Irány a nyolcaddöntő! • SportTV

Irány a nyolcaddöntő!

2017. 01. 20. 08:22    
Olvasási idő: 2 perc

Az első két csoport után a C- és a D-jelűben is befejeződnek a csoportküzdelmek pénteken a franciaországi férfikézilabda-világbajnokságon. Minket természetesen elsősorban a magyar válogatott sorsa érdekel, ám két korábbi legyőzőnk elsőséget eldöntő derbije is a Sport1 képernyőjére kerül.

NÉMETORSZÁG–HORVÁTORSZÁG

A két eddig száz százalékos együttes csatája a csoportelsőségről dönt a roueni Kindarenában. A 2003. és a 2006. évi világbajnok, másként a tavalyi Eb arany- és bronzérmesének csatája. A győztes Párizsban folytatja a vb-t, a nyolcaddöntőben a D-csoport 4. helyezettjével meccsel, a vesztes délre utazik, hogy Montpellier-ben megmérkőzzön a D-csoport harmadikjával.

Az eddigi nagy tornák statisztikája a horvátok mellett szól. Mérlegük ezeken 7 horvát győzelem és 1 döntetlen mellett csupán egy német siker, az sem tegnap volt, hanem 2002-ben. Játszottak már egymás ellen vb-döntőt (2003) és olimpiai finálét (2004) is, mindkettőt a délszláv csapat nyerte 34–31-re, illetve 26–24-re. E két döntőben az akkor korszak parádés klasszisai játszották a főszerepet, mint például a horvátok jelenlegi másodedzője, Petar Metlicic, a csapatmenedzser Ivano Balic vagy Venjo Losert. Legutóbb a katari vb-n mérkőztek meg, akkor is a horvátok nyertek 28–25-re. Az volt mind ez ideig a németek egyetlen veresége európai csapattól vb-n 2004 óta, mióta az izlandi Dagur Sigurdsson a csapat szövetségi kapitánya.

Számos játékos játszik azonos klubcsapatban a két válogatottból, zömmel Nénetországban. Klubtárs a THW Kielben a horvát Domagoj Duvnjak, valamint a német Andreas Wolff, Rune Dahmke és Patrik Wiencek. A Paris SG-ben együtt játszik nyár óta Luka Stepancic és Uwe Gensheimer. Zeljko Musa és Finn Lemke alkotja az SC Magdeburg középső blokkját. Jakov Gojun csapattársa a Füchse Berlinben Paul Drux, Silvio Heibnevetter és Staffen Fäth, míg egyaránt a BL-győztes lengyel Kielcét erősíti a horvát Manuel Strlek és Filip Ivic éppúgy, mint a német Tobias Reichmann.

MAGYARORSZÁG–FEHÉROROSZORSZÁG

A mieink három eredményalakulással is a csoport 3. helyén végeznek: bármilyen különbségű győzelemmel, döntetlennel és 6 gólosnál kisebb különbségű vereséggel is. Ha a beloruszok 6 góllal nyernének (még gondolni is rossz rá…), ők a 3.-ak, mi a 4. helyen jutunk tovább. Hatgólosnál nagyobb vereség – és chilei győzelem a szaúdiak ellen – esetén csapatunk az Elnök-kupáért, azaz a 17-24. helyért folyó meccseken folytathatná a vb-t – azt az esetet azonban soroljuk egyenesen a rémálmok kategóriájába.

A fehéroroszok sorsa a Chile–Szaúd-Arábia találkozótól is függ. Ha a szaúdiak győznek, a baltiaknak egy döntetlen is elég ellenünk a 4. helyhez. Chilei döntetlen vagy siker esetén – függően a gólkülönbségtől – utazhatnak Brestbe, az Elnök-kupa mérkőzéseire.

A mi csapatunkban szereplő Dzsamali Imannak különleges lesz a mérkőzés – jelenlegi klubjából, a Meskov Bresztből négy játékos is tagja a fehéroroszok vb-keretének.

(A magyar csapatról szóló anyagokat, tudósításokat, videókat honlapunkon és a Sport TV facebook-oldalán is olvashatnak-nézhetnek.)

Sport1 17:30 Németország–Horvátország férfi kézilabda vb, C-csoportmérkőzés (kommentátor: Matuz Krisztián, szakkommentátor: Borsos Attila, műsorvezető: Fazekas Erzsébet, szakértő: Herbert Gábor és Vadkerti Attila)

Sport1 20:00 Magyarország–Fehéroroszország férfi kézilabda vb, C-csoportmérkőzés (kommentátor: Matuz Krisztián, szakkommentátor: Borsos Attila, műsorvezető: Fazekas Erzsébet, szakértő: Herbert Gábor és Vadkerti Attila)