Háromfejű pittsburghi szörny • SportTV

Háromfejű pittsburghi szörny

2017. 01. 11. 10:31    
Olvasási idő: 2 perc

Több sérülés után végre playoffmeccsen is együtt játszhatott a Ben Roethlisberger, Antonio Brown, Le’Veon Bell hármas, aminek a Pittsburgh Steelers igencsak hasznát vette. És adott esetben még a Super Bowlon is hasznát veheti.

„Nem unalmas meccsvideókat akarok nézni, hanem szeretnék gyakorolni” – mondta Ben Roethlisberger, a Pittsburgh Steelers quarterbackje még az alapszakasz utolsó fordulója előtt, amikor is ő, valamint két kedvenc játszótársa, Antonio Brown és Le’Veon Bell szabadnapot kapott a Cleveland Browns elleni mérkőzésre. „Ugyanaz a véleményem, mint Bennek. Vegyük át a jeleket, a játékhívásokat, a különböző helyzetekben bevethető sémákat és útvonalakat” – hangzott Brown véleménye a helyzettel kapcsolatban. És ők hárman gyakoroltak. Aztán a wild card-körben a Miami Dolphins ellen játszottak. A Steelers 30-12-re nyert, összehozott 4 touchdownt, amelyben a nagy hármas vastagon benne volt. Roethlisberger 2 TD-passzt adott az egyébként 124 elkapott yardig jutó Brownnak, míg Bell playoffbeli franchise-rekordot jelentő 167 yardot futott, benne 2 touchdownnal. Még azt is elbírták, hogy a QB dobjon 2 interceptiont.
Ahhoz képest, hogy először játszottak együtt a rájátszásban, nem volt rossz. Játszhattak volna persze korábban is együtt, hiszen 2013, Bell draftolása óta együtt szerepelnek a Pittsburghben, csak előbb a Steelers „felejtett el” bejutni a playoffba, majd jött a balszerencse-sorozat. Bell az előző két szezonban térdsérülés miatt kihagyta a rájátszást, Brown meg egy éve agyrázkódás miatt pihent egy meccset. Persze, a sérülések nem csupán a szezon legfontosabb szakaszában érték utol őket, arra például aligha emlékeznek arrafelé, mikor voltak egyszerre mindhárman panaszmentesek… A mostani alapszakaszban is csak 11 meccsen voltak együtt a pályán, Roethlisberger bokája most sincs rendben, de egyelőre halad a szekér.
És hogy mennyire fontos az ő jelenlétük, arról álljanak itt Tedy Bruschinak, az egykori kiváló védőnek, az ESPN szakértőjének a 2015-ös szavai: „Ők férfiak a fiúk között. Ha a defensive coordinator a meccs előtti szerdán bemegy az öltözőbe, és azt mondja, meg kell fognunk a Big 3-t, akkor mindenki tudja, hogy a Pittsburgh lesz az ellenfél, és Roethlisbergerre, Brownra és Bellre kell figyelni.” Az ESPN egy évvel később ezt csak tovább erősítette, amikor sorra vette az NFL-csapatok legerősebb 3 támadóját, és ott bizony a Steelers triója végzett az élen.
A dicshimnuszok nem véletlenek. Az NFL-ben máig ez a hármas az egyetlen, amelyben van egy idényben 4500 yardot passzoló QB, 1500 yardot hozó elkapó és 1300 yardot elérő running back. Ilyenre korábban a St. Louis Rams „The Greatest Show on the Turf” fedőnevű támadóegysége (Kurt Warner, Isaac Bruce, Marshall Faulk), sem pedig az Indianapolis Colts Peyton Manning, Marvin Harrison, Edgerrin James hármasa nem volt képes.
A mostani alapszakasz sem volt csúnya, Brown 106 elkapással a második lett a ligában, Bell-lel együtt 181-ig jutott (ilyen kombóra sem nagyon volt/van példa…), ráadásul Marvin Harrison után ő lett a második receiver, aki zsinórban legalább négy idényben eljutott 100 elkapásig. Pedig dupláztak, sőt, tripláztak is rajta a védők… „Nem sok ember között létezik olyan szoros kapcsolat, mint Antonio és köztem” – mutatott rá a siker egyik fontos összetevőjére Big Ben. Aki embernek sem utolsó, hiszen a playoff előtt a kilencvenes évek végének Denver Broncosáról készített filmmel ösztönözte Brownt. A fő üzenet az volt, annak a csapatnak támadásban nem a QB, John Elway volt a kulcsa, hanem az elkapó Terrell Davis.
És végül ne feledkezzünk meg a nagy trió dicsőítése közben a támadóegységért felelős Todd Haleyről. Amikor 2011-ben kirúgták Bruce Arianst, Roethlisberger kiakadt. Amikor 2013-ban a drafton Eddie Lacy helyett Bellt vitték el, mindenki kiakadt. A korábban a Kansas City Chiefs vezetőedzőjeként végül megégő Haley csendben maradt, és összerakta a liga egyik legjobb offense-ét. Ami akár a Super Bowlig repítheti a csapatot.

(Sport TV)