Legutóbbi frissítés 2017. január 01. 21:00
Egyéb

Levélben ajánlom! bezár

A TNS "túlnyerte" az Ajaxot

Fotó: EUROPRESS/AFP

A walesi TNS futballcsapata sorozatban a 27. tétmeccsét is megnyerte, és ezzel átadta a múltnak az Ajax 26-os világcsúcsát.

Paul Harrison - Simon Spender (Ryan Pryce), Chris Marriott, Connell Rawlinson (Phil Baker), Steve Saunders, Aeron Edwards, Jon Routledge, Adrian Cieslewicz, Ryan Brobbel, Alex Darlington (Jamie Mullan), Greg Draper.
Ha esetleg most még senkinek sem mond semmit a névsor, az nem meglepetés. Egy párszáz lakosú walesi település, Llansantffraid-ym-Mechain futballcsapatának az előző fordulóban a Cefn Druids ellen pályára lépő emberei. Akik a 2-0-s győzelmükkel bevonultak a történelembe. Ez volt ugyanis a TNS (vagy ha úgy jobban tetszik, a The New Saints) futballcsapatának tétmérkőzésen sorozatban elért 27. győzelme, amivel átadta a múltnak az Ajax legendás, Johan Cruyff fémjelezte együttesének 1972-ben felállított világcsúcsát (az amszterdamiak akkor 19 győzelmet arattak a bajnokságban, 4-et az európai porondon, 3-at pedig a Holland Kupában). A TNS korábban átadta már a múltnak a Bangor City walesi győzelmi csúcsát, a skót Rangers 19 győzelmes rajtrekordját, most pedig az Ajaxot törölte az örökrangsor éléről. A BBC-től kezdve az ausztrál tévén át a lengyel médiumok helyszíni tudósítói szeme láttára, na és a Guinness World Records csúcshitelesítői előtt.
Pedig a közelmúltban olykor még az sem volt biztos, hogy ezen a környéken futballoznak. Eleve amikor 2003-ban a Total Network Solutions (ennek a csapatnak a székhelye Llansantffraid), illetve az angol-walesi „határ” angol oldalán lévő Oswestry Town illetékesei a fúzió mellett döntöttek, az UEFA és a FIFA elsőre nem adta áldását a frigyre, mondván, két olyan gárda nem egyesülhet, amely két különböző tagszövetséghez tartozik. A beleegyező igent csak azt követően sikerült megkapni, hogy a szövetségek illetékeseivel megértették, az Oswestry mindig is a walesi sorozatokban indult. Egy évvel a fúzió előtt az Oswestryt egyébként utolérte a csőd, csak a feloszlástól sikerült megmenekülnie, a walesi kiscsapatnak meg komoly gondot okozott, hogy a kétezres stadionját legalább félig megtöltse. Bár, ha figyelembe vesszük, hogy a lakossága ennél is kevesebb, az 1000 néző is csoda volt…
Azóta a TNS uralja a walesi bajnokságot (azért ez ne tévesszen meg senkit, a legjobb itteni csapatok, a Swansea, a Cardiff vagy a Wrexham az angol ligarendszerben szerepelnek), nyert tíz bajnoki címet (most éppen egy ötös szériát építget), mostantól pedig világcsúcstartó. Legutóbb július 9-én az Apoel Nicosiától kapott ki a Bajnokok Ligája selejtezőjében, azóta csak győzelmek vannak: 21 a bajnokságban, 3-3 pedig a két walesi kupasorozatban.
Igazságtalanok lennénk, ha nem említenénk meg, hogy már volt egy sikeres ostrom az Ajax csúcsa ellen, hiszen a skót East Kilbride 2016 novemberében sorozatban a 27. tétmeccsét is „behúzta”. Az Ajax 27 rekesz sört annak rendje és módja szerint el is küldött a kiscsapatnak, csakhogy a Guinness-könyv szakavatottai nem hitelesítették a csúcsot, mondván, az East Kilbride csak ötödik ligában szerepel.
Sikertelen csúcstámadások azért voltak, az Ajax például az 1995-96-os idényben (Van der Sarral, Frank és Ronald de Boerral, Litmanennel, Davidsszal) 25 diadalig jutott, a brazil Coritiba 2011-ben 24-ig, a Real Madrid pedig a 2014-15-ös évadban 22-ig. Bizonyos szempontból most nekik (is) meg kell süvegelniük a TNS-t.

(Sport TV)

Hozzászólás (0) Hozzászólok!

Eddig még senki sem szólt hozzá, légy Te az első!

Szólj hozzá!