Újoncai repítették csúcsra a Dallast • SportTV

Újoncai repítették csúcsra a Dallast

2017. 01. 02. 13:01    
Olvasási idő: 2 perc

A 17. játékhéttel véget ért az NFL 2016-os szezonjának alapszakasza, eldőlt mely az a 12 csapat amely a rájátszásban folytatja, és véglegessé vált a playoff első körének, a Wild Card hétvégének programja.

Az AFC-ben már a forduló előtt biztos volt a hat csapat, igazából egy komoly kérdés maradt: ki nyeri a nyugati-divíziót, illetve a főcsoport második kiemelésével járó szabad hétvégét. A „szerencsés” a Kansas City lett, amely nyerni tudott a San Diego ellen, míg az Oakland kikapott a Denvertől. Az NFC-ben gyorsan elszállt a Tampa Bay, majd a Washington sem tudott élni azzal a lehetőséggel, hogy saját kezében van a sorsa, kikapott a New York Giantsől és befejezte az idényt. A északi-divízió trónjáról döntő meccsen a Green Bay simán verte a váratlanul indiszponált Detroitot, így megnyerte csoportját.

Az alapszakasz talán lebrutálisabb statisztikáját a New England Patriots szolgáltatta, amely a szezon során több irányítót küldött kezdődként a pályára (3), mint ahány interceptionnel (2) zárta az alapszakasz 16 meccsét. A szezon első mégy meccsét eltiltás miatt kihagyó Tom Brady az NFL történetének legjobb touchdown-interception (28-2) mutatójával zárta az alapszakaszt. Az utolsó héten, a Miami ellen eladott labda nélkül, 3 touchdownpasszal zárt. Pályája során ez volt az 51. ilyen meccse (3 TD/0 INT), ezzel behozta az örökranglistán Peyton Manninget.

A Dallas újonc irányítója, Dak Prescott sem panaszkodhat a szezonra, hiszen első évében 104,9-es irányítómutatóval zárt, amellyel megdöntötte Robert Griffin III 2012-ben felállított (102,4) újoncrekordját. Prescott 3667 yarddal, 23 touchdownnal és 4 interceptionnel zárt. Passzainak 0,9 százalékából született interception, ami szintén a valaha volt legjobb mutató az újoncok között.

A Cowboys másik újonca, a futó Ezekiel Elliott úgy nyerte meg több, mint 300 yarddal a futók különversenyét 2016-ban, hogy az utolsó meccsen egyetlen kísérletre sem küldték fel a pályára. Elliott 1631 yarddal zárt, amely a harmadik legjobb az újoncok között az NFL történetében. A Dallas futója a ligában az ötödik újonc running back, aki posztja legjobb mutatóját mondhatja magáénak első évében, és az első Edgerrin James 1999-es bemutatkozása óta.

Az Atlanta irányítója, Matt Ryan pályája legjobb szezonját mondhatja magáénak ami az irényító mutatót illeti. A Falcons vezére 4944 yarddal, 38 touchdownnal, 7 interceptionnel és 117,1-es QB rátával végzett. Utóbbi az ötödik legjobb eredmény a liga történetében.

Drew Brees 2016-ban újra átlépte az 5000 (5208) yardot, ezzel ő lett az NFL-ben az első irányító, aki ezt két egymást követő évben képes összehozni (összesen ötödször). A playoff viszont nem jött össze a Saintsnek.

Szintén kihagyja majd a rájátszást a Minnesota, és annak irányítója Sam Bradford. A quarterback ugyanakkor minden idők legjobb sikeres passz százalékát mutatta fel 2016-ban hiszen kísérleteinek 71,6 százaléka ért célba, míg 2011-ben Brees „csak” 71,2-vel teljesített.

Kihagyja a rájátszást a Tampa Bay és vele együtt az irányító Jameis Winston, aki a liga történetének első irányítója lett, aki pályafutása első két szezonjának mindegyikében eléri a 4000 passzolt yardot (idén 4042).

Ott lesz viszont a rájátszásban a Detroit Lions, melynek irányítója Matthew Stafford a Green Bay ellen, pályafutása 109. meccsén elérte karrierje 30 ezredik yardját. Ezzel ő lett a leggyorsabb az NFL történetében, aki eléri ezt a mérföldkövet. A korábbi rekodot Dan Marino és Kurt Warner tartották 114 mérkőzéssel.

(Sport TV)

NFL, rájátszás

AFC

Csak a második körben kapcsolódnak be: New England Patriots (1.), Kansas City Chiefs (2.)

Wild Card hétvége:
Pittsburgh Steelers (3.)-Miami Dolphins (6.) (vasárnap 19:00, Sport2)
Houston Texans (4.)-Oakland Raiders (5.) (szombat 22:30, Sport2)

NFC

Csak a második körben kapcsolódnak be: Dallas Cowboys (1.), Atlanta Falcons (2.)

Wild Card hétvége:
Seattle Seahawks (3.)-Detroit Lions (6.) (vasárnap 2:15, Sport2)
Green Bay Packers (4.)-New York Giants (5.) (vasárnap 22:40, Sport2)