Belga és portu-gála, balti bú • SportTV

Belga és portu-gála, balti bú

2016. 11. 13. 23:47    
Olvasási idő: 2 perc

Az európai világbajnoki selejtezősorozat 4. fordulójában, a B-jelű, „magyar” csoportban Portugália 4-1-re legyőzte Lettországot. A H-csoportban az észtek nem úszták meg ennyivel, 8-at kaptak Belgiumban. Ugyanebben a csoportban a görögök egy durva meccsen a ráadás perceiben mentettek pontot a bosnyákok ellen.

Portugália-Lettország
Ahogyan az várható volt, a portugálok durván domináltak az első perctől kezdve. Nani a 27. percben tizenegyest harcolt ki, és – na, ki? – Ronaldo nem hibázott, a jobb alsó irányába lőtte a büntetőt, a kapus csak beleérni tudott a labdába (1-0).
A hazaiak gyorsítottak játékukon a második félidőben, de nem sikerült újabb gólt szerezniük. Még tizenegyesből sem, André Gomes harcolta ki a büntetőt, a csapatkapitány lövése azonban a kapufáról kipattant. A túloldalon Artjoms Rudnevs lövése halt el a blokkban, majd az ekkor nyolc perce pályán lévő Arturs Zjuzins bombázott a 67. percben a bal alsóba a tizenhatoson belülről (1-1). Nem sokáig örülhettek góljuknak a vendégek, hiszen két perccel később már ismét Portugália vezetett: Ricardo Quaresma beadása után William Carvalho fejelt közvetlen közelről a hálóba (2-1). Öt perccel a vége előtt ismét Ronaldo köszönt be – 68. gólját lőtte a portugál nemzeti csapatban -, Quaresma átadása után (3-1). A végeredményt pedig az eltitott Pepe helyén játszó Bruno Alves állította be a 92. percben, szépen fejelt a bal alsóba a középhátvéd (4-1).
Portugália ezzel a győzelemmel második a B-csoportban, három ponttal van lemaradva az élen álló Svájc mögött, illetve kettővel gyűjtött többet mint a magyar együttes.

Belgium-Észtország
A belgák futballfesztivált tartottak Brüsszelben, csodálatos gólokat szerezve szétcincálták az első perctől kezdve vereségre ítélt észteket. A gólözönt a nyolcadik percben Thomas Meunier indította el, majd Dries Mertens és Eden Hazard találataival 25 perc után már 3–0-ra vezettek a belgák, akik még nagyobb különbséggel is elhúzhattak volna, ha jobb százalékban használják ki a helyzeteiket. A vendégek fél óra elteltével Henri Anier góljával szépítettek (3-1), egyúttal átmenetileg megtörték a belgák lendületét, az első félidőben már nem is esett több találat.
A másodikban aztán jött újabb öt! Két gólt külön érdemes megénekelni! A 62. percben Yannick Carrasco olyan támadás végén talált be, amely a belgák alapvonalától indult. A hazai védők hátul szépen kipasszolták a rájuk rontó vendégjátékosokat, néhány húzásból felértek az észtek kapuja elé, és az Atlético Madrid szélsőjének befejezése hibátlan volt (4-1). Két perccel később Mertens megszerezte a második gólját, bár tekinthetnénk öngólnak is (5-1)! Újabb négy perc elteltével a harmadikat is, ami szintén megér egy mesét. Romelu Lukaku lövését még hárította a kapus, a kipattanót követően azonban Mertens egy csel után 12 méterről lágyan átemelte Mikhel Aksalut (6-1). A belga az ötödik európai csapat, amely egymást követő két vb-selejtezőn legalább hat gólt szerzett. A kiütést Lukaku tette teljessé, aki az utolsó tíz percben kétszer is betalált (8-1).

Drámai és durva meccsen játszott 1-1-et Görögország és Bosznia-Hercegovina, de úgy, hogy a hazaiak a 95. percben egyenlítettek. A két gólon túl láthattak még a nézők két piros és 13 sárga lapot, valamint a durva belépőket.

Európai vb-selejtezők, 4. forduló,

B-csoport:

Portugália–Lettország 4–1 (C. Ronaldo 28. – 11-esből, 85., W. Carvalho 70., B. Alves 92., ill. Zjuzins 67.)

korábban:

Magyarország-Andorra 4-0 (2-0)

Svájc-Feröer-szigetek 2-0 (1-0)

H-csoport:
Belgium–Észtország 8–1 (Meunier 8., Mertens 16., 64., 68., E. Hazard 25., Carrasco 62., Lukaku 83., 88., ill. Anier 30.)
Görögország – Bosznia-Hercegovina 1-1 (0-1)
korábban:

Ciprus-Gibraltár 3-1 (1-0)