Klubrekord, újfent Ramos-góllal • SportTV

Klubrekord, újfent Ramos-góllal

2016. 12. 10. 13:18    
Olvasási idő: 4 perc

Négy mérkőzéssel folytatták a LaLiga Santander 15. fordulóját szombaton, ebből hármat a Sport1-en is nyomon követhettek a spanyol futball szerelmesei.

Pamplonában az eltiltott Neymart nélkülözve ter Stegen – Sergi Roberto, Piqué, Umtiti, Jordi Alba – André Gomes, Busquets, Iniesta – Messi, L. Suárez, Arda Turan összeállításban küldte pályára a Barcát Luios Enrique. A Realt 6 pontos hátrányból üldöző bajnok első nagy ziccerét a 8. percben dolgozta – és hagyta – ki: Messi zseniális passzal ugratta ki Luis Suárezt, az uruguayi elgurította Nauzet mellett a labdát, amely centikkel a jobb kapufa mellett hagyta el a játékteret. Öt percre rá még közelebb került a labda a hálóhoz, ezúttal Suárez a bal kapufát találta telibe. A 15. percben Messi az ötösről a kivető kapus lábára rúgta a labdát. A 27. minutumban újra a négyszeres aranylabdás került helyzetbe, ám ezúttal nem sokkal fölé löbbölte a labdát. A félidő további részében Suárez ismét, Iniesta és újra Messi lőhetett volna gólt, de valamennyi kísérlet mellé vagy fölé szállt, illetve Nauzetnek sikerült mentenie. A második játékrész elején Sergio León iramodott meg, s végül a 16-osról a léc tetejére emelt. Az 59. percben aztán a szokásos Barca-gurigázás végül célt ért, Messi, Jordi Alba, Luis Suárez akció végén az uru csatárnak 3 méterről csak az üres kapuba kellett gurítania. A 66. percben Arda Turan helyére Denis Suárez állt be. A középpályás tevékeny részt vállalt a Barca második góljában is, ő indította Jordi Albát, aki az alapvonalról visszagurított és Messi 4 méterről a kapu bal oldalába pörgette a labdát. A 75. percben André Gomest Rafinha váltotta a Barcában. A 82. percben ter Stegennek is akadt munkája, Berenguer léc alá tartó labdáját kellett kisimogatnia a kapuból. A 92. percben szép cselsorozat végén, egyedül hat hazai védőt is megverve Messi állította be a végeredményt.

San Sebastianban a vendég Valencia hamar megajándékozta házigazdáját egy vezető góllal. Vela szöglete után Xabi Prieto továbbcsúsztatta a labdát és a Turia-parti védők, köztük Dani Parejo közelről nézték, amint a felugró Willian José nemes egyszerűséggel a kapujukba fejeli a labdát. Mindez a 24. percben kis változtatásokkal megismétlődött. Ezúttal Vela balról ívelte be a szögletet, senki sem ért bele, és a brazil centernek fel sem kellett ugrania, álltából fejelhetett Diego Alves kapujába. A félidő végén a Valencia is kapott egy kései Mikulás-ajándékot. A nemrég becserélt Santi Minát felvégta Raúl Navas, a büntetőt Dani Parejo értékesítette. A második félidőben is a Soci irányított többet, a 61. percben büntetőhöz is jutott. Aderlán Santos küldte földre Carlos Velát. A 11-est két specialista játszotta le: Vela az előző 9-et berúgta, Diego Alves meg már 22-t hárított korábban 45-ből spanyol ligában. Most a párbajt – a kapus nyerte! A mexikói a kapu bal oldalára lőtt, de nem nagy erővel, így a szándékot jól olvasó Alves gyors vetődéssel kiütötte a labdát. (Korábban hárította már többek közt a három FIFA-aranylabda-esélyes, Ronaldo, Messi és Griezmann tizenegyesét is…). A hátralévő félórában a baszkok közelebb álltak a kétgólos vezetéshez, mint a Valencia az egyenlítéshez. A denevéresek ráadásul emberhátrányba is kerültek, mert a 82. percben Joao Cancelót második sárgával (jogosan) kiállította Estrada Fernández bíró. Az utolsó percekre maradt még egy gyors gólváltás – az egyik oldalon Vela passzából a korábban több ziccert rontó Juanmi, a másikon a csereként beálló Bakkali talált be – , így maradt az egygólos hazai siker. A Real Sociedad továbbra is harcban áll a BL-főtáblát vagy BL-selejtezőt érő 3-4. helyek valamelyikéért, míg a Valencia Prandellivel eddig egyetlen mérkőzést nyert, s az akkor legyőzött Sporting eredményétől függően akár a kiesőzónában is zárhatja a fordulót…

