Szülinaposok ütötték ki a Barcát • SportTV

Szülinaposok ütötték ki a Barcát

2017. 02. 16. 11:50    
Olvasási idő: 6 perc

PSG–BARCELONA 4–0

+ a PSG világszenzációt jelentő négyeséből három gólt szülinaposok rámoltak be a Barcelona kapujába. Méghozzá dél-amerikaiak. Az argentin Ángel Di María 29., az uruguayi Edinson Cavani 30. születésnapját ünnepelte gól(okk)al kedden. Előbbi duplázott, utóbbi a Barca ellen ötödik nekifutásra érte el első találatát. Ezt megelőzően egyszer fordult elő BL-meccsen, hogy egy csapatból két szülinapos is betalált: 2008. október 1-jén a Roma színeiben Júlio Baptista két, Mirko Vucsinics egy gólt lőtt a Bordeaux elleni 3-1-re megnyert találkozón.
o Öt játékos szerzett korábban egynél több gólt születésnapján a BL-ben: Georgij Demetradze (Dinamo Kijev, 2000-ben az Anderlecht ellen), Ole Gunnar Solskjaer (Man United, 2003-ban a Nantes ellen), Júlio Baptista (Roma, 2008-ban a Bordeaux ellen), Raheem Sterling (Man City, 2015-ben a Mönchengladbach ellen), ők négyen dupláztak. Az ötödik, Dado Prso mesternégyest jegyzett a Monaco játékosaként a Depor elleni gólzáporos 8–3-on, 2003. november 5-én.
= A legutóbbi születésnapos PSG BL-gólszerző Frédéric Dehu (aki korábban a Barcában is játszott) a Rosenborg kapujába talált be 2000. október 24-én. A legutóbbi születésnapos, aki a Barcelonának lőtt gólt a Szpartak Moszkva brazilja, Romulo volt 2012. szeptember 19-én. Ebben az idényben korábban csak Thomas Müller (Bayern) szerzett gólt szülinapján, szeptember 13-án, az FK Rosztov kapuját vette be.
+ A keddit megelőző 15 olyan mérkőzésen, amelyen az MSN csatársor együtt pályára lépett, valamelyikük szerzett legalább egy gólt. Az ezt megelőző „nullázásuk” dátuma tavaly október 29., amikor a Granada ellen 1-0 találatát Rafinha érte el.
o Iniesta a PSG ellen 57. alkalommal szerepelt a BL kieséses szakaszában, ezzel Xavi klubrekordját döntötte meg eggyel. Az egyetlen, akinek több mérkőzése van a liga rájátszásában, Cristiano Ronaldo, aki a Napoli ellen 62. meccsét játszotta ebben a fázisban.
= Messi a PSG elleni meccs előtt öt egymást követő BL-találkozón volt eredményes, összesn 10-szer. A hatos sorozat még sosem sikerült neki, legkorábban a döntőre jöhet össze, ha valami csoda folytán a csapata mégis továbbjutna a negyeddöntőbe.
+ Unai Emery három klub, az Almería, a Valencia és a Sevilla vezetőedzőjeként 23 korábbi meccsén csupán egyszer ünnepelhetett győzelmet a Barcelona ellen, 6 döntetlen és 16 vereség mellett. Az egyetlen korábbi siker dátuma 2015. október 3. (Sevilla–Barcelona 2–1, LaLiga). A második most annál visszhangosabbra sikeredett!
o Edinson Cavani a PSG, Messi a Barcelona házi gólkirálya az idényben. Az uruguayi kedden 32. idénybeli tétmeccsén 34. gólját szerezte meg, míg az argentin 33. találkozóján 32-n „ragadt”. Cavani egyébként a góllal eggyel közelebb került a PSG eurokupa-gólkirályához, Zlatan Ibrahimovichoz (20). Jelenleg 18-nál tart, George Weah a harmadik, 16 találattal.
= Di María szerezte a BL első Valentin napi gólját öt év óta, ezt megelőzően Messi talált a Leverkusen kapujába 2012-ben a jeles napon a 88. percben a Bayer Leverkusen ellen (3–1).
o Julian Draxler már harmadik csapata színeiben szerzett BL-gólt. Korábban a Schalke és a Wolsburg játékosaként is betalált az ellenfél kapujába a sorozatban. Német játékosként három korábbi elődje is volt Hans-Jörg Butt (Leverkusen, Bayern, HSV), André Schürrle (Leverkusen, Wolfsburg, Dortmund) és Torsten Frings (Bayern, Dortmund, Bremen) személyében. Egy másik listán meg harmadik: Klinsmann (Monaco) és Völler (Marseille) után szerzett németként BL-gólt francia csapat színeiben.
= A Draxler-gól szenvedő alanya Marc-André ter Stegen volt, aki a középpályás kedvenc „áldozata”: negyedszer talált a kapujába pályafutása során.
+ A Barcelona az idény 38 korábbi meccsén csak egyetlen egyszer maradt eredménytelen, a Málaga elleni 0-0-s LaLIga-találkozón november 20-án.
o Sosem volt még olyan csapat az 1955 óta íródó európai kupahistóriában, amely 0–4-es első mérkőzés után a másodikon fordítva továbbjutott volna kétmeccses párharcban. A katalán klub kupatörténete során hatodik alkalommal szenvedett négy gól különbségű vereséget.

BENFICA–BORUSSIA DORTMUND 1–0

= A Dortmund európai kupagólkirálya Marco Reus 24 góllal. Patrick Aubameyang számos lehetőségéből nem tudta növelni eddigi 19 találatát, a ma már a Bayernt szolgáló Robert Lewandowski 18-cal 3. ezen a listán.
+ Luisao, a Benfica brazil csapatkapitány-középhátvédje 500. tétmeccsét játszotta a Dortmund ellen a „sasok” színeiben. Egyszersmind BL-részvételi klubrekordot is döntött: ez volt az 56. meccse az elitligában, a korábbi kapus Vítor Baíát (55) előzte meg a gól előtti fejes „tulajdonosa”.
o Az elmúlt idény kezdete óta 17. BL-meccsén 16. alkalommal szerzett gólt a Benfica, Az egyetlen, amelyen „nullás” maradt, a Bayern elleni tavalyi idegenbeli 0–1 a negyeddöntőben.
= Kosztasz Mitroglu 14. gólját szerezte a BL-ben, ez kétszerese a második leggólerősebb görög játékosénak az elitligában.
+ A portugál együttes legutóbbi 8 hazai BL-rájátszásmeccséből 7-szer veretlen maradt, csupán 2012 márciusában a Chelsea-től kapott ki 1-0-ra az Estádio da Luzban.
o A Borussia negyedik egymást követő BL-mérkőzését veszítette el a kieséses szakaszban, pedig előtte az első hármon veretlen volt (2 győzelem, 1 döntetlen).
= 1–0-s előnyét a BL kieséses fázisában a csapatok 59%-a tudta továbbjutásra váltani a visszavágón, 41%-ban a második meccs házigazdájának sikerült fordítania.

REAL MADRID–NAPOLI

o A BL-rájátszás külön góllövőlistáját Cristiano Ronaldo vezeti 44 góllal – ebből a Realban 38 meccsen 34-et lőtt –, Messi (36) előtt. A jelenkor két szupersztárját jókora különbséggel követik a többiek: Thomas Müllernek már 19, Sevcsenkónak és Raúlnak 18-18 találata van.
+ A kapitány Sergio Ramos 97. BL-meccsét játszva a Real-örökranglista holtvrsenyes negyedik helyére lépett előre, Gutinak van még ugyanennyi. Csupán Casillas (150), Raúl (130) és Roberto Carlos (107) előzi meg őket a házi rangsorban.
o Insigne 8. perces találata a leggyorsabb gól volt, a melyet a Real hazai pályán a BL kieséses szakaszában kapott 2007 októbere óta, amikor az Olympiakosz argentinja, Luciano Galletti talált be a Bernabéuban a vendéglátók kapujába. Ő az első olasz gólszerző, aki 2009. október 21., Andrea Pirlo óta gólt szerzett a Real ellen Madridban.
= Benzema 51. BL-góljával megelőzte Thierry Henryt az örök góllistán és a 2. helyre szorította le a kupában eredményes francia játékosok között. A szakállas támadó egymást követő negyedik BL-meccsén is betalált, összesen 5 gólt szerezve. Az eggyel több mint félszáz találattal 5. az örök góllistán C. Ronaldo (95), Messi (93), Raúl (72) és Van Nistelrooy (56) mögött.
+ A Real sorrendben hatodik olyan hazai BL-meccsét nyerte meg, amelyen az első tíz percben gólt kapott.
= A királyi gárda legutóbbi 8 olyan párharcából, amelynek első meccsét 3–1-re nyerte meg, négy alkalommal továbbjutott minden eurokupát beszámítva. Ez 50%-os hatékonyságnak felel meg, ennél az összes csapat összes meccsének sikeraránya magasabb: a csapatok 76%-a továbbment 3–1-es első győzelem után.
o Toni Kroos összesen 7. BL-találatával először talált be a Real színeiben, 31. Bajnokok Ligája-meccsé, Ezzel a harmadik német lett, aki gólt szerzett a madridiaknak a sorozatban Özil (4) és Khedira (1) követőjeként.
= Ronaldo ezzel együtt legutóbbi 5 BL-találkozóján eredménytelen maradt, ezt megelőzően szeptember 26-án a Dortmund elleni vezető góllal talált be a sorozatban. Viszont 5. gólpasszát adta ebben a BL-szezonban, ez egyéni idényrekordja. Csak Neymar adott több asszisztot ebben a Bajnokok Ligája-kiírásban.

FC BAYERN–ARSENAL

+ Philipp Lahm 103. alkalommal szerepelt BL-meccsen a Bayernben, ezzel behozta a korábbi klublegenda Oliver Kahnt az örök Bayern-ranglista élén. Összesen ez volt a 110. mérkőzése a sorozatban (7-szer a Stuttgartban játszott), ezzel megelőzte Maldinit, Terryt és Gary Neville-t az örök ranglistán, amelyen már csak 15-en vannak előtte.
o Carlo Ancelotti újabb rekordja: már 6. csapatát (szak)vezeti a BL kieséses szakaszában a Milan, a Chelsea, a Juventus, a PSG és a Real Madrid után. Az Arsenal elleni találkozó 59. meccse volt ebben a fázisban, ezzel eggyel előzi meg Sir Alex Fergusont.
= A másik edző is megelőzte egyvalamiben Sir Alexet: Wenger 16. szezonjában vezet csapatot a BL-rájátszásban: egyszer a Monacót, 15-ödször az Arsenalt, ez is eggyel több (idény) a Man United legendás mesteréénél.
+ A Bayern legutóbbi 16. hazai meccsét egyaránt megnyerte a kieséses szakaszban, 54 gólt szerezve, miközben csupán 8-at kapott. Sorrendben 7. otthoni sikerével a kieséses fázisban három hetes szériát egalizált: ugyancsak a Bayern (1999–2002), a Milan (2004–2006) és a Man United (2007–2009) volt képes korábban ugyanerre.
o Alexis Sánchez kihagyott büntetője utáni triplázott lövésével 5 év után szerzett gólt a kupa rájátszásában. Ezt megelőzően még a Barca színeiben 2012-ben a Leverkusen elleni nyolcaddöntőben talált be. Összesen 12 BL-góljával a legeredményesebb chilei a sorozatban, Arturo Vidalnak eggyel kevesebb találata van.
= A kihagyott büntető az Arsenal sorozatban harmadik rontott 11-ese volt a BL-ben. Manuel Neuer ellen a legutóbbi 3 büntetőt egyaránt kihagyták az ellenfelek a BL-ben. Minden sorozatot figyelembe véve a legutóbbi 6 büntetőből csak egy lett gól a Bayern ellen.
+ Az Arsenal 10 percen belül kapott (53., 56., 63. p.) három góljának egy angol előképe akadt a BL-históriában. A Tottenham 2010 októberében az Inter elleni 1–5-ön kapott három ilyen gyors gólt (2., 11., 14. p.)
o Arjen Robben 22. találatával 2. a Bayern BL-góllövőlistáján a 23 gólos Mario Gómez mögött. Egyszersmind a 4. a holland nemzetiségű BL-gólszerzők között Van Nistelrooy (56), Kluivert és Makaay (29-29) mögött. A rájátszásban 15. gólja volt ez a tar csatárnak, ezzel egalizálta Rooney, Lewandowski, Drogba és Lampard eddigi gólszámát és a 7. helyen áll az örök rangsorban
= A Bayern esélye az összes analóg esetet beszámítva 99% a továbbjutásra az 5–1-es eredménnyel. Egyetlen egy csapat tudott idegenbeli 1–5 után továbbmenni: a Real Madrid az UEFA-kupa nyolcaddöntőjében 4–0-val búcsúztatta a Borussia Mönchengladbachot.
+ Az Arsenal korábban csupán két alkalommal szenvedett négygólos vereséget a BL-ben. 2015-ben ugyanígy 5–1-re kapott ki a Bayerntől, 2012-ben pedig 4–0-ra a Milantól. Az ágyúsoké a 4. csapat, amely elérte a 200 kapott gólos határt az elitligában a Real Madrid (248), a Bayern (226) és a Barcelona (221) után.
o Lewandowski 13. egymást követő hazai BL-meccséből a 12.-en talált be. Amióta a BL-sorozatban játszik (2012-13. idény), csak Ronaldo (57) és Messi (42) szerzett több BL-gólt nála.
= Thomas Müller 23. BL-gólját szerezte az Allianz Arenában. Egyazon stadionban csak Ronaldo (41 a Bernabéuban), Raúl (45 ugyanott) és Messi (56 a Camp Nouban) szerzett több gólt.