A legdrágábbak "nálunk" fociznak • SportTV

A legdrágábbak „nálunk” fociznak

2016. 07. 27. 14:30    
Olvasási idő: 2 perc

Gonzalo Higuaín a futballvilágot sokkoló 90 milliós transzfere a Napoliból a Juventusba a SkySport statisztikusait is „megihlette”, s rögtön összedobták – a posztokat is figyelembe – véve a világ valaha volt legdrágább „szupercsapatát”…

Két tény rögvest szembetűnő. Az egyik az aktívak-visszavonultak aránya. Az egyre emelkedő futballistafizetések és -transzferdíjak, amelyek természetesen a folyamatosan növekvő inflációval is kapcsolatban vannak, indokolják, hogy 8 olyan futballista van az szuper-transzfer-11-ben, akik még aktív játékosok és csupán három olyan aki már felhagyott a versenyszerű labdarúgással. A másik: hogy a két „legolcsóbb” játékos a két szélsőhátvéd – értük sosem adnak ki annyi pénzt, mint a góllövő csatárokért, a kreatív játékszervezőkért, vagy a klasszis kapusokért.

Az álomtizenegy összetétele (az összegek angol forrás lévén fontban vannak megadva) : Gianluigi Buffon (olasz, Parma–Juventus, 2001, 32,5 millió font) – Lilian Thuram (francia, Parma–Juventus, 2001, 22 m.), David Luiz (brazil, Chelsea–PSG, 2014, 40 m.), Rio Ferdinand (angol, West Ham–Man United, 2002, 29.1 m.), Luke Shaw (angol, Southampton–Man United, 2014, 28 m.) – James Rodríguez (kolumbiai, Porto–Real Madrid, 2014, 63 m.), Zinédine Zidane (francia, Juventus–Real Madrid, 2001, 42,7 m.) – Gareth Bale (walesi, Tottenham–Real Madrid, 2013, 85,3 m.), Neymar (brazil, Santos–Barcelona, 2013, 73,7 m.), Cristiano Ronaldo (portugál, Man United–Real Madrid, 2009, 80 m.) – Gonzalo Higuaín (argentin, Napoli–Juventus, 2016, 75,3 m.)

Ami számunkra büszkeségre ad okot: a nyolc aktív labdarúgó mindegyike feltűnik az ősztől a Sport TV csatornáin is, hiszen vagy a LaLigában futballoznak, vagy a BL-ben induló csapatok tagjai, s mindkét sorozatot egészében vagy részben a mi adóinkon közvetítjük. (A 9., „bónuszként” Zidane, aki már nem aktív, de a Real Madrid BL-címvédő, LaLiga – egyik – bajnokesélyes együttesének edzője.)

Igaz, a listán nem található a világ jelenlegi legértékesebb futballistája, az ötszörös aranylabdás Lionel Messi. Merthogy neki (még – és talán soha) nem volt (nem lesz?) klubcseréje, ugyanis a Barca saját nevelésű játékosa. Lehet, hogy mégis az a legjobb út?…

(skysports/Sport TV)