Az idegen jég varázsa? • SportTV

Az idegen jég varázsa?

2016. 06. 12. 14:44    
Olvasási idő: 2 perc

A Pittsburgh Penguins hazai jégen elhibázta az első „meccslabdát” az NHL nagydöntőjében, így most a hatodik meccsen San Joséban próbálja meg begyűjteni a Stanley-kupát. A Penguins a korábbi három kupagyőzelmét rendre idegenben ünnepelhette…

A Pittsburgh Penguins egyelőre hű a hagyományaihoz. Képtelen hazai jégen ünnepelni Stanley-kupa-győzelmet. Helyi idő szerint csütörtökön csaknem 19 ezren várták a csarnokban a parádét (és több mint kétszer annyian rekedtek az arénán kívül), aztán a San Jose Sharks minden szintű (lelátói, illetve jégen tapasztalható) pittsburghi fölény dacára nyert 4-2-re, és életben tartotta az esélyeit arra, hogy az NHL történetében második csapatként fordítson 1-3-ról a nagydöntőben. (A premier a Toronto Maple Leafsé, amely 1942-ben egyenesen 0-3-ról jött vissza a Detroit Red Wings ellen.) A Penguins pedig 1991, 1992 és 2009 után negyedszer is nekiveselkedhet annak, hogy idegenben vegye át a trófeát.
Mert abban legyünk egészen biztosan, a Penguins nem akar még egyszer otthon jégre lépni. „Továbbra is egy célunk van, meg kell őriznünk a pozitív mentalitásunkat. A csapat egész évben sikeres volt, különösen a playoffban. Figyelnek a részletekre, továbbá igyekeznek a tőlük telhető maximumot nyújtani” – jelentette ki Mike Sullivan, a Pittsburgh edzője. Főleg akkor kerülne könnyebb helyzetbe a Penguins, ha Sidney Crosby végre megszerezné az első gólját a fináléban…
Minta éppenséggel van Crosby előtt, hiszen a Sharksból Brent Burns, Logan Couture és Joe Pavelski sem sokat csinált a fináléban, aztán az ötödik mérkőzésen mindhárman betaláltak a Pittsburgh kapujába. „Nem kell különösebb ösztönzőt találnom a srácoknak – vallotta be Peter DeBoer, a Sharks vezetőedzője. – A fiúk ott vannak a Stanley-kupa döntőjében. Nem kell beszélnem vagy nem kell megkérnem Patty Marleau-t arra, hogy értesse meg velük a helyzetet, illetve kérje meg őket, hogy játszanak keményebben. Ez a filmekbe és a vasárnapi focira való, ha évente csak 11-12 mérkőzést vívsz. Mi viszont már a 105. meccsünket játsszuk, nekem csak az a feladatom, hogy helyes mederbe tereljem a játékunkat.” És hogy miért Marleau-t említette? Mert ő 18 évet várt arra, hogy az NHL nagydöntőjében jégre léphessen.

(Sport TV)

A Sport2-n vasárnapról hétfőre virradóra 2 órától élőben közvetítjük az NHL-nagydöntő hatodik mérkőzését, a San Jose Sharks-Pittsburgh Penguins találkozót.