Lépés a nyolcaddöntő felé • SportTV

Lépés a nyolcaddöntő felé

2017. 01. 18. 07:07    
Olvasási idő: 2 perc

Három kézi-vb-meccs kerül szerdán a Sport1 műsorára. A magyar–szaúdi csatával kezdünk, a csoportunk másik találkozójával, a fehérorosz-némettel folytatjuk, s végül kitekintünk a D-csoportra is, amelynek svéd-katari rangadóján akár csapatunk lehetséges nyolcaddöntős ellenfelét is megfigyelhetjük.

MAGYARORSZÁG–SZAÚD-ARÁBIA

14 éve, a portugáliai vb-n játszottunk legutóbb a szaúdiakkal, akor csapatunk simán, 36–25-re győzött. Azon a világbajnokságon szerepelt a legjobban az arab válogatott: a 19. helyen végzett, amelyet a 2013-as tornán sikerült megismételnie. A mi együttesünkben is szerepel egy ázsiai származású játékos, az iráni születésű Iman Dzsamali, aki azonban nem játszott a szaúdiak ellen Ázsia-bajnokságon.
Chile legyőzésével a mieink abba a helyzetbe kerültek, hogyha a Szaúd-Arábia elleni találkozót is megnyerik, nagyon közel kerülnek a nyolcaddöntőhöz. Az esetleges körbeverések miatt szerdán még nem dől el a csapat sorsa, legrosszabb esetben (egy Fehéroroszország elleni hétgólos vereséggel és Chile Szaúd-Arábia elleni győzelmével) sajnos még a kiesés is benne van a pakliban. De erre gondolni sem merünk, sokkal inkább két magyar sikerre és az ezzel járó harmadik helyre a csoportban.

(A magyar csapatról szóló anyagokat folyamatosan olvashatnak és nézhetnek honlapunkon és a Sport TV facebook-oldalán is.)

FEHÉROROSZORSZÁG–NÉMETORSZÁG

Egyetlen vb-mérkőzésüket az 1995-es torna nyolcaddöntőjében játszották, a németek 33–26-ra nyertek. 2008-ban az Eb-n a németek egy gólt még rátettek, és 34–26-ra győztek a norvégiai kontinenstorna nyitó találkozóján. Ennek a meccsnek az érdekességeként egy testvérpár két tagja egymás ellen lépett a pályára: Vladimir Klimovec a belorusz, fivére, Andrej a német válogatott tagjaként szerepelt a találkozón.
Mindkét csapat szakvezetőjét megválasztották az év edzőjének Németországban: a németek mestere, az izlandi Dagur Sigurdsson tavaly, a szovjetként született Jurij Sevcov húsz éve, 1997-ben részesült ebben az elismerésben. Mikor legutóbb Németországban dolgozott (2008-ig) Sevcov klubedzője volt a jelenlegi német csapatban szereplő Uwe Gensheimernek és Patrick Groetzkinek. Korábban, esseni és lemgói időszakában pedig játékosa volt Oliver Roggisch, a németek jelenlegi csapatmenedzsere, akivel 2005-ben EHF-kupát nyertek együtt.

SVÉDORSZÁG–KATAR

A D-csoportban – amelyből a mi csoportunk 1-4. helyezettje kapja majd ellenfelét a nyolcaddöntőben – , a vezető Dánia mögött 4-4 ponttal áll Svédország és Katar, kettejük mérkőzésének győztese könnyen 2. lehet és egy magyar 3. hely esetén a mieink ellenfele a vb számunkra „legfontosabb” meccsén. A két együttes még sosem játszott egymással nagy tornán. 11 eddigi érmével (közte négy arannyal) a svéd csapat a legeredményesebb a mezőnyben, esélyesként lép pályára a katariak ellen. Ha megnyeri a mérkőzést, a skandináv csapat biztos nyolcaddöntős.
Egy világbajnok is pályára lép a találkozón. A 2011-ben a franciákkal aranyat nyerő Bertrand Roine 2014 óta a katari válogatott tagja, amellyel a legutóbbi tornán ezüstöt szerzett – a döntőben éppen a franciák ellen 25–22-re veszítve. Jerry Tollbring, a svédek balszélsője 18 góljával a csapat házi gólkirálya, egyben a torna harmadik legjobb lövőátlagú játékosa is. Ezen a listán a német Gensheimer 89%-kal vezet (19 lövéséből 17 gól született), megelőzve a spanyol David Balaguert (19 lövésből 15 gól, 79%-os hatékonyság).

Sport1 13:15 Magyarország–Szaúd-Arábia férfi kézilabda vb, C-csoportmérkőzés (kommentátor: Matuz Krisztián, szakkommentátor: Borsos Attila, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Pásztor István és Vadkerti Attila)
Sport1 17:45 Fehéroroszország–Németország férfi kézilabda vb, C-csoportmérkőzés
(kommentátor: Matuz Krisztián, szakkommentátor: Borsos Attila, műsorvezető: Petur András, szakértő: Vadkerti Attila)
Sport1 20:45 Svédország–Katar férfi kézilabda vb, D-csoportmérkőzés
(kommentátor: Gyulai Miklós, szakkommentátor és szakértő: Vadkerti Attila műsorvezető: Petur András)