edzője, végül a 75. percben Augusto helyére Thomast állította be. Két percre rá Arda, majd újabb két minutum elteltével Dani Alves centikkel tévesztette el a jobb sarkot. A 83. percben Dani Alvest Sergi Roberto váltotta. Az utolsó tíz percben már eldugta a labdát a Barca, amely a győzelemmel már az Atléticóval szemben is abszolút pontszámban 3-ra, a vesztett pontokat tekintve 6-ra növelte pontelőnyét a bajnoki táblázaton.

Getafében a 68 órája még a Camp Nouban kupacsatázó Bilbao lépett pályára. Az első félidő első felében a baszkok játszottak veszélyesebben és ötletesebben, a 24. percben Balenziaga beívelését követően Williams mintaszerű fejessel szerzett vezetést. A hátralévő háromnegyed mérkőzést hiába támadta szinte végig a hazai csapat, gólt nem tudott szerezni. A hosszabbítás pillanataiban Álvaro például fél méterről sem tudott a kapuba fejelni. Ugyancsak a hosszabbításban Cala második sárga után pirosat is kapott, de ez volt a kisebb kár, amely a Getafét érte – mindhárom pont elvesztése annál fájdalmasabb volt.

Eibarban három gól is született a Málaga vendégjátékán – mindhárom a két félidő összesen 8 percnyi hosszabbításában! Az elsőt Juanpi szerezte az első játékrész ráadásidejében. A 91. percben a csereként beálló veterán Roque Santa Cruz duplázta meg az andalúzok előnyét, a 95.-ben pedig a hazaiak gólzsákja, Borja Bastón állította be a végeredményt. A Málaga, amely több meccsen is hadilábon áll a szerencsével, most Fortuna némi segítségével mindhárom pontot elvitték a hatezres baszk kisvárosból.

Villarrealban egyetlen, büntetőből született góllal tudta csak legyőzni a házigazda a Granadát, noha végig támadta a találkozót, és számos helyzetet is kidolgozott. Az 54. percben jobb oldali beadást követően Babin lerántotta Soldadót. A megítélt 11-esből Bruno Soriano elküldte a másik sarokba Andrés Fernándezt, és higgadtan a bal sarokba gurított. A sárga tengeralattjáró három nyeretlen tétmeccs – két bajnoki, egy kupa- – után talált vissza a győzelem ösvényére.

San Sebastianban a Real Sociedad bő félóra alatt kétgólos előnyt szerzett a műét héten a Realtól pontot csenő Betis ellen. A baszkok mindkét gólja fejesből született, Litri beadása után Xabi Prieto, Rubán Pardo szabadrúgását követően Inigo Martínez bólintott Adán kapujába. A második félidő elején szép akció végén a Betis örökös gólkirálya, Rubén Castro szépített, de egyenlítésre már nem tellett a sevillaiak erejéből. Eusébio Sacristán együttese a három ponttal a táblázat 13. helyére lépett előre.

(Sport TV)

LALIGA BBVA, 22. forduló, szombati mérkőzések:

Barcelona–Atlético Madrid 2–1 (2–1)
G: Messi (30.), Suárez (38.), ill. Koke (10.)
Getafe–Athletic Bilbao 0–1 (0–1)
G:
Williams (24.)
Eibar–Málaga 1–2 (0–1)
G: Borja Bastón (94.), ill. Juampi (45+1.), Santa Cruz (91.)
Villarreal–Granada 1–0 (0–0)
G:
Bruno (54. – 11-esből)
Real Sociedad–Betis 2–1 (2–0)
G:
Xabi Prieto (18.), I. Martínez (34.), ill. Rubén Castro (50.)

Vasárnap 11:45-től a Sport1-en a Sevilla–Levante mérkőzést közvetítjük, ugyanott 20:15-től következik a Real Madrid–Espanyol találozó, míg a Valencia–Sporting Gijón mérkőzést 21:30-tól a Sport2-n felvételről láthatják.