Boldog Bill Belichick napot! • SportTV

Boldog Bill Belichick napot!

2017. 01. 27. 19:12    
Olvasási idő: 2 perc

17 évvel ezelőtt a New England Patriots sorsdöntő lépésre szánta el magát. Három draftpickjét (köztük a 2000-es első köröst) adta a New York Jetsnek, hogy annak korábbi védelmi koordinátorát (és egy napig vezetőedzőjét), Bill Belichicket megszerezze magának a vezetőedzői posztra. Talán ők sem számítottak arra, ami az elmúlt 17 évben zajlott Foxboroughban.

A tulajdonos Robert Kraft döntését 2000-ben nem aratta tapsvihar. A szurkolók nemhogy nem özönlöttek az utcára örömtűzeket gyújtani, de a Boston Globe akkori cikker cikke szerint nem voltak igazán boldogok a kinevezés hallatán. Az előzetes találgatások Dom Caperst vagy Marvin Lewist várták a Patriots vezetőedzői posztjára, ráadásul a legtöbb cikk egyetértett abban, hogy az elsőkörös választási jog túlságosan magas ár volt Belichickért. Azóta eltelt 17 év, a 64 éves szakember pedig hetedik Super Bowljára készül a Patriots élén. Igen, az élén, mert kinevezése után a tulajdonos Robert Kraft nemcsak a vezetőedzői, hanem az általános igazgatói posztot (general manager) is Belichicknek adta. Kicsit sem járt vele rosszul.

2000 óta a Patriots hétszer nyerte meg az AFC-döntőjét, beérve ezzel Don Shulát, aki a Super Bowl bevezetése óta egyedüliként volt képes edzőként erre a bravúrra. Egészen eddig. A négy Super Bowl győzelemre Belichicken kívül egyedül Chuck Noll volt képes, ötödiket viszont eddig még senki nem hozott össze. Ráadásként a szakvezető 25 rájátszásban elért győzelme (egyet még a Cleveland Brownsszal hozott össze 1994-ben, éppen a Patriots ellen) egyedülálló teljesítmény az NFL-ben.



Kinevezésekor Belichick mosolyogva (!!) viccelődött (!!). „Remélem ez a sajtótájékoztató jobban sikerül majd, mint a legutóbbi” – utalt ezzel arra, hogy a New York Jets színeiben, egy nappal a kinevezése után összehívott egy sajtóeseményen, melyen széttépte kinevezést, mondván köszöni szépen, nem akar vezetőedző lenni a Jetsnél. „A Clevelandnél voltam utoljára vezetőedző. Akkor túl sokat foglalkoztam a kis dolgokkal, és így elveszett a figyelem a nagy képről. Azóta nagyon sokat tanultam, tudom, hogy hiába nagyon fontosak azok a dolgok, melyek a pályán történnek, oda kell figyelni a külsőségekre is, hogy megszerezzük a győzelmet ebben a ligában. Sokkal több figyelmet fogok szentelni ezekre ennél a csapatnál, mint tettem azt korábban.”

Nem ment neki rosszul Kinevezése óta (az ideigleneseket is számba véve) 167 vezetőedző kapott munkát. A Buffalo és az Oakland egyenesen 10 ezdőt fogyasztott el azóta, mióta Belichick átvette az uralmat a New Englandnél.

A Sport1-en február 5-én 22 órakor a Trash Talk Extrával vezetjük fel a Super Bowlt, majd éjféltől Houstonból élőben közvetítjük az Atlanta Falcons-New England Patriots nagydöntőt.