Darts: irány Newcastle! • SportTV

Darts: irány Newcastle!

2016. 02. 11. 11:56    
Olvasási idő: 3 perc

Csütörtökön ismét ringbe száll a világ tíz legjobb dartsjátékosa, a helyszín ezúttal Newcastle lesz, amely tizedik alkalommal látja vendégül a mezőnyt. Ezúttal is zseniális a felhozatal, hiszen például a tavalyi és a 2010-es döntő visszavágójára is sor kerül.

A forduló legpatinásabb ütközete egyértelműen a címvédő Gary Anderson (képünkön) és a világelső Michael van Gerwen összecsapása lesz. Egyrészről, mert a tavalyi esztendő két legjobb játéka néz majd farkasszemet egymással, másrészről pedig az előző kiírásban ők játszották a döntőt. Az idei Premier League-sorozat mindkettejük számára érdekesen indult, hiszen a regnáló világbajnok skót klasszis kihagyta a leeds-i szezonnyitót, míg a holland sztár háromleges vezetésből bukta el a találkozóját. Anderson betegség miatt nem lépett színpadra a múlt héten, valószínűleg borzasztó kutyául érezhette magát, máskülönben ugyanis nem szoktak visszalépni, főleg nem egy PL-meccstől. Miután azonban a The Mastersen játszott, így aligha gyötörte régóta ez a betegség, hiszen Milton Keynes-ben bár korán búcsúzott, de nem látszódott rajta, hogy ne érezné jól magát a bőrében. Az a része kérdéses, hogy jelenleg milyen állapotban van, az viszont biztos, hogy a felkészülését, a formaidőzítését ez befolyásolta.
Van Gerwennek sokkal jobban indult a szezon, hiszen a The Mastersen megvédte a címét, így 2016-ban sem kellett sokáig várnia az első trófeájára. Időnként pokoli átlagokat produkált, ezek fényében pláne meglepő volt, hogy James Wade ellen kikapott a nyitókörben, főleg, hogy magabiztosan hozta el az első három leget. Volt azonban egy kis megingása, koncentrációvesztése, ezen a szinten pedig ezt kőkeményen megbüntetik, Wade sem tett másképp. Ettől függetlenül nagy hiba lenne azt gondolni, hogy a holland elindul a lejtőn, rögtön a hétvégi UK Open selejtezőkben helyre állította az önbizalmát, szombaton győzött, vasárnap pedig döntőzött.
A „Repülő Skót” egyébként nem vett részt ezeken a tornákon sem, szóval tényleg szinte semmi információnk nincs a formájával kapcsolatban. Amit tudunk, hogy Van Gerwen továbbra is hozza a remek játékát, a sűrű program pedig őt kevésbé zavarja, tavaly ugyanígy néhány naponta tette át a székhelyét új helyszínekre, de a játéka színvonala nem esett vissza. Borzasztó motivált lehet az előző hét után, Andersonnak pedig egyébként is szeretne visszavágni a tavalyi döntőben elszenvedett vereségért. Úgy véljük, ha nem is könnyedén, de ez sikerülni fog a világelső hollandnak.

Az est az előző forduló két leggyengébben teljesítő játékosának ütközetével, vagyis Michael Smith és Robert Thornton meccsével veszi kezdetét. Szörnyű volt látni azt a szenvedést, amit Leedsben bemutattak, már csak azért is, mert ennél sokkal, de sokkal többre képesek. Nehéz elképzelni, hogy még egyszer ennyire gyenge játékot produkáljanak, bár a skóttól bármi kitelik, ha néhány nyila célt téveszt. Az esélyek egyébként nem véletlenül Smith felé billentek el az oddsoknál, a junior világbajnok angol játékos ugyanis a hétvégén 132.62-es (!) átlaggal rukkolt elő az egyik meccsén, ami minden idők harmadik legmagasabb értéke. Nem érdemes tehát legyinteni erre a derbire, hiszen mint látható, bennük van a csoda játék is.
Smith és Thor meccse után egy igazi csemege következik a holland Raymond van Barneveld és a skót Peter Wright főszereplésével. Mindketten győzelemmel kezdtek, Barney ráadásul nagy riválisát, Phil Taylort múlta felül. Kettejük közül egyértelműen Wright a stabilabb, a holland legenda idén is több arcát megmutatta már, nagy kérdés, hogy most melyik játékát veszi elő. Amit nehéz elképzelni, hogy bármelyikük is könnyedén lelépje a másikat, a korábbi Premier League-meccseikre sem volt ez jellemző.
Hasonlóan szoros csatának ígérkezik az angol házirangadó, Adrian Lewis és Dave Chisnall meccse is. A különbség annyi, hogy itt két pontgyáros feszül majd egymásnak, így amelyikük jobban ráakad a tripla 20-ra, az lehet a befutó. A formájukra egyébként nem nagyon lehet panasz, komoly adok-kapok várható, könnyen túlszárnyalhatják a bukik által meghúzott 7,5-ös line-t, ami a 180-ak számát illeti.
A forduló utolsó mérkőzésén szintén két angol, James Wade és Phil Taylor feszül egymásnak, vagyis a 2008-as és a 2010-es döntő résztvevői. Utóbbi 2-7-es veresége az első fordulóban komoly meglepetés volt, mint ahogyan az is, hogy Wade legyőzte Van Gerwent. Bár oddsokban most esélyesebb a fiatalabb szigetországi, mint az előző héten a világelső ellen, de legalább annyira nagy dolog lenne, ha sikerülne levadásznia Taylor skalpját, ez ugyanis a Premier League-ban 2009 óta nem jött össze neki.
(hatharom.com)

A csütörtöki (tervezett) menetrend:

20:15 Michael Smith-Robert Thornton
20:45 Raymond van Barneveld-Peter Wright
21:15 Adrian Lewis-Dave Chisnall
21:45 Gary Anderson-Michael van Gerwen
22:15 James Wade-Phil Taylor