Nézzék meg Djokovics legyőzőjét! • SportTV

Nézzék meg Djokovics legyőzőjét!

2017. 02. 13. 07:48    
Olvasási idő: 3 perc

Hétfőn megkezdjük közvetítésünket az idei ATP 500-as sorozatról, amelynek első tornáját Rotterdamban a hírneves Ahoy Sportcsarnokban rendezik. A tervezett műsorban fellép ugyan Tomás Berdych, aki volt már 4. is a világranglistán, mi most azonban a világrangsor jelenlegi 77. helyezettjét ajánljuk figyelmükbe, aki csupán szerencsés vesztesként került a hollandiai viadal 32-es főtáblájára…

A rotterdami tornát, amely hivatalosan az ABN AMRO World Tennis Tournament nevet viseli, először 1974-ben rendezték meg, a holland tenisz egyik legendája, Tom Okker nyert egyesben. A hazai rajongóknak egészen 1995-ig kellett várniuk újabb honi sikerre, akkor Richard Krajicek bizonyult a legjobbnak. A győztesek listáján olyan szenzációs teniszezők szerepeltek a közte eltelt bő két évtizedben, mint Arthur Ashe, Jimmy Connors, Björn Borg, Boris Becker és Stefan Edberg. 1995 óta pedig többek közt Roger Federer, Jevgenyij Kafelnyikov, Lleyton Hewitt és Andy Murray is magasba emelhette a győztesnek járó trófeát. A címvédő a szlovák Martin Klizan (tavaly nem olyan formában volt, mint a mieink elleni Davis-kupa-meccsen bő egy hete…), a döntőben Gael Monfilst győzte le 6:7(1), 6:3, 6:1-re.

Az idei torna összdíjazása 1 854 365 euró, az egyes győztese az 500 pont mellé 371 620 eurót is kap a bankszámlájára. A kiemelési lista élén a korábbi US Open-bajnok Marin Cilic áll, a horvátot az osztrák Dominic Thiem, a nagy tehetségnek tartott belga David Goffin és az egykoron a világranglistán is ezt a pozíciót elfoglaló cseh Tomás Berdych következik a sorban. A torna erősségére jellemző, hogy az Australian Open-elődöntős bolgár Grigor Dimitrov csak az 5. a kiemeltek sorában.

Az első napról négy mérkőzést tervezünk közvetíteni, a centerpálya teljes programját. Fél egykor a spanyol Feliciano López (a világranglistán 32.) kezd a selejtezőből feljutott francia Pierre-Hugues Herbert-rel (vlr.: 96.). Korábban egyszer mérkőztek meg, a tavalyi párizsi 1000-es tornán a spanyol egy rövidített és egy sima szettben győzött. Ezután hazai versenyző, a szabad kártyával induló Robin Haase (vlr.: 57.) következik a német Florian Meyer (vlr.: 49.) ellen. Ők is csak egyszer játszottak egymással, öt éve Hamburgban salakon a német egészen simán, 6:2, 6:1-re nyert.

Az esti programban (19-től) lép pályára a nap legmagasabb kiemeltje, Tomás Berdych. A csehek 31 éves tapasztalt klasszisa (vlr.: 12.) a nála öt esztendővel fiatalabb román Marius Copillal küzd meg, akit 2014-bn kétszer is legyőzött, Stockholmban fedett pályán, Dubajban szabad téren, mindkétszer játszmaveszteség nélkül. A nap záró találkozóját egy olyan versenyző játssza, aki csupán 77. az aktuális világrangsorban, mégis mindenki ismeri a nevét. Az üzbég Gyenyisz Isztomin (képünkön) győzte le ugyanis Melbourne-ben, az ausztrál openen öt játszmában Novak Djokovicsot, kvázi ezzel az egyetlen meccsel is beírta a nevét a sportág nagy históriás könyvébe, a legnagyobb meglepetések című fejezetbe. (Később ment még egy kört, s csak a nyolcaddöntőben búcsúzott a mostani rotterdami mezőnyben is szereplő Dimitrov ellen.) A 30 esztendős, orosz születésű, de üzbég színekben induló versenyző csak szerencsés vesztesként indulhat, hiszen a selejtező második kiemeltjeként vasárnap kikapott a szlovénból britté lett Aljaz Bedenétől – 7:6(8), 6:3-ra – , ám a 7. kiemelt, könyöksérülése miatt visszalépő spanyol Roberto Bautista Agut helyére mégis besorolták a 32-es táblára. Ki nem találnák, ki mellé – „természetesen” ismét Bedenével csap össze, 30 óra alatt már a második alkalommal! (A két versenyző ATP-torna főtábláján korábban egyszer találkozott: 2015-ben Moszkvában, ugyancsak fedett, kemény pályán Isztomin kétszer 6:3-ra nyert.)

Fotó: totalsport.hu

Fotó: totalsport.hu

IDŐUTAZÁS 42 ÉVVEL EZELŐTTRE

A tenisz roppant precízen dokumentált sportág, elég a neten rászánni némi időt, mindenkiről mindent – pontosabban minden fontos eredményt – megtalál az ember. 42 esztendővel ezelőtt a hollandiai tornán (akkor Rotterdam Opennek hívták) egy még nem egészen 21 esztendős magyar fiatalember a helyi kedvenc, címvédő Tom Okkerrel játszott az első fordulóban. Az eredmény 6:3, 6:2 lett a favorit javára, aki aztán a fináléba is újra eljutott, amelyben csak döntő játszmában szenvedett vereséget a három hónapra rá Wimbledont nyerő Arthur Ashe-től. A magyar fiatalember már akkor is ígéretes páros játékosként elindult abban számban is, a spanyol José Higueras oldalán. Az első fordulóban az 1. kiemelt olasz Bertolucci, Panatta duót verték meg 5:7, 6:4, 6:4-re! Következett a Crealy, Pattison ausztrál-zimbabwei kettős, újabb döntő játszma, 7:6(5), 4:6, 6:4. Az elődöntőben az egyesben már akkor Roland Garros-bajnok Björn Borg és Kjell Johansson alkotta svéd pár ellen kétjátszmás diadal (6:3, 6:4). S végül a döntőben a kor sztárpárosa, a dél-afrikai Bob Hewitt, Frew McMillan ellen ugyan kétszer 6:2-re kikaptak, de a magyar fiatalemberről ekkor már szinte mindenki tudta, a jövő egyik szuper páros játékosát látják. Ugye, mindenki rájött már: az illetőt Taróczy Balázsnak hívják, és ő lesz a hét nagy részében a rotterdami tornán a sporttévé SZAKKOMMENTÁTORA.

Sport2 12:30-tól tenisz ATP 500, Rotterdam, első forduló (F. López­–Herbert, majd Haase–Mayer), 19:30-tól: Berdych–Copil, majd Isztomin–Bedene, egész nap kommentátor: Kaplár F. József, szakkommentátor: Taróczy Balázs)