UFC: legenda az újhullám ellen • SportTV

UFC: legenda az újhullám ellen

2017. 01. 15. 03:46    
Olvasási idő: 2 perc

Mindössze hárman voltak képesek arra a bravúrra, hogy a UFC-ben két súlycsoportban is bajnoki övet szerezzenek. Conor McGregor (egyedül ő birtokolt egyszerre két övet), Randy Couture és a 2015-ben a Hall of Fame-be is beválasztott BJ Penn. Utóbbi hétfő hajnalban, két és fél év kihagyás után visszatér az oktagonba, hogy megmérkőzzön a pehelysúly egyik feltörekvő trónkövetelőjével, Yair Rodriguezzel.

Rodriguez UFC-s karrierje során még nem talált legyőző, és egész MMA-s pályafutását nézve is igen impresszív mérleggel (9-1) rendelkezik. A súlycsoport rangsorában jelenleg 10. helyezett Rodriguez pályafutásának eddigi legnagyobb győzelme lenne a Penn elleni siker. A korábbi bajnokra nem vár könnyű visszatérés. A teakwondos háttérrel rendelkező mexikói kézzel és lábbal is veszélyes ellenfeleire, ám Penn mégiscsak egy olyan úttörő harcos, akit nem lehet leírni. A hawaii születésű, 38 éves bajnok 2001-ben mutatkozott be a UFC-ben, egyike volt az első könnyűsúlyú versenyzőnek. Többek között az ő meccsei hatására eszméltek rá a nézők, hogy a kisebb termetű harcosok lényegesen látványosabb bunyókat hoznak össze, mint a tagbaszakadt nagyemberek. Brazil jiu-jitsuban óriási legendának számít a 2000-ben amatőr világbajnoki címet is szerző Penn, aki mindenkinél gyorsabban szerezte meg a fekete övet a sportág ünnepelt edzőjének, Andre Pederneirasnak kezei alatt.

A 24 éves, rendkívül gyors Rodrigueznek az a legnagyobb esélye, ha képes elkerülni a földharcot. Ha fekvő helyeztbe kerül, könnyen elképzelhető, hogy jiu-jitsu oktatófilmet fűz majd be Penn. Rodiguez kiváló lábmunkájával kerülheti el földharcot. Egy esetleges győzelem pedig óriási fegyvertény lenne számára, hiszen Penn legyőzésével elhallgattathatná azokat a hangokat, melyek szerint nincs meg benne a bajnoki potenciál.

BJ Penn úgy vezette fel az összecsapást, hogy egy profi (ez lenne ő) csap majd össze egy amatőrrel (ez nem ő). Rodriguez tiszteletteljes válasszal vágott vissza. „Mindig úgy tekintettem rá, mint az egyik legjobbra. Teljesen mindegy miket beszél, ez nem fog megávltozni. Tényleg nem tudom miért kell úgy nyilatkoznia, mint egy amatőrnek. Bízom benne, hogy a legjobb formájában lesz, úgy lenne csak értéke a győzelmemnek.”

A gálát magyar idő szerint hajnali 4-kor eredeti hanggal közvetíti a Sport1. Hétfő este 10-re Engyel István és S. Kovács Ádám kiváló magyar kommentárt is köt majd a képhez.