Las Palmasból ponttal távozott az abszolút újonc Leganés. Az esélyesebb hazai együttes a 21. percben szerzett vezetést, Michel jobb oldali beadása után a horvát Livaja az ötösön belül megelőzte a kapujából talán kicsit késve kiinduló Herrerínt. A vendég a második játékrész vége felé egyenlített, David García vágta fel Guerrerót, a büntetőből a jobbhátvéd bal alsó sarkos lövéssel állította be a meccs végeredményét. A kanári-szigeteki gárda lehet, hogy később megbánja a kezéből könnyelműen kiengedett két pontot.

Madridban sérülések és taktikai megfontolások miatt Zinédine Zidane nyolc helyen (!) megváltoztatva a Clásicón fellépő együttesét Navas – Danilo, Pepe, Sergio Ramos, Nacho – Kroos, Casemiro, James – Isco, Morata, Asensio kezdő tizeneggyel küldte pályára együttesét a 16. helyezett Deportivo ellen.A sajátos összeáll0tás sajátos meccsképet is eredményezett. Természetesen a Real dominált, ám a Depor felvette a kesztyűt, nem egy veszélyes ellentámadást is kezdeményezett. A királyi csapat csupán a 30. percben (!) lőtt először kapura, emellett mindössze egy nem túl acélos Sergio Ramos-szabadrúgás szállt a Depor-kapu fölé. A túloldalon a Costa Rica-i Celso Borges veszélyeztetett kétszer. Előbb lövését az alsó sarok elől ütötte ki honfitársa, Keylor Navas, másodjára fejesével a jobb kapufa tövét találta el, ahonnan a felpattanó labda éppen csak elszállt a berohanó Guilherme feje fölött. Az 50. percben megszerezte a vezetést a Real, az addig vajmi keveset mutató Morata 18-ról hatalmas lövéssel ágyúzott Tyton kapujának bal alsó sarkába.A 63. és a 65. közti három percben váratlanul megfordult a mérkőzés. Mindkétszer a Real-védők hibáztak hatalmasat, előbb Andone vette el a labdát Casemirótól, és a középre gurítás után a nem sokkal korábban beállt Joselu 16 méterről nagy gólt lőtt a madridi kapuba. Két perc múlva ismét a román asszisztált ismét a cserejátékos góljához, amely során Sergio Ramos tétovázását büntette meg a Stoke-tól külcsön kapoptt Depor-támadó, a Castilla korábbi játékosa. Zidane azonnal változtatott, Lucas Vázquezt küldte be az igencsak halvány Marco Asensio helyére, majd kisvártatva Mariano Díaz váltotta Iscót. Hatalmas erővel rohamozott a Real, amely egy Danilo-Marcelo cserét követően sikerrel egyenlített is. A 84. percben jobb oldali beadást követően a felugró Mariano bal vállával juttatta a labdát a Depor kapujába. A madridiak természetesen mentek a győztes gólért is, Tyton bravúrjai mellett meg is sérült, miután egy mentés után a kapufának ütközött. S hogy a szokásos slusszpoén se maradjon el: a 92. percben Kroos szöglete után ki más, mint a csapatkapitány Sergio Ramos fejelt a vendégek kapujába. (Képünkön a sokadszor győztes gólt fejelő csapatkapitány.) a A Real a sikerrel megdöntötte a Beenhakker edzette együttes 37 esztendős klubrekordját, immár 35 tétmérkőzés óta nem talált legyőzőre.

(Sport TV)

(folytatjuk)

LALIGA 15. forduló, szombati mérkőzések:

Osasuna–Barcelona 0–3 (0–0)
G: L. Suárez (59.), Messi (74., 92.)
Real Sociedad–Valencia 3–2 (2–1)
G: Willian José (2., 23.), Juanmi (91.), ill. Parejo (36. – 11-esből), Bakkali (93.)
Las Palmas–Leganés 1–1 (1–0)
G: Livaja (21.), ill. Guerrero (76. – 11-esből)
Real Madrid–Deportivo 3–2 (0–0)
G:
Morata (50.), Mariano (84.), Sergio Ramos (93.), ill. Joselu (63., 65.)