Dimitrov másolja januárját • SportTV

Dimitrov másolja januárját

2017. 02. 17. 07:39    
Olvasási idő: 2 perc

Az első négy kiemelt egyöntetűen bejutott a negyeddöntőbe a rotterdami ATP 500-as tenisztornán. Kérdés, hibátlanul veszik-e a következő kört is a tornának immár több mint négy évtizede helyet adó Ahoy Sportcsarnokban.

Inkább csak Grand Slam férfitornákon szokott előfordulni – főként az elmúlt évizedben, amióta a „nagy négyes” uralta a férfi tenisztornákat – , hogy az első négy kiemelt alkossa az elődöntő mezőnyét. Most Rotterdamban adva van a lehetőség ugyanerre, hiszen a kiemelési lista első négy helyezettje közül még senkisem hibázott, s ha így folytatják pénteken is, egymást közt döntik el majd a fináléba jutást.

Időben elsőként egy cseh-szlovák rangadóra kerül sor, a negyedik kiemelt Tomás Berdych (13. a világranglistán) csap össze a címvédő, de tavaly óta úgy visszaeső, hogy nem kiemeltként rajtoló Martin Klizannal (vlr.: 73. ). Korábban háromszor találkoztak az ATP Touron, ebből kétszer GS-versenyen. 2013-ban Wimbledonban, 2014-ben a Roland Garroson egyaránt a cseh játékos nyert – utóbbin ötszettes nagy csatában –, s mivel ugyancsak három éve Pekingben is Berdych győzött, hibátlannak mondhatja magát a szlovák teniszező ellen.

A második mérkőzés ígéri talán a legkiélezettebb küzdelmet. Az első kiemelt Marin Cilