Messi előnye 241 lövés Ronaldo előtt • SportTV

Messi előnye 241 lövés Ronaldo előtt

2017. 01. 13. 14:55    
Olvasási idő: 2 perc

Lionel Messi a szabadrúgás gólok terén is klubrekorder lett Barcelonában. Az ötszörös aranylabdás a Bilbao elleni kupameccsen 26. alkalommal talált be szabadrúgásból, ezzel utolérte a klubrangsort vezető Ronald Koemant. A hatékonysága pedig sokkal jobb, mint örök riválisáé, Cristiano Ronaldóé.

„De szép látni, hogy újra működésben az MSN” – jött az SMS szerda este Évától, a tördelők gyöngyétől. Ekkor éreztem, baj van (Bayern-szurkolóként sohasem jó, ha a Barcelona a tavaszra lendül bele), a Messi, Suárez, Neymar hármas már megint beindult. Akkor még csak azt tudtam, hosszú idő után először (most már tudom, 2016. szeptember 17. volt a dátum) szereztek mindhárman gólt ugyanazon a meccsen, röviddel később kiderült, még történelmi is lett a beindulás. Merthogy Messi a Bilbao ellen a Barcelona történetének legeredményesebb szabadrúgáslövője lett. Huszonhatszor talált a kapuba, éppen annyiszor, mint Ronald Koeman. Csak neki alighanem még van pár éve a katalánoknál, és ha figyelembe vesszük, hogy a mostani sorozatban a kilencedik olyan szezonja volt, amelyben szabadrúgásból betalált, idő kérdése, mikortól dönti meg ezt a rekordot is.
„Rám azt mondták, szörnyeteg vagyok a szabadrúgásoknál, de Leo jobb nálam. Ugyanakkor nem fáj a felismerés – vallotta be a nagy előd, Ronald Koeman. – Erősen hittem magamban, illetve lábfejjel és belsővel is erősen tudtam lőni, csakhogy Messi tud helyezni is. Oda rúgja a labdát, ahova akarja. Ez a legnagyobb erénye. Meglátja a rést, aztán oda lövi. Az meg veleszületett erénye, hogy mindig képes fejlődni. Lenyűgöző, ahogy kiszámolja, hogyan és mekkora erővel kell megrúgni a labdát.”
Az egyik lap így írta le az újdonsült technikát: „Egy pillantás, két lépés nekifutás. majd pedig az utolsó pillanatban elfordítja a belsőjét. A labda pedig a kapufa belső éléről bepattan. A kapus sarkába. De nem lehet őt hibáztatni. Messi annyira tökéletesítette a művészetét, hogy a szabadrúgásoknál olyan sokáig képes kivárni, mint más a tizenegyeseknél.”
2017-ben már három szabadrúgás gólnál jár (mindhárom meccsén egyet-egyet lőtt, sorrendben a Bilbaónak, a Villarrealnak, majd újfent a Bilbaónak), ilyen kiindulási helyzetből simán megdöntheti éves karriercsúcsát, ami hét szabadrúgás gól. Speciel ahhoz az is jól jön, ha sokszor találkozik Iraizoz kapussal, aki a 26 barcelonai szabadrúgás gólból a legtöbbet, négyet kapta.
A fentebb már idézett Koeman egyébként a Twitteren is gratulált Leónak, illetve azt is elárulta, kisfia azzal vigasztalta, hogy ha valaki megdönti az ő barcelonai rekordját, az Messi legyen, mert az még az új második helyezettnek is dicsőség.
És még egy érdekesség: statisztikai oldalon találtam (tehát nem az ellen-Cristiano Ronaldo részleg készítette), így akár valós is lehet. Ha Messi a következő 241 szabadrúgását kihagyja, akkor lesz ugyanolyan a próbálkozási hatékonysága ezen a téren, mint Cristiano Ronaldóé. A portugál jelenleg 1,3 százalékon áll.