Eljött a nagy nap - 50. Super Bowl! • SportTV

Eljött a nagy nap – 50. Super Bowl!

2016. 02. 07. 13:13    
Olvasási idő: 3 perc

Végre elérkezett a nap, amelyre egész Amerika (az egész világ) várt – magyar idő szerint már hétfő 0.30-kor – kezdetét veszi a tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokság (NFL) 2015–2016-os szezonjának nagydöntője, az 50. (Arany) Super Bowl. Vétek lenne kihagyni! Hogy miért?

1. Dupla Number One-ok egymás ellen
Az idei döntő több szempontból is különlegesnek ígérkezik, például idén fordul elő először, hogy a meccsen két 1/1-es, vagyis a drafton elsőként kiválasztott irányító feszül egymásnak. Ugyanis Peyton Manning az 1998-as, míg Cam Newton a 2011-es draft alkalmával kelt el az első helyen. Emellett pedig az AFC-ből és az NFC-ből is a két első helyen kiemelt csapat jutott a döntőbe, vagyis mindenki első. (Plusz a legjobb védelem és a legjobb támadósor, de erről lentebb.)
Ugyan Peyton idén már nem tudta hozni azt a formáját, amivel ötször is a liga legértékesebb játékosa lett, de a védelmek olvasásában és a playek áthívásában még mindig a liga élén találjuk, mindemellett pedig az ő gyengébb teljesítményét az elkapók felhúzhatják, hiszen Demaryius Thomas és Emmanuel Sanders is a liga elitjébe tartozik, és ne felejtsük: ez a támadósor két éve még rekordokat döntögetett nagyjából ebben az összeállításban.
A túloldalon Cam Newton élete szezonján van túl, az alapszakaszban 45 touchdownt szerzett, ebből tízet futva, ami nagyszerű teljesítmény egy irányítótól. Ez a játékstílus teszi őt olyan veszélyessé, hiszen nem elég a passzai ellen védekezni, valakinek figyelni kell arra rá is, nehogy maga induljon el a labdával. Newtonnak nincsenek olyan sztárjai, mint Manningnek az elkapók közt, azonban Greg Olsen személyében itt található a liga egyik legjobb tight endje.

2. Legjobb védelem a legjobb támadósor ellen
A mérkőzés előtt sokan kiemelték, hogy idén újra a legjobb védelem (meccsenként engedett yardokban) csaphat össze a legjobb támadósorral (a mérkőzésenként szerzett pontokat nézve). A legutóbbi alkalommal a védők voltak erősebbek, a brutális defense-zel felálló Seattle Seahawks lemosta a Denver offensét. Idén azonban a Denver a védelme miatt juthatott el idáig, akik egész évben kiváló teljesítményt nyújtottak, sokszor az offense hibáit kijavítva ezzel. A Broncos védői annyi ütést mértek Tom Bradyre a főcsoportdöntőben, amennyit 2006 óta nem kapott irányító az NFL-ben. Mindezt négyfős fallal, szóval Cam nem lehet nyugodt.
A Carolina ezzel szemben úgy lett a legtöbb pontot szerző támadóalakulat, hogy ez sokszor a védelemnek volt köszönhető: 46 labdát szereztek a szezonban, ami messze a legtöbb volt a ligában. Ez a sok labdaszerzés tette lehetővé, hogy Newtonék ennyi pontot tegyenek a táblára, bár látva a játékukat, ezek nélkül is egy igen ponterős támadósorról beszélhetnénk. A futás működik, a passzjáték a gyengébb elkapók ellenére is rendre veszélyes, mert több célpont is van, a védők így hamar kifáradhatnak Newton üldözésében, ezzel is kikényszerítve a hibákat.

3. A Carolina és mindkét vezetőedző első Super Bowlja lehet
Hitte volna, hogy a Panthersnek nincs még Super Bowlja? Még a főcsoportot is csak kétszer nyerték meg a párducok, a mostani előtt 2003-ban. Ennek ellenére ők az esélyesek, mert szemtelenül jók. Edzőjük, Ron Rivera sem nyert még vezetőedzőként, de játékosként már igen, 1986-ban a Chicago Bearsszel, így ő lehet a negyedik olyan NFL-es, aki edzőként és játékosként is felemelhette a Vince Lombardi-trófeát. Ám a Denvert vezető Gary Kubiakot is csak az választja el ettől a szép lehetőségtől, hogy ő játékosként kétszer veszített Super Bowlt a Denver csereirányítójaként (1987 és 1988). Vagyis neki is az első sikere jöhet hétfő hajnalban.
A Super Bowlok történetében először fordul elő, hogy két, az NFL-döntőt korábban játékosként is megélő vezetőedző áll a pálya szélén.
Eközben meg Manning az utolsó Super Bowlját nyerheti.

4. Példátlan formában a Panthers – megállítható-e?
Annak ellenére, hogy még az előszezonban elszakadt a szalagja a legjobb elkapójának, Kelvin Benjaminnak, története legjobb szezonját mente a Carolina, és a hetedik csapat lett, amely 15 alapszakasz-győzelmet pakolt össze. És az a durva, hogy a playoffban sem olvadtak le, hihetetlen számokat produkáltak. A Seattle ellen egy félidő alatt 31, az Arizona ellen 49 (!) pontot gyártottak Newtonék.
Beszéltünk a denveri védelemről, meg hogy a Panthers támadói mennyire jók. De a Carolinának a védelme is brutális: összesen 15 ponton tartotta a Cardinalst az NFC-döntőben, két negyedben pontot sem engedett (akárcsak a Seahawks ellen az első félidőben), Kuechlyék összehoztak hét labdaszerzést és három sacket, no meg egy touchdownt. Amennyiben a karját törő Davis mégis játszhat, akkor itt sem lesz gyenge pont.

5. Peyton Manning utolsó meccse
A szezon előtt is sokan találgatták, mostanra azonban szinte már biztos: Peyton Manning az idény végén visszavonul. 18 éves karrierje során minden létező címet megnyert, minden rekordot megdöntött, az utolsó meccsét pedig az eddigi legnagyobb Super Bowlon játszhatja. Peyton kivételes tehetségét senki nem kérdőjelezte meg az évek alatt, azonban ezzel a hihetetlen adottságával is mindössze egyetlen gyűrű jött össze neki, amit általában az ő számlájára írnak. Ezen változtathat most, karrierje utolsó meccsén megnyerheti második bajnoki címét, és megmutathatja a kétkedőknek, hogy nem roppan össze a nagy nyomás alatt. Sok nagy meccset láthattunk már Manningtől, de valószínűleg ezen a meccsen minden eddiginél többet fog beleadni, hogy győzelemmel búcsúzhasson az NFL-től.

6. A Halftime Show
2014 óta először jelentkezett új számmal Beyoncé, és mikor máskor hozta volna nyilvánosságra a Formation videóját, mint egy nappal a Super Bowl előtt, ahol a félidőben a Coldplayjel fog fellépni. És természetesen élőben is előadja a Formationt.
A videóban találunk utalást a Katrina hurrikánra, a louisianai creole kultúrára, és vendégszereplőként felbukkan benne Beyoncé lánya, Blue Ivy.
Az amerikai himnuszt pedig Lady Gaga énekli.

(player.hu, SportTV)

Este 10-től Trash Talk „extra” a Super Bowl elé, éjféltől pedig az év meccse a Sport1-en!