Ryannek Brady guruja segített • SportTV

Ryannek Brady guruja segített

2017. 01. 19. 13:37    
Olvasási idő: 2 perc

A főcsoportdöntőben érdekelt négy kezdő quarterback közül három már játszott és nyert Super Bowlt, Matt Ryannek viszont még mindkét élmény hiányzik. De ha az alapszakaszban és az idei playoffban mutatott játékát megismétli a Green Bay Packers ellen, akkor már nem sokáig. Az Atlanta Falcons irányítójának fejlődésében sokat segített Tom Brady QB-guruja.

Pályafutása legjobb alapszakaszán jutott túl Matt Ryan, és most már csak egy lépés választja el attól, hogy az Atlanta Falconsszal a Super Bowlon szerepeljen. „Matty Ice” a reguláris szezonokban eddig is remekelt, a playoffban azonban rendre csődöt mondott. Ezért aztán a legenda szerint egyszer megkérdezte Aaron Rodgerst, a Green Bay Packers hadvezérét, mi kell ahhoz, hogy valaki nagydöntőt játsszon. A válasz ennél profánabb nem is lehetet volna: „A megfelelő pillanatban kell csúcsra járatni a motort.”
De természetesen nem ez a bölcsesség hozta meg a nagy áttörést Ryan életében, sokkal inkább egy másik quarterbackzseni segítőjének a segítsége. Megmagyarázzuk. Ryan az ígéretes NFL-kezdés (a draft harmadik számú választottjaként azonnal a playoffba vezette az Atlantát és az év újonca lett) után az alapszakaszbeli számok szinte mindig stimmeltek, a rájátszásbeli nagy kiugrás viszont elmaradt. Ryant sokan már elkönyvelték „fantasy-játékosnak”, és nem segített ebben az sem, hogy a San Francisco 49ers ellen 17–0-ról „sikerült” főcsoportdöntőt bukni. Többek között az ő két interceptionje miatt, illetve azért, mert kevéssel a vége előtt 10 yardról nem tudta Roddy White kezébe dobni a labdát. A Falcons ezt követően sorozatban háromszor maradt le a januári folytatásról, és bizony Atlantában elgondolkoztak azon, érdemes-e még egy esélyt adni Ryannek.
Kapott – és kihasználta. A 2016-os alapszakasz előtt Los Angelesben különórákat vett, méghozzá Tom Brady „quarterbackgurujától”, Tom House-tól. (Nem lehet rossz a fickó, mert Dreew Brees és Carson Palmer karrierjének is ő adott lendületet.) A közös munka hatása főleg a hosszú passzain lett érezhető. „Az ember mindig próbál javítani, de ezek a teljesen más gyakorlatok különösen kifizetődőeknek bizonyultak. Jól érzem magam dobás közben, emellett különösen a lábmunkám javult fel” – mondta a tréningekről Ryan. És hogy a társak is észrevették, valami megváltozott, arról Julio Jones wide receiver szavai tanúskodnak: „A karja látványosan erősebb lett, de ami ennél is fontosabb, az elmúlt évekkel ellentétben sokkal agresszívebb.”
House és kollégája, Adam Dedeaux ugyanis nagyon sokat foglalkozott Ryannel pszichológusként. Ryan ugyanis gyakran nem bízott benne, hogy a célpontjai a megfelelő időben a megfelelő helyen lesznek, emiatt a dobásnál túl sokat várt, ennek pedig nem ritkán interception lett a vége. Ettől a szezontól új mottót talált a QB: „Most már csak a megfelelő helyre összpontosítok, arra, ahova a labdát kell dobnom.”
Az eredmény? Az alapszakaszban alighanem MVP-titulust (és klubcsúcsot) érő 4944 passzolt yard és 38 TD-átadás, a liga legjobb passer ratingje, a Seattle elleni főcsoport-elődöntőben pedig 70 százalékos passzolási pontosság, 338 passzolt yard és 3 TD-átadás – labdavesztés nélkül.
Igazából egy kérdés maradt: vajon hétfőn is igaz lesz még, hogy a főcsoportdöntőben szereplő négy csapat irányítói közül csak három játszott (és egyébként nyert is) Super Bowlt? Rodgersnek, Bradynak és Roethlisbergernek már nem lesz újdonság a nagydöntő, Ryannek az még ismeretlen vidék.

(Sport TV)

Vasárnap a Sport2-n 21 órától az Atlanta Falcons-Green Bay Packers, 00:30-tól pedig a New England Patriots-Pittsburgh Steelers főcsoportdöntőt közvetítjük élőben.