Hatalmas csatát nyert a Veszprém • SportTV

Hatalmas csatát nyert a Veszprém

2016. 05. 28. 18:16    
Olvasási idő: 3 perc

Bejutott a fináléba az MVM Veszprém a férfi kézilabda Bajnokok Ligájában, mivel a Kölnben zajló négyes döntő szombati elődöntőjében hosszabbítás után 31-28-ra legyőzte a német Kiel csapatát. A vasárnapi döntőben a lengyel Kielce vár a magyar csapatra.

Miután a veszprémi szimpatizánsok a Kielcének szurkoltak az első elődöntőben, most a lengyelek ezt viszonozták, és már a melegítés alatt is éltették a magyar bajnokot a háromszoros BL-győztes (2007, 2010, 2012) Kiellel szemben. A Veszprém tavaly és 2002-ben már játszott döntőt, és most a korábbiaknál komolyabb esély mutatkozott akár a végső győzelemre is. Ezt erősítette, hogy a 2015-ös egymás elleni elődöntőben a Veszprémnek kilenc gólt dobó Aron Palmarsson már a magyar klubban játszik. Az idénybeli egymás elleni mérleg állása 1–1 volt, akárcsak az utóbbi két egymással szembeni BL-elődöntős párharc mutatója. A Veszprém német légiósát, a Kiellel háromszoros BL-győztes Christian Zeitzot nem nevezték a mérkőzésre.

Támadásban gyengén kezdett a magyar bajnok, amely a 4. percben már 3–1-es hátrányban volt. A Kiel jól szervezte meg védelmét, többször tudott sáncolni, labdát lopni, és abból megindulni. Ilija Brozovic kiállítása idején felpörgött a magyar bajnok, s a 10. percben egyenlített (5-5). A kapus Mirko Alilovic is egyre többet találkozott a labdával, így szűk negyedóra elteltével fordított a Veszprém. A szezon legjobb védekező játékosának választott Schuch Timuzsint, valamint Nagy Lászlót is kiállították, a Kiel pedig fordított. Időt kért a Veszprém, ám Schuchot ismét kiküldték. A túloldal sem úszta meg: Patrick Wiencek ült ki két percre. Az előző két kiírás gólkirálya, Momir Ilic magára talált, és ekkor a német gárda próbálta rendezni sorait, sikerrel: a 24. percben már 11–9-re vezetett. Palmarsson helyett Chema Rodriguez lett az irányító, de nem sok minden változott. A félidőt Domagoj Duvnjak „légi akrobata” gólja és Chema kapufája zárta.

Fel kellett javulnia a Veszprémnek, amely több poszton is cserélt. A 21 százalékkal védő Alilovicot Mikler Roland váltotta, és beállt Iváncsik Gergő is. A védekezés kifogástalanná vált. A 36. percben éppen Mikler védése után Iváncsik egyenlített. A Kiel 17–15-ös hátránynál kénytelen volt időt kérni, végül kilenc játékperc elteltével tudott betalálni. Az agresszívebbé vált kieli védekezés miatt a veszprémiek is hibáztak, ám a rivális támadásai továbbra is akadoztak. Gaspar Marguc hétméteresét Landin hárította, így az utolsó negyedóra 19–18-as veszprémi előnyről indult.

Folytatódott a szoros, már-már durvaságba hajló csata, Joan Canellast ki is állították a németektől, a Veszprém pedig 1–0-val zárta az emberelőnyt. A Kiel rendre egyenlített, majd Vujin egyre pontosabban célzott, s vezetésével jött az újabb fordulat. A Kiel két perccel a vége előtt kétgólos előnyre tette szert, de előbb Nagy László szépített, hat másodperccel a vége előtt pedig – mivel a kieliek már csak az időt ölték – Marguc harcolta ki a hosszabbítást. A ráadásban Palmarsson kezdte a gólgyártást, később pedig a padról pihenten beállt Ivan Sliskovic duplájával 3-1-re nyerte az első öt percet a magyar bajnok. Landin ziccert fogott, és ezzel „életben tartotta” együttesét. Cristian Ugalde indulásai után már 30–26 volt az állás, s innen nem engedte ki kezéből a sikert a Veszprém.

A vasárnapi döntős ellenféllel szemben a Veszprémnek pozitív a mérlege: öt győzelem és egy vereség, amely éppen az egymás elleni utolsó felvonás volt még 2012 februárjából.

(MTI)

Férfi BL, Final Four (Köln):

1. elődöntő:

Kielce (lengyel)-PSG (francia) 28-26 (16-16)

2. elődöntő:
Thw Kiel (német)–MVM VESZPRÉM 28–31 (15–12, 25–25) – hosszabbítás után

Jöhet a Kielce

A PSG fennállása során először jutott a Final Fourba, és mivel a katari tulajdonosi kör tavaly megvette a címvédő Barcelonától a világ legjobbjának tartott Nikola Karabaticot, így esélyesnek számított. A Kielce most szerepel harmadik alkalommal a négyes döntőben, 2013-ban és tavaly is a harmadik helyen zárt, most pedig az első fináléjára készülhet. Ezúttal a baráti veszprémi szimpatizánsok is a lengyeleknek szurkoltak.

Az első félidőben a PSG egyszer sem állt hátrányban, a lengyel bajnok legfeljebb egyenlíteni tudott. A párizsiaktól a dán Mikkel Hansen ebben a szakaszban nyolcszor volt eredményes, azaz a csapattermés feléből vette ki részét. A fordulást követően rövid ideig a Kielce akarata érvényesült, miközben Hansen büntetőt rontott. A PSG 13 percig nem dobott gólt, de így sem szakadt le, mert a két kapus, Slawomir Szmal, illetve a párizsiak hálója előtt Omeyer brillírozott. Fej fej mellett haladt a két gárda, és így érkeztek a hajrára is, amikor is két és fél perccel a vége előtt emberhátrányban a Kielce 26-24-re meglépett, innen pedig nem engedte ki kezéből a történelmi győzelmet.

A francia Karabatic lehetett volna a négyes döntő történetének első játékosa, aki egymást követő kiírásban is bajnok lesz, és abban is, hogy négy különböző klubbal ér a csúcsra (Montpellier: 2003, Kiel: 2007, Barcelona: 2015), ez azonban a PSG vereségével meghiúsult. Az is eldőlt, hogy a kapus Thierry Omeyer idén biztosan nem lesz ötszörös BL-győztes (Montpellier: 2003, Kiel: 2007, 2010, 2012).

A Veszprém-Kielce találkozót vasárnap 18:00 órától élőben közvetítjük a Sport1-en.