Legutóbbi frissítés 2016. december 26. 01:03
Csapatsportok

Levélben ajánlom! bezár

Kezdődik a 90. Spengler-kupa

Fotó: spenglercup.ch

Hétfőn kezdődik a jégkorongozók Spengler-kupáját, a torna mérkőzéseit a Sport TV élőben közvetíti.

A Carl Spenglerről elnevezett kupa történetének első mérkőzését 1923-ban a Wiener EV és a Berliner SC vívta, az első tornagyőztes pedig az Oxford University volt. Ezúttal már 90. alkalommal rendezik meg a viadalt, amelyen idén az Avtomobiliszt Jekatyerinburg, a HC Lugano, a Dinamo Minszk, a Mountfield HK, a Team Canada, valamint a házigazda HC Davos vesz részt. A tornán 2010 óta mindig hat csapat szerepel, amelyek először két hármas csoportban küzdenek meg egymással. Délutánonként a Torriani-, esténként a Cattini-csoportba sorolt gárdák lépnek jégre.

A torna első meccse hagyományosan december 26-án délután három órakor kezdődik, idén a Lugano és az Avtomobiliszt nyitja a viadalt. A két együttes a tavalyi kupán is megmérkőzött, akkor az elődöntőben a svájciak Tim Stapleton, Linus Klasen és Damien Brunner góljával 3-0-ra nyertek. Közülük most csak Klasen lehet ott a jégen, Brunner sérült, Stapleton pedig már a Szpartak Moszkva játékosa. „A Spengler-kupa nagyszerű alkalom mindenkinek, hogy felhívja magára a figyelmet. Ezért is fontos mindig mindent beleadni, minden korongért megküzdeni” – nyilatkozta Vicky Mantegazza, a HC Lugano elnöknője. Még jobban kicserélődött a jekatyerinburgiak kerete egy év alatt, több mint egy tucat új hokis szerepel az együttesben.

Az idei torna első nagy rangadóját hétfő este a Dinamo Minszk és a Team Canada vívja. A kanadaiak címvédőként érkeznek Svájcba, a fehéroroszok pedig százszázalékosak a kupa történetében, először és mindeddig utoljára 2009-ben szerepeltek itt, és rögtön meg is nyerték a viadalt. Az összecsapást több szakértő előrehozott döntőnek tartja, bár a kanadaiaknak az első mérkőzésen nyilván az lesz a legfontosabb, hogy minél előbb összeszokjanak. „A lehetőség, hogy a világ legrégebbi meghívásos jégkorongtornáján ott lehetünk, a játékosok és a szakmai stáb számára is az év egyik fénypontja” – fogalmazott Sean Burke, a Team Canada általános igazgatója. A Dinamo Minszk viszont összeszokott gárda, a KHL-ben jelenleg a nyugati főcsoportban a remek negyedik helyen áll.

(Sport Tv)

Hétfőn a Lugano-Jekatyerinburg mérkőzést 15 órától, a Dinamo Minszk-Team Canada találkozót 20:15-től élőben közvetítjük a Sport2-n.

Hozzászólás (0) Hozzászólok!

Eddig még senki sem szólt hozzá, légy Te az első!

Szólj hozzá!