Futball, bunyó, darts, királyság • SportTV

Futball, bunyó, darts, királyság

2017. 01. 03. 02:29    
Olvasási idő: 3 perc

Minden idők talán legjobb teljesítményét nyújtotta egy világbajnokságon keresztül Michael van Gerwen, aki a PDC-vb fináléjában 7–3-ra verte meg a kétszeres címvédő Gary Andersont. A holland dartsos sikereit a rajongók alighanem betéve tudják, mi most egy másik Van Gerwent próbálunk bemutatni.

A PDC égisze alatt a második egyéni világbajnoki címét szerző Michael van Gerwen 15 éve dartsozik, fölényesen vezeti a világranglistát, és nyilván a döntő óta megjelent anyagokban számtalan életrajzi adatával meg lehetett ismerkedni. Mi egy másik MvG-t szeretnénk bemutatni, a saját szavai segítségével. Lássuk, mit mondott Van Gerwen…

…a korai sportkarrierjéről
Labdarúgóként kezdtem, de biztos, hogy nem tudtam volna karriert csinálni. Tizenegy vagy tizenkét évesen otthon, Brabantban egy ificsapatban játszottam, a testfelépítésem alapján védőként vetettek be. De borzasztóan rossz voltam. Az sem segített volna rajtam, ha napi 24 órát gyakorolok. Később ugyanez volt igaz a cselgánccsal való kapcsolatomra is.

…a családi háttérről
Az édesapám kamionos volt, az édesanyám pedig egy fémüzem kantinjában dolgozott. Sohasem volt sok pénzünk. De apám minden egyes tornára kifizette az öteurós nevezési díjamat, és hétvégente minden versenyre elvitt. A darts nem egy drága sportág, csak három nyíl és egy trikó kell hozzá, de az utazások pénzbe kerültek. Aztán amikor sorra nyertem az ifiversenyeket, megjelentek az első szponzorok is.

…a gyerekkori bunyóiról
Csúfoltak, mert kövér voltam. Nagyon mélyen érintett, és akkoriban nem láttam más kiutat, mint hogy odacsapjak és így szerezzek tekintélyt. Ma már természetesen tudom, hogy a testi erőszak nem megoldás. De akkoriban nem ment másképp. Idővel aztán nyugton hagytak.

…az első dartsélményekről
Véletlenül keveredtem a dartsozók közé. Tizenkét évesen az iskolában meghívtak egy ifitornára. Elfogadtam, még ha addig csak otthon az apámmal és a testvéremmel dobáltam hobbiszinten. A viadal egész jól sikerült, a végén még egy kupát is hazavihettem. Új érzés volt. Először ismerték el bármilyen sportteljesítményemet, és ez motivált. Rájöttem, talán a darts az én sportágam. Az iskola igazából sohasem érdekelt. Ettől kezdve minden szombaton a De Buur nevű kocsmában töltöttem, ahol fiatalok dartsoztak. A kortársaim eleinte kinevettek, ahogyan a dartsot is. Ma én vigyorgok rajtuk.

…pályafutása legszebb pillanatáról
Amikor 2014-ben minden idők legfiatalabb dartsvilágbajnoka lettem, Maxima királynő és Willem-Alexander király meghívott ebédelni a palotába. Öltönyt és nyakkendőt vettem fel, ami nekem idegen, de hát egy ilyen alkalmon illik jól kinézni. Viszont olyan ideges voltam, hogy átizzadtam az ingem. De tökéletes nap lett belőle. A szüleim nagyon büszkék voltak rám. Azt hiszem, nekik többet jelentett, hogy a királyi pár meghívott magához, mint hogy világbajnok lettem.

…a holland játékosokkal való kapcsolatáról
Vincent van der Voort a legjobb barátom, ő volt az esküvői tanúm. A dartsvilágon kívül is sok időt töltünk együtt. Raymond van Barnevelddel is jó a viszonyom, de ő már kicsit öregebb nálam, és kicsit küzd azzal, hogy egy olyan fiatal játékos, mint én, komoly konkurenciát jelent a számára. De ez így van rendjén. A dartstáblánál mindenki nyerni akar. Mindenki utál veszíteni. A vereségnél nincs rosszabb érzés.

…Phil Taylorról
Messze ő a valaha volt legjobb dartsjátékos. Egy élő legenda. Én nem akarok olyan sokáig játszani, mint ő. A negyvenes éveim közepén abbahagyom. Utána már csak szórakozásból játszom bemutató tornákon.

(Sport TV)

Fotó: EUROPRESS/AFP

Fotó: EUROPRESS/AFP

VAN GERWEN VB-JE SZÁMOKBAN

170 a legmagasabb kiszállója, amit háromszor is megdobott. Ilyen sokszor senki sem volt képes rá egy vb-n;

114,05 a Van Barneveld elleni elődöntőben elért átlaga, ami új világcsúcs, Phil Taylor 15 éves rekordját (111,21) adta át a múltnak;

107,79 az Anderson elleni döntőben elért átlaga, ami a harmadik legjobb volt a tornán; a vb 7 legjobb átlagából három az újdonsült világbajnoké. A mostaninál jobb átlagot csak Phil Taylor dobott vb-döntőben, ő 2009-ben 110,94-es átlaggal nyert Van Barneveld ellen;

106,96 a holland világbajnok átlaga a torna során;

66 180-ast dobott a csúcsra vezető úton;

9 szettet veszített az idei vb-n, Anderson 3, Reyes és Van Barneveld 2-2, Gurney és Darren Webster 1-1 játszmára volt jó ellene, Viljanent lenullázta;

2 világbajnoki címe van a hollandnak, rajta kívül legalább ennyi titulusig Taylor (14), Anderson (2), Adrian Lewis (2) és John Part (2) jutott el a PDC-nél.

Mindig tudott emelni a szinten

Vereczkey Lajos, a Sport TV állandó dartsszakértője a következőkben látja Michael van Gerwen világbajnoki címének titkát: „A világbajnokságon számomra az volt a legszembeötlőbb, hogy egyedül ő volt az a sorozat folyamán, akinél mindig volt feljebb. Ha valaki jót dobott, ő még jobbat dobott, ha kiválót, ő válaszolt egy fantasztikus teljesítménnyel. Mindenkit túldobott és demoralizált. Most nem volt, aki megállítsa. Kifizetődött a munkája.”