Egy meccs az örökkévalóságnak • SportTV

Egy meccs az örökkévalóságnak

2017. 02. 06. 12:03    
Olvasási idő: 3 perc

Minden idők legjobbja Tom Brady? Ez volt a valaha volt legjobb Super Bowl? Az ilyen kijelentéseket nem lehet bizonyítani, most mégis ezt fogjuk tenni.

Ez volt a legjobb Super Bowl, mert megfelelt a várakozásoknak. A szezon két legerősebb csapata, a két legjobb irányító összecsapása minden igényt kielégített. Az egyikük három negyeden keresztül konkrétan hibátlan teljesítményt nyújtott, hiszen Matt Ryan 158,3-as (maximális) irányító mutatóval kezdte a negyedik negyedet. A háta mögött volt csaknem 300 yard, két touchdown és valahol nagyon messze a 19 pontos hátrányban lévő New England. Az Atlanta irányítója később sem hibázott, arról már nem tehetett, hogy Tom Brady egy állat. A Patriots irányítóját hosszú playoffkarrierje során egyféleképpen lehetett legyőzni: ütni kellett, ahogy tette azt a Falcons is. Az Atlanta ötször sackelte Bradyt, ám az irányító így is összeszedett 466 yardot, két touchdownt, a végén pedig képtelenség volt megállítani.

Ez volt a legjobb Super Bowl, mert a két edzői stáb folyamatos sakkjátszmát játszott egymással. Bill Belichick (és Matt Patricia) változatos haditervekkel próbálta meglepni a Falcons védelmét, a másik oldalon Kyle Shanahannek mindig volt valami válasza.

Fotó: EUROPRESS/AFP

Fotó: EUROPRESS/AFP

Ez volt a legjobb Super Bowl, mert itt mindkét csapatnak megvolt a maga felejthetetlen jelenete, amiből egy meccsen általában egy van. Na itt volt legalább három. Julio Jones elkapása(i), melyeknél simán fejéhez kapott Faragó Ricsi és Bencsics Márk is, hogy a Pats megint egy eszelős elkapással bukik el a fináléban. Erre jött Julian Edelman egészen elképesztő megmozdulása, amikor három védő szorításában, nagyjából kétszer ejtette el, majd szerezte mégis meg a labdát.

Fotó: EUROPRESS/AFP

Fotó: EUROPRESS/AFP

Ez volt a legjobb Super Bowl, mert ez volt az első alkalom, hogy egy csapat 10 pontosnál nagyobb hátrányból fordítani tud. A Patriots pedig erre is rátett egy lapáttal, nemcsak a Super Bowl, hanem a saját csúcsait is megdöntötte. A New England 2003-ban 24 pontról tudott fordtani egy „sima” alapszakaszmeccsen, most, a döntőben erre rátett még egy ponttal. A második negyed végén a Patriots 28-3-ra égett, majd szerzett 31 válasz nélkül hagyott pontot, és megnyerte a meccset.

Ez volt a legjobb Super Bowl, mert korábban még soha nem volt hosszabbítás a döntőben, pedig nekiszaladtak már ötvenszer. Az elmúlt hónapokban persze ez nem meglepő, hiszen a NBA-ben és az MLB-ben csak hetedik meccs döntött (mindkétszer az a csapat nyer, amelyik 3-1-es hátrányban van).

Fotó: EUROPRESS/AFP

Fotó: EUROPRESS/AFP

Tom Brady. Teljesen mindegy ki mit gondol róla. Az ember négyszeres Super Bowl MVP (rendben, lehetett volna ezúttal a három touchdownt jegyző James White is), ötször bajnok, hétszeres Super Bowl-résztvevő. Mindegyik rekord, minimum holtversenyben. Két évvel korábban Malcolm Butleré lett a kulcsjelent, most Brady passzai, touchdownt érő átadásai, a harmadik negyedben bemutatott first downt érő 15 yardos futójátéka, a negyedik negyedben (és hosszabbításban) könyörtelenül levezényelt támadósorozatai jelentették a bajnoki címet a Patriotsnak.

(Sport TV)

Megdöntött és beállított rekordok a Super Bowl LI-en.

Új rekord:
Legtöbb meccs (játékos) – Tom Brady, 7
Legtöbb meccs (vezetőedző) – Bill Belichick, 7
Legtöbb győzelem (vezetőedző) – Bill Belichick, 5
Legtöbb szerzett pont (meccs) – James White, 20
Legtöbb passz (karrier) – Tom Brady, 309
Legtöbb passz (meccs) – Tom Brady, 62
Legtöbb sikeres passz (karrier) – Tom Brady 207
Legtöbb sikeres passz (meccs) – Tom Brady, 43
Legtöbb passzolt yard (karrier) – Tom Brady, 2071
Legtöbb passzolt yard (meccs) – Tom Brady, 466
Legtöbb touchdownpassz (karrier) – Tom Brady, 15
Legtöbb elkapás (meccs) – James White, 14
Legtöbb meccs (csapat) – New England Patriots, 9
Legnagyobb fordítás – New England Patriots, 25 pontról
Legtöbb pont hosszabbításban (csapat) – New England Patriots, 6
Legtöbb first down (csapat) – New England Patriots, 37
Legtöbb first down (passzal) – New England Patriots, 26
Legtöbb támadójáték (meccs) – New England Patriots, 93
Legtöbb passzolt yard (mindkét csapat) – 682

beállított rekord:
Legtöbb győzelem (játékos) – Tom Brady, 5
Legtöbb touchdown (játékos) – James White, 3
Legtöbb sack (meccs) – Grady Jarrett, 3
Legtöbb sikeres kétpontos (csapat) – New England Patriots, 2