Copa-döntő: 2015, újratöltve • SportTV

Copa-döntő: 2015, újratöltve

2016. 06. 26. 18:28    
Olvasási idő: 2 perc

Egy hét híján egy éve ugyancsak a Copa América döntőjében nézett farkasszemet egymással Argentína és Chile futballválogatottja. Akkor hatalams küzdelemben 120 perc alatt nem tudtak betalálni egymás hálójába, a 11-es rúgásokban a házigazda Chile 4-1-re bizonyult jobbnak.

Akkor, egy éve, Argentína 22 esztendő után szerette volna elnyerni első Copáját, most már 23 éve nem győzött felnőtt nagy világversenyen az albiceleste – a közben elnyert két olimpiai arany nem számít annak, hiszen az ötkarikás játékokon maximum három túlkorossal megerősített U23-as csapatok szerepelnek.

A tavalyi Copa-döntő óta már két ízben megmérkőztek egymással a nemes ellenfelek, mindkétszer Argentína győzött, mindkétszer 2–1-re. Az egyik vb-selejtező volt március végén, ugyancsak Santiagóban, a másik a jelenlegi Copa Centenario D-csoportjának nyitó találkozója Santa Clarában.

Most East Rutherfordban csapnak össze, és a Copa tiszteletére a New Yorki-i Empire State Buliding felső felét a meccs előtti éjszakára ki is világították, fele részben égszínkék-fehérre az argentinok, a másik felét mélykék-vörösre a chileiek tiszteletére.

A nagy döntő előtti sajtótájékoztatón a két csapat frontembere szólalt meg . „Mindent meg kell tennünk, hogy megnyerjük a Copát. Szeretnénk fordítani egyet a história kerekén” – mondta az ötszörös aranylabdás Lionel Messi, aki eddig öt gólt szerzett a tornán. „El kell felejtenünk a tavalyi döntőt. Hogy nm tudtunk győzni, hiszen most egy új lehetőség előtt állunk. Megpróbálunk a győzelemre koncentrálni, nem számít, hogy mi történt korábban. Roppant szervezett a csapatunk, és rendkívülűl komoly erőkből áll. Egy csapat, amely nem ad ajándékot ellenfeleinek. Különféle játékmódokra is képesek vagyunk, és meg tudjuk védeni előnyünket, ha kell” – mondta a Barcelona csillaga.

Messi egyébként méltatta a chileiek csapatát is, és külön megemlékezett annak kapitányáról, Arturo Vidalról is. „Ez sokkal nehetzebb döntő lesz, mint a tavalyi volt“ – kezdte a Juventusból tavaly az FC Bayernbe igazoló chilei kapitány, akinek két sárga lapja miatt ki kellett hagynia a Kolumbia elleni elődöntőt. „Mindkét csapat játékosai fejlődtek tavaly óta, s nemcsak jobb játékosok lettek, hanem képesek még jobb mérkőzést is játszani. Mi például biztosan látványosabb futballt játszunk a tavalyinál” – utalt a kiváló középpályás a Mexikó elleni kütéses, 7–0-s negyeddöntőre.

Ha Chile meg tudná védeni címét, a negyedik csapat lenne a Copa százesztendős históriájában, amely képes végrehajtani ezt a bravúrt. „Nincs olyan csapat, amely elbírná azt a nyomást, amire mi képesek vagyunk, akár egy egész mérkőzésen keresztül. Ezt nem csak az argentinok edzője, Martino mondja, hanem én magam is többször hangoztattam” – nyilatkozta magabiztosan a chileiek csapatkapitánya.

Mindenesetre a Copa múltja nem igazolja Vidal önbizalmát. A százéves história alatt 28 alkalommal találkoztak egymással, Argentína 22-szer nyert, hat döntetlen mellett (a tavalyi döntő statisztikailag 0-0-nak számít). A chileiek tehát első győzelmükkel címet védenének, az argentinok a sorozat folytatásával történelmet írnának, s 15. Copa-sikerükkel beérnék az örökrangsor élén az ugyanennyi trófeát megszerzett Uruguayt. Hogy melyikük jár sikerrel, megláthatják a Sport1 HD-n 1:45-kor kezdődő adásunkban.

(Sport TV)