Prescott és az újoncok átka • SportTV

Prescott és az újoncok átka

2017. 01. 15. 10:02    
Olvasási idő: 2 perc

Az alapszakaszban meglepetésre parádézó Dallas Cowboys is megkezdi szereplését a playoffban, amelyben sporttörténelmi tettre készül. Újonc irányítóval még egyetlen csapat sem jutott el a Super Bowlig, a texasi gárda most Dak Prescott-tal megpróbálja megtörni a rossz sorozatot.

Az eddigi 50 Super Bowlon 100 irányító kezdett, de a quarterbackek között mindezidáig egyetlen olyan sem kapott szerepet, aki abban a szezonban újonc lett volna. Hogy ez miért fontos a mostani playoffban? Mert a Dallas Cowboys egy rookie-val, Dak Prescott-tal vág neki a Houstonig vezető útnak. Az NFC első helyét begyűjtötték az alapszakaszban (nem utolsósorban egy másik újonc, a running back Dak Prescott remeklésének köszönhetően), a playoffban pályaelőnyük van, de vajon Prescott megtöri a posztját sújtó átkot?
Persze, Cowboys-szurkolóként erre simán lehetne legyinteni, mondván, minden sorozat megszakad egyszer, főleg 50 év elteltével, meg aztán Prescott nem az a tipikus újonc irányító. Kiosztott 23 TD-passzt, mindössze 4 interceptiont dobott, 3667 passzolt yardja jött össze – és nem „nyomta össze” Tony Romo árnyéka. A dallasi legenda sérülés miatt kihagyta az alapszakasz elejét, ezt Prescott kihasználta, és bár sokáig ment a disputa, hogy ha felépül Romo, ki kezdjen, az újoncot nem lehetett kihagyni.
Egy amerikai statisztikus azt is megvizsgálta, hogy a másodéves irányítók milyen sikerrel jártak (legalább 105 passzos szezont záró QB-ket vett csak figyelembe), és 1970 óta 152 ilyen idényű irányítót talált. Közülük összesen hatan jutottak el a Super Bowlig, legutóbb Russell Wilson 2013-ban. Ez még 4 százalékos produkció sincs… Az általános megfigyelés aligha meglepő, a leggyakrabban a harmincas éveikben (általában azok közepén) járó quaterbackek terepe a Super Bowl.
Az illető azt is megnézte, hogy eddig 22 olyan újonc irányító volt, aki legalább 15 passzt adott egy playoffmeccsen (legutóbb Connor Cook tette meg ezt, de az Oakland Raidersnek ebben nem volt sok köszönet a Houston Texans ellen), volt tehát próbálkozó bőven, aki megpróbált eljutni a nagydöntőig. Az összesített mutatójuk 11 győzelem és 21 vereség, ennél egyetlen évjárat győzelem/vereség mutatója sem rosszabb. (A második leggyengébb a nyolcadéveseké, ők 26 győzelmet és 42 vereséget könyvelhettek el.) Az újoncok playoffbeli teljesítménye is romlik, a passzhosszúság 4,3 yard/kísérletre esik vissza, továbbá dobásaik 5,4 százaléka interception lesz.
Ugyanakkor azt se hallgassuk el, voltak újoncok, akik első playoffjukban sztárok voltak. Ben Roethlisberger a 2004-es idényben (már 2005 elején) a Pittsburgh Steelersben a wilrd-card-körben győztes drive-ot vezetett a New York Jets ellen (aztán a New England Patriots védelme 3 interceptionnel és 1 fumble-lal demoralizálta); Robert Griffin a 2012-es szezonban a Washington Redskins karmestereként 2 TD-t dobott az első két drive-ban a Seattle Seahawks ellen, mielőtt súlyos térdsérülést szenvedett; Russell Wilson a 2012-es évadban két nagy fordítást is levezényelt, az egyiket az imént említett, Washington elleni csatában (0-14-ről), majd az Atlanta Falconsszal szemben 0-20-ról, de utóbbi találkozón maradt még pár másodperc, ami egy Falcons-mezőnygólra elég volt.

(Sport TV)

Vasárnap a Sport2-n 22:30-tól a Dallas Cowboys-Green Bay Packers, 02:15-től pedig a Kansas City Chiefs-Pittsburgh Steelers főcsoport-elődöntőt közvetítjük élőben.