Lett pár elérhető állás az NFL-ben • SportTV

Lett pár elérhető állás az NFL-ben

2017. 01. 03. 15:04    
Olvasási idő: 4 perc

Az NFL alapszakaszát követő első hétfő kiérdemelte a fekete jelzőt, mivel az edzőváltásra készülő csapatok szépen kivárták ezt a pillanatot, és a koordinátorokkal, segédezőkkel, általános igazgatókkal együtt tucatnyi szakembert mentettek fel munkavégzésük alól. Idén hétfőre már szinte minden érintett munkanélkülinek mondhatta magát.

Legtovább (magyar idő szerint már hétfő hajnalban) Mike McCoy húzta, akinek 2013-ban egész jól indult a pályafutása San Diegóban. A 9-7-es alapszakasz rájátszást jelentett, és még az sem jelentett komolyabb felzúdulást, hogy évvel később hajszálra ugyanilyen rekorddal lemaradt a playoffról a Chargers. A folytatásban McCoy újra 9 győzelmet hozott, igaz két év alatt, így az edző kereshet magának új munkát. A Chargerst idén komoly sérüléshullám sújtotta, 19 játékost kellett nélkülözniük, köztük olyan alapembereket, mint Melvin Gordon, Keenan Allen, Brandon Flowers és Manti Te’o. Ráadásul a San Diego sorra rosszul jött ki a szoros meccsekből, így 5-11-gyel a rendkívül erős AFC Nyugat utolsó helyén zárt. Sokat nem segített a szezonon, hogy az első körben választott Joey Bosával csak augusztus végén sikerült megegyezni, így a játékos az 5. hétig nem lépett pályára. Az irányító Philip Rivers előre hozta a szokásos számait (4400 yard, 33 touchdown), de a 2016-os szezonban váratlanul sok hibát követett el, 21 interceptiont dobott, mindössze két meccset sikerült eladott labda nélkül zárnia. Pótlására legtöbben védekező felfogású edzőt vízionálnak. Gyakran kerül szóba a Tampa Bay védekező koordinátora Mike Smith és a Patriots védekezését megálmodó Matt Patricia.

Fotó: EUROPRESS/AFP

Fotó: EUROPRESS/AFP

Már az utolsó meccs előtt érkeztek a félhivatalos információk, hogy a San Francisco 49ers megválik a mindössze egy szezont kapó Chip Kellytől, ráadásként vele küldik az általános igazgató Trent Baalkét is. A 49ers csodásnak véletlenül sem mondható 2-14-gyel zárta a szezont (a két győzelem a Los Angeles ellen jött össze), az NFL történetének egyik leggyengébb futás elleni védelmét tudták felmutatni (2600 engedett yard). A passz ellen sem ment sokkal jobban, az ellenfelek irányítónak nagyjából minden kilencedik passzkísérletet touchdownnal zárult a San Francisco ellen. A Kellyt egyetemi szinten jellemző kreatív támadójátéknak itt nyoma sem volt. A 49ers átlagosan bő 2 percig tudta csak tartani a labdát támadásonként, és nem a gyors pontszerzések miatt. Mindezektől függetlenül furcsa, hogy a San Francisco két egymást követő évben is edzőt vált, ráadásként mindkétszer csak 1-1 szezont engedtek a vezetőedzőknek. Utoljára ilyen 1977-ben történt, azt is a 49ers húzta meg. Akkor a harmadik edzőjüket is kivágták egy szezon után, hogy jöhessen 79-ben Bill Walsh, aki később 3 bajnoki címet nyert csapatával.

Fotó: EUROPRESS/AFP

Fotó: EUROPRESS/AFP

Az utolsó meccseken már nem állt csapata mellett Jeff Fisher, aki utolsó meccsén beállította a legtöbb vereség rekordját, a Los Angeles pedig nem várta meg, hogy a vezetőedző esetleg behúzza a 166. buktát is, elküldte a Ramstől. Fisher 5 szezont töltött a St. Louis/Los Angeles Ramsnél, egyetlen alkalommal sem sikerült rájátszásba jutnia a csapattal. Sam Bradford 2013-as sérülése óta Fisher öt irányítót is elfogyasztott, majd végül kikötött Case Keenum mellett, pedig a drafton minden követ megmozgatva feltradeltek, hogy elhozhassák Jared Goffot az első helyen. A véget a 11. héten, a Miami ellen elszenvedett 42-14-es vereség volt.

Fotó: EUROPRESS/AFP

Fotó: EUROPRESS/AFP

Szintén „kihagyta” az utolsó két meccset a Jacksonville kispadján Gus Bradley, aki négyéves uralkodása alatt mindössze 14 meccset nyert a Jaguarsszel. A 22,6 %-os győzelmi mutatója az egyik legrosszabb az NFL történetében. Ami a leginkább szembeötlő Bradleynél, hogy míg korábban a Seattle-ben sikerült brutálisan jó védelmet összekalapálnia, a Jax védelme statisztikailag sosem tudott 26. helynél feljebb kapaszkodni, ahogy a csapat sem nagyon. Elől is komoly bajok volt, hiszen Blake Bortles első három szezonjában 51 interceptionr hozott össze, melyből 11-et hordtak vissza touchdownra. Ráadásként még mellépakolt 27 fumble-t is. Az általános igazgató David Caldwell végül Gus Bradley távozásában látta a megoldást. Pótlására legtöbben a New England támadó koordinátorát, Josh McDanielst jósolják.

Fotó: EUROPRESS/AFP

Fotó: EUROPRESS/AFP

Az utolsó héten már nem kellett végignéznie a szezon legkínosabb bekapott touchdownját Rex Ryannek, hiszen a 16. hét után elküldték a Buffalo csapatától. Ryan 8-8-as mutatóval végzett első szezonjában a Billsnél, épphogy lemaradt az általa vállalt rájátszást jelentő helyről. Idén sem változott a helyzet, a Buffalo mindig ott volt a kapuban, de sosem volt képes átlépni saját árnyékán. Ami igazán meglepő, hogy a védekező aggyal megáldott Ryan csapatában a védelem is rendkívül hullámzó teljesítményt nyújtott. Több edzői hiba mellé szerencsétlennek is lehetne nevezni Ryan tényledését, hiszen ha a támadóknak ment, akkor védelem zuhant össze, ha a védelem jól teljesített, akkor a támadók betliztek. A véget az a rendkívül kellemetlen jelentette, amikor Ryan 10 embert küldött pályára a Miami elleni, hosszabbításos meccsen. A játékban a Dolphins értékes yardokat hozott, melyek nagyon kellett a győzelemhez, és akkor még hátra volt ez:

Fotó: EUROPRESS/AFP

Fotó: EUROPRESS/AFP

Egészen más van Gray Kubiak Denverből való távozása hátterében. Ugyan a címvédő rosszul sikerült hajrája (4 vereség az utolsó 5 meccsen) miatt lemaradt a rájátszásról, Kubiak munkáját nem veszélyeztette volna az eredmény. A vezetőedző egészségi állapotára hivatkozva mondta fel állását. Kubiak 2013-ban, még a Houston edzőjeként kapott agyvérzést, így a dolog nem volt előzmények nélküli, ugyanakkor nagy meglepetést okozott. „Amikor Gary elmondta döntését nagyon szomorú lettem” – nyilatkozta az általános igazgató John Elway. „Csalódott voltam, mert nagyon elégedettek voltunk, és a jövőt is vele képzeltük el. Mindezek ellenére tiszteletben tartom a döntését. Igazán csak ő tudhatja mivel tesz jót magával és a családjával.

Rajtuk kívül több név is felmerült, mint lehetséges távozó. Többek maradását megerősítette a klub, de továbbra is kétséges Chuck Pagano sorsa az Indianapolis csapatánál, hiszen a tulajdonos Jim Irsay már jelezte: nagyon elégedetlen a Colts idei teljesítményével, az edzőknek van félnivalója. Szintén válthat, de egészen más úton Sean Payton. A New Orleasn Szuper Bowl-győztes vezetőedzőjét a Los Angeles szemelte ki magának, amely még egy komolyabb cserétől sem riadna vissza. Az NFL-ben utoljára 2002-ben cseréltek edzőt. Akkor a Tampa két első-, és két másodikörös draftjogot adott az Oaklandnek Jon Grudenért. A következő évben a Buccaneers megnyerte a Super Bowlt. Éppen a Raiders ellen.

(Sport TV)