Amerikai 1/1-es a drafton • SportTV

Amerikai 1/1-es a drafton

2016. 06. 25. 09:23    
Olvasási idő: < 1 perc

A buffalói First Niagara Centerben megkezdődött az NHL idei draftja. A nyitó körben rekordnak számító 12 amerikai játékost választottak ki. Elsőként a Toronto az arizonai Auston Matthews játékjogát foglalta le, ezzel ő lett a hetedik Egyesült Államokban született 1/1-es, és az első Patrick Kane óta, akit 2007-ben a Chicago draftolt. A 18 éves Matthews a legutóbbi szezont a svájci Zürich Lionsban töltötte, az előző 11 évben a rájátszásról 10-szer lemaradó Maple Leafsnél pedig kulcsszerepet szán neki az újjáépítésnél Lou Lamoriello általános igazgató.

A következő négy választásból háromszor finn játékost neveztek meg, az 1/2-es helyen Patrik Laine a Winnipeghez, a negyedik pozícióban Jesse Puljujarvi az Edmontonhoz, egy hellyel később Olli Juolevi a Vancouverhez került. Mindhárman tagjai voltak az idei junior világbajnokságon aranyérmet szerző finn válogatottnak. A felnőtt világbajnokságon a magyarok ellen gólpasszt jegyző Laine honfitársa, Teemu Selanne nyomdokába léphet, aki 1992-ben szintén Winnipegben kezdte NHL-pályafutását.

Az első tízben mindössze három kanadai játékos kelt el, amivel beállították a tavalyi negatív csúcsot. A legelőkelőbb helyet a harmadikként draftolt Pierre-Luc Dubois szerezte meg, akit a Columbus választott.

Az első körben egyetlen svéd hokis játékjogát foglalták le: Alexander Nylander, akinek édesapja, Michael 15 évet töltött az észak-amerikai profi ligában, testvére, William pedig jelenleg is a Toronto játékosa, a Buffalóban szerepelhet majd.

A nyitó körben két orosz játékost drafoltak, a Montreal a kilencedik helyen Mihail Szergacsevet, a Philadelphia 22.-ként German Rubcovot választotta.

A draft következő hat körét szombaton rendezik.

(Sport Tv)