Végre nyerni akar az Ufa • SportTV

Végre nyerni akar az Ufa

2017. 02. 01. 07:06    
Olvasási idő: 2 perc

Első hallásra a szentpétervári SZKA neve sokkal jobban cseng az ufai Szalavat Julajevénél, de a két csapat tényleges sikerei közt nincs jelentős különbség. Mindketten egy-egy alkalommal nyerték el a KHL-ben a bajnoknak járó Gagarin-kupát (a Szalavat 2011-ben, az SZKA tavaly), az alapszakasz elsőjének járó Kontinentális-kupát az ufaiak kétszer szerezték meg (2009, 2010), a szentpéterváriak csak egyszer (2013). Mi több, a KHL-t megelőző időszakban a Szalavat egyszer megnyerte a szovjet Szuperligát is (2008), ami az SZKA-nak egyszer sem sikerült. Ugyanakkor az SZKA a liga alapítása óta élcsapatnak számít, saját főcsoportjában egy kivétellel mindig a dobogón végzett, a kivétel évében, tavaly viszont a rájátszásban elérte a főcsoportdöntőt, miként korábban háromszor is.

Ebben az idényben jelentős a különbség a csapatok között, az SZKA 127 ponttal vezeti a liga táblázatát, a Szalavat 35 ponttal kevesebbet gyűjtve a 12. A szentpéterváriak támadójátéka is kiemelkedik a mezőnyből: 230 szerzett góljuk 46-tal több az e tekintetben 2. Metallurg Magnyitogorszkénál. A sok gól a kanadai listán meg is látszik, a SZKA három játékosa áll a 2-4. helyen áll, Ilja Kovalcsuk 74, Nyikita Guszev és Vagyim Sipacsov 68-68 pontot szorgoskodott össze. Mindezt 55 meccs után, míg tavaly például 60 lejátszott mérkőzés után a házi pontkirály Sipacsovnak 60, tavalyelőtt, a bajnoki cím évében Artyomij Panarinnak 62 pontja volt. Az ufaiaknak egy, ehhez a trióhoz fogható játékosa van csak, az NHL-t (Edmonton, Buffalo) is megjárt svéd Linus Omark, aki 58 pontjával 7. a KHL összesített listáján.

A pillanatnyi formákat tekintve is sokkal jobb az SZKA, ebben az évben 11 meccséből 7-et nyert meg (egyet hosszabbításban), 4-et veszített, ez viszont önmagához képest sok, hiszen összesen 7 vereséget számlál az idény kezdete óta. Éppen ennyit, 7-et veszített a vendéglátó ufai gárda is, kisebb szépséghiba, hogy legutóbbi 7 találkozóján! (Ezekből 3 hosszabbításos, egy büntetős vereség volt). A lejtmenet a január 10-i, Szpartak elleni 5–3 után kezdődött, igaz a csapat a legutóbbi 6 meccsét mind idegenben játszotta le. A kapusok összevetésében sem a hazaiaké a pálma: legtöbbet foglalkoztatott hálóőrük, a svéd Niklas Svedberg 42 meccsen 89.8%-os védési hatékonysággal a KHL-rangsor 33.helyén áll, míg a vendégek első számú kapusa, Igor Sesztyorkin 93.8%-kal a harmadik. A két együttes legutóbb Szentpéterváron csapott össze tavaly augusztusban, akkor az SZKA fölényesen, 7–1-re győzött.

Sport2 15:00 Szalavat Julajev–SZKA Szankt-Petyerburg KHL alapszakasz-mérkőzés (kommentátor: Engyel István, szakkommentátor: Kovács István)