Barcelona: indulás felfelé? • SportTV

Barcelona: indulás felfelé?

2017. 01. 14. 02:38    
Olvasási idő: 3 perc

Négy meccset játszanak szombaton a LaLiga Santander 18. fordulójában, hármat közülük meg is mutatunk a Sport2 csatornán.

LEGANÉS–ATHLETIC BILBAO

„El kell érnünk a harmincpontos határt az idény felezőjéig, hiszen ennyi kell általában ahhoz, hogy egy csapat az idény végére elérje az európai kupaporondot” – mondta Ernesto Valverde, a vendég Athletic vezetőedzője. A Bilbao jelenleg 27-nél tart, s a Barca elleni kupapárharcban bebizonyította, hogy képes a legnagyobbaknak is métó ellenfele lenni. Madrid külvárosában már a 18. Játéknapon meglehet a 30, ehhez azonban átlagos idegenbeli formájánál többet kell mutatnia, hiszen 8 eddigi kiszállásából mindössze egy alkalommal vitte el mindhárom bajnoki pontot. A kiesőzónában helyezkedő hazai együttes otthona, a Butarque nem igazi oroszlánbarlang: a csapat egyetlen találkozóját tudta megnyerni otthonában, a sereghajtó Osasunát tudta megverni 2–0-ra. Garitano, a hazaiak mestere a szokásos edzőrecept szerint az ellenfelet duóicsérte: „Az Athletic a liga legjobb csapatainak egyike” – mondta. Lelke rajta…

BARCELONA–LAS PALMAS

A Barca bajnoki botladozása immáron 5 – vesztett pontok tekintetében 8 – pontos hátrányig juttatta a bajnokot a rivális Reallal szemben. Az Athletic elleni kupavisszavágón azonban az MSN mindhárom tagja betalált – Neymar október 19. óta először szerzett tétmeccsen gólt a Barcában – , ezt a csapat szimpatizánsai igen jó jelnek tekintik. Luis Enrique a meccs előtti sajtótájékoztatón három kérdéskörrel szembesült. Az első, Messi szerződéshosszabbítása (minden heti „örökzöld“) kapcsán elmondta, nem kell kapkodni, a dolgok mennek a maguk útján, ő optimista a végkifejletet illetően. A Bilbao elleni mesteri Messi szabadrúgás(ok) kapcsán kifejtette, az argentin csillag magánszorgalomból állandóan tökéletesíti ezt a játékelemet, nem véletlen tehát a hatékonysága. A kupasorsolásról pedig – a Barcának a „mumus” Real Sociedaddal kell megmérkőznie, amelytől bajnokin ebben az idényben is kikapott – így vélekedett: „Mindig nagyot harcolunk az Anoetában, egyszer végre már nyernünk is kellene”.

A legkevesebb szó talán éppen a soros ellenfélről, a Las Palmasról esett, amelynek edzője, Quique Setien azt mondta: „a Barcát megverni a Camp Nouban csak nagyon látványos meccsen lehetséges, és mi képesek vagyunk erre”. Egyvalaki biztosan elmondhat magáról egy egyéni sikert a Barca ellen a Las Palmas-i különítményből: Kevin-Prince Boateng 2011 novemberében a San Siróban a Milan színeiben óriási bombagólt ágyúzott az akkor a katalán kaput védő Víctor Valdés hálójába a 2–0-ra megnyert BL-csoportmeccsen. (Más kérdés, hogy aztán a rá következő tavasszal a Barca a negyeddöntőben kiejtette a kupából a lombardokat.)

ATLÉTICO MADRID–BETIS

Az Atlético négy negnyert tétmeccs után a hét közben kikapott ugyan Gran Canarián, de idegenben szerzett két góljával mégis továbbment a kupában.A bajnokságban négy pont a hátránya a dobogó alsó fokán álló Barcával szemben, a BL (selejtezős) hely minimális őrzésére azonban hazai pontvesztést nem nagyon engedhet meg magának. Diego Simeone ezt mondta a Betis elleni csata előtt: „Minden edző igyekszik megnehezíteni ellenfele dolgát. Szoros küzdelemre számítok, ellenfelünk rendkívül zártan védekezik, szűkíti a támadásra felhasználható területeket. Kemény meccs lesz, de nyernünk kell!” A Betis idegenben nem játszik megalkuvó futballt, 8 eddigi találkozójából kettőt megnyert, hatot meg elveszített.

LALIGA, 18. forduló
Sport2 13:00 Leganés–Athletic Bilbao
(kommentátor: Kassai-Tóth Csaba)
Sport2 16:00 Barcelona–Las Palmas
(kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Bognár György)
Sport2 18:30 Atlético Madrid–Betis (kommentátor: Farkas Norbert)

Telekom-kupa a Bayernnel

Immáron 8. alkalonnal kerül sor a korábban T-Home-kupának, majd Liga Total!-kupának nevezett felkészülési tornára, amelynek 2013 óta már Telekom-kupa a neve. A korábban nyáron rendezett, tavaly terminusnehézségek miatt elmaradó tornának a főszponzor miatt az FC Bayern állandó résztvevője, nyolcadszor is ott lesz a négycsapatos mezőnyben a düsseldorfi ESPRIT arenában. A mérkőzések csupán 45 percig tartanak, döntetlen esetén 11-es párbajban döntik el a győztes kilétét. Az első elődöntőt a rendező, jelenleg másodosztályú Fortuna Düsseldorf (a kapujában valószínűleg az exmüncheni Michael Rensinggel) vívja a Bayernnel, a másodikat a Borussia Mönchengladbach a Mainzcal. A vesztesek a 3. helyért, a győztesek a kupáért mérkőznek meg. A négy résztvevő közül a Bayern eddig kétszer nyert, kétszer döntőzött, egyszer lett 3., s a legutóbbi, 2015-ös kiírásban végzett a 4. helyen. A Gladbach egy-egy második és harmadik helyet mondhat magáénak, a Mainz egyszer indult és 4. lett, a Fortuna újonc.

Telekom-kupa felkészülési torna
Sport2 15:00 Fortuna Düsseldorf–FC Bayern
(kommentátor: Kassai-Tóth Csaba)
Sport1 16:45 Mönchengladbach–Mainz (kommentátor: Kassai-Tóth Csaba) – csúsztatott felvételről
Sport2 20:30
Mérkőzés a 3. helyért (kommentátor: Fülöp László) – felvételről
Sport2 21:30
Döntő (kommentátor: Fülöp László) – felvételről