Hogyan tovább, Ronda Rousey? • SportTV

Hogyan tovább, Ronda Rousey?

2017. 01. 01. 12:36    
Olvasási idő: 3 perc

Szombat hajnalban megalázó verést kapott a női UFC „létrehozója”, a szervezet, a sportág sokáig első számú arca, az amerikai média által istennői státuszba emelt Ronda Rousey. A több mint egy éves kihagyás visszatérő Rousey közleményében nem utalt visszavonulásra, igaz, nem is mondott semmi konkrétat a jövőjével kapcsolatban.

„Meg akarom köszönni minden szurkolómnak, hogy mellettem állt. Nemcsak a legjobb pillanatokban, hanem a legnehezebbekben is. Szavakkal le sem lehet írni, a szeretetek és támogatásotok mennyit jelentett nekem. Az egész elmúlt évben a visszatérésre és a győzelemre koncentráltam. Hiába teszel bele mindent a felkészülésbe és rettenetesen akarsz valami, néha a dolgok nem úgy történnek, ahogy azt megtervezed. Büszkén tekintek arra, milyen messzire jutott a UFC női ága. Dicséret illet minden versenyzőt, aki tett ezért, aki lehetővé tette ezt, beleértve Amandát is. Időre van szükségem, hogy leülepedjenek bennem a dolgok és tisztán gondolhassak a jövőre. Köszönöm mindenkinek, aki a hitt bennem, és köszönöm a megértést.”

Fotó: EUROPRESS/AFP

Fotó: EUROPRESS/AFP

Miután Amanda Nunes 48 másodperc alatt kipofozta az oktagonból Rouseyt, a legtöbben az azonnali visszavonulást látták az egyetlen elfogadható döntésnek. Az okokat keresve többen a UFC politikáját okolták, hogy 13 hónapnyi kihagyás után azonnal címmeccset adtak a korábbi bajnoknak, holott egy „könnyebb” ellenféllel vívott felhozó meccs sokat lendíthetett volna Rousey önbizalmán. A legtöbb kritikát azonban az edző, Edmond Tarverydan kapta, aki a kiválóan cselgáncsozó Rouseyval elhitette, ütéseivel is célt tud érni. Erre hívta fel a figyelmet a meccs utáni sajtótájékoztatón a bajnok Nunes is.

„Elhitette (Tarverydan), hogy ökölvívásban is jó. Beletette a fejébe, Ronda pedig hitt benne. El sem tudom képzelni, miért csinálta. Kiemelkedő judós, sokat elérhetett volna még ezzel, de hirtelen ököllel próbált előre jutni, és onnantól kezdve zuhanni kezdett a karriere.”

Abban Nunesnek teljesen igaza van, hogy Rousey láthatóan semmit nem tudott kezdeni ellenfelével, pedig tudta nagyon jól, hogy a bajnok elsősorban kemény ütéseivel operál. Rousey mindössze 7 sikeres ütéssel zárta a 48 másodpercet, míg ellenfele 27 alkalommal találta el őt.

Pályafutása első 12 (győztesen megvívott) meccse során 10-szer nyert feladással és csak kétszer kiütéssel. Önbizalma akkor nőhetett meg igazán, amikor utolsó győzelme alkalmával pillanatok alatt leverte Bethe Correirát a UFC 190-en. Akkor nyert utoljára. Azóta a korábbi bokszbajnok Holly Holm és a szintén remekül ütő Amanda Nunes ellen két kiütéses vereséget szenvedett.

Az elemzők két dologban értenek egyet Rousey jövőjével kapcsolatban. Az egyik, hogy a UFC bolond lenne elengedni legjobban ismert karakterét, és a közvetítések során elemzőként alkalmazza a jövőben, de mindenképpen talál neki valami feladatot a szervezeten belül. A másik pedig az: ne harcoljon soha többé.

Fotó: EUROPRESS/AFP

Fotó: EUROPRESS/AFP

De egy kicsit Amanda Nunesről is, aki a már korábban említett UFC 190 (2015. augusztus 1.) óta az első bajnok a női harmatsúlyban, aki meg tudta védeni a címét. Nunes már korábban is többször elmondta, ő nem akar nagy felhajtást maga körül, ő bajnok, a legjobb akar lenni, ezek mellett pedig normális szeretne maradni. Nem volt saját weboldala, a közösségi médiában százszor annyian követték Rouseyt, mint őt. Rousey 3 milliós fix gázsija mellett (másodpercenként 62.500-ért verette el magát) ő bónuszokkal egy is „csak” 250 ezret vihetett haza. Hiába volt ő a címvédő a UFC 207 promóciójában szinte alig esett szó róla. Erről a góré, Dana White csak annyit mondott a meccs után: „beletehettem volna egymillió dollárt, hogy Amandát is promózzuk a gála előtt, de csak ablakon kidobott pénz lett volna. Az emberek csak egy ismeretlen arcot néztek volna, akinek a nevét is elfelejtik pár perc múlva. Ez a 48 másodperc amit a ketrecben töltött, többet ér minden felvezetésnél. Erről mindenki hallani fog, és többségük egy életre megjegyzi Amanada Nunes nevét.” Tény, 24 órával a meccs után megtízszereződött Nunes követőinek a száma, és talán egyszer még weboldala is lesz.

(Sport TV)