„BL-műszak”: Baszkföldön az óriások • SportTV

„BL-műszak”: Baszkföldön az óriások

2017. 02. 11. 09:04    
Olvasási idő: 3 perc

A jövő héten egyaránt BL-fellépése lesz a két spanyol óriásnak, ezért az LFP (a spanyol liga) gyakorlatának megfelelően mindketten szombaton lépnek pályára LaLigában, egyaránt nehéznek ígérkező baszkföldi „kiküldetésen” vesznek részt. Ezen kívül szombaton még további két találkozót közvetítünk élőben a spanyol élvonal 22. fordulójából.

BETIS–VALENCIA

A déli matinémeccset a mindig jó hangulatú Benito Villamarín Stadionban játssza az elmúlt fordulót kihagyó (halasztani kellett a La Coruna-i vihar miatt) Betis és az év „csalódáscsapata”, a Valencia. A hazaiak súlyos sérüléssorozat hátrányát (is) szenvedik, többek közt Donk, Piccini, Álvaro Cejudo, José Carlos, Gutiérrez, Joaquín és Sanabria sem állhat Víctor Sánchez rendelkezésére. A „denevéresek” már-már kilábalni látszottak a mély gödörből az örök tűzoltó Voróval a kispadon, ám két győzelmet követett egy balszerencsés Las Palmas-i 1–3, majd a múlt héten a kiábrándító, Eibar ellen hazai 0–4. Most mindenki lázasan keresi a bajok okát a Valenciában, a szurkolók legszívesebben elüldöznék a rosszabbnál rosszabb szakmai döntéseket hozó Peter Lim tulajdonost, ám félő, akkor még pénz sem lenne. Mert csapat és játék nincs, és ha így megy tovább, még a másodosztály árnya is kísért, ahol legutóbb 31 esztendeje járt a Turia-parti gárda.

ALAVÉS–BARCELONA

A párosításnak különleges mellékízt ad, hogy az idei spanyol kupadöntő „előképe”. A hét közben a Barcelona az Atlético kiverésével sorrendben harmadszor, az Alavés a Celtát a hajrában kiejtve fennállása során először lett finalista. A májusi meccsüket semleges pályán vívják majd, most azonban a Mendizorrozában kell helytállnia a Barcának, ahol eddig csupán két csapatnak, a Real Madridnak és az Espanyolnak sikerült nyernie. Luis Enrique egyelőre nem túl boldog együttese játéka láttán. „Néhány dolgot fell kell idéznünk, hogy visszataláljunk a legjobbunkhoz. Az erdőt kell látnunk, nem csak a fákat.” Mindenesetre a sérüléshullám, a közelgő BL-nyolcaddöntő előtt az edző nem olyannak ítéli meg a csapatát, amilyennek látni szeretné, noha mindhárom fronton versenyben áll még a trófeáért. A rotáció jegyében egyébként Arda Turan, Rafinha és Piqué kimaradt a Vitóriába utazó keretből, amelynek tagja Alaná, a B-csapat tehetséges középpályása. Ami a két csapat örökmérlegét illeti, jelentős a Barca-fölény, a katalánok 13 bajnokit nyertek a Deporivo Alavés ellen, 5-5 döntetlen és baszk siker mellett. Szeptemberben a Camp Nouban óriási meglepetésre az Alavés 2–1-re nyert (Deyverson, Ibai Gómez, ill. Mathieu góljával), a Barca számára a szokásos nyerési kényszer mellett a reváns lehetőségének is plusz motivációt kell jelentenie.

ATHLETIC BILBAO–DEPORTIVO

Az Athletic szokásosan remek a San Mamésben, a Depor azonban cseppet sem ijedt nyuszi idegenben, ugyanannyiszor nyert (4), mint ahányszor veszített. A Bilbao a liga 5 baszk együttese közül csupán a 3., a Real Sociedad és az Alavés is megelőzi a táblázaton. Ehhez nem igen szoktak még hozzá az Athletic fanatikusai, így a kiesőzónához igen közel helyezkedő (igaz, egy meccsel kevesebbet játszó) Depor ellen csak a győzelmet tekintik elfogadható eredménynek.

OSASUNA–REAL MADRID

A Barcával kezdődik, a Reallal végződik a sporttévé „spanyol szombatja”. A Real háza táján az igazi jó hír, hogy a sérültek az egy szem Gareth Bale kivételével felépültek, a walesi klasszison kívül bárkit bevethet Zidane, akit jónak lát. Ami nem jó, az a hosszú szünet. A Celta elleni bajnoki kimaradása miatt – amely ellen a Real az összes tisztességes és tisztességtelen módon harcolt, a galíciai igazi mellett még méretes médiavihart is kavarva – több mint két hétig tétmeccs nélkül maradt a királyi gárda, amely korábban kiesett a Copa del Reyből. „Tizenöt nap nagyon sok játék nélkül. Örülök, hogy Modricot, Carvajalt is bevethetem. Ami a Navas körüli spekulációkat illeti, 24 játékosom van a keretben és mindegyik kiválóan teljesít. A nyár még messze van, az átigazolásoktól majd beszéljünk akkor” – így a királyiak francia mestere.

A Real amúgy nem győzni jár Pamplonába: az elmúlt évtized 7 ottani fellépése közül csupán 2-szer nyert, de 2-szer veszített is, három döntetlen mellett. Most itt a lehetőség a javításra, mert ki tudja, a roppant zsúfolt tavaszban bírja-e végig szusszal a gárda, úgyhogy szükség van az előny (1 pont, két meccsel kevesebbet játszva) növelésére vagy minimum megtartására.

LALIGA, 22. forduló
Sport1 12:45 Betis–Valencia
(kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Kaplár F. József, szakértő: Kemenes Szabolcs)
Sport2 16:15 Alavés–Barcelona (kommentátor: Farkas Norbert)
Sport2 18:30 Athletic Bilbao–Deportivo
(kommentátor: Kassai-Tóth Csaba)
Sport1 20:30 Osasuna–Real Madrid
(kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Petur András, szakértő: Hegyi Iván)