Legutóbbi frissítés 2017. január 11. 07:00
Csapatsportok

Levélben ajánlom! bezár

Franciák: rajt az arany-úton?

Fotó: EUROPRESS/AFP

A francia férfikézilabda-válogatott az elmúlt másfél évtizedben minden nagy tornán az aranyesélyesek egyikeként indult. Most ehhez még hozzájárul, hogy hazai környezetben rajtolhat az aktuális nagy tornán, a 2017-es világbajnokságon.


Mindössze egy válogatott van a férfi kézilabdázás történetében, amely egy időszakban egyszerre birtokolta a sportág három nagy címét: az olimpiai, a világ- és az Európa-bajnokét. Ez a francia válogatott, amely két periódusban is elmondhatta ezt magáról: 2010 és 2013 között, majd 2015-től a legutóbbi vb megnyerésétől a tavalyi riói olimpiáig újólag. Claude Onesta, a "kézilabdapápa" vezetésével, két játékosként olimpiai bajnok pályaedzővel, Didier Dinart-ral és Guillame Gille-lel a kispadon, számos sok érmes klasszissal a soraiban most a harmadik ilyen periódus reményében vág neki a hazai rendezésű világbajnokságnak. Ahogy ilyenkor szokásos, a házigazda játssza a nyitó mérkőzést, amelyen ellenfele Brazília csapata lesz, amely messze nem akkora óriása a sportágnak, mint vendéglátója. Csupán két alkalommal jutott el vb-n a második szakaszig. Ebből az egyik a legutóbbi, katari világbajnokság volt, amelyen a kieséses nyolcaddöntőben nagy küzdelemre késztette Horvátországot, s csupán egy góllal maradt alul. A mostani nyitó találkozón Párizsban, az Accorhotels Arenában (ez a Bercy Sportcsarnok neve manapság…)  aligha lehet kérdéses a két pont sorsa, legfeljebb az, hány gólos különbséggel nyitja meg reménybeli győztes hadjáratát a Kékek aranyesélyes alakulata.


Sport1  20:15  Franciaország–Brazília férfi kézilabda vb-csoportmérkőzés (kommentátor: Petur András, műsorvezető: Fazekas Erzsébet, szakértő: Pásztor István)


Hozzászólás (0) Hozzászólok!

Eddig még senki sem szólt hozzá, légy Te az első!

Szólj hozzá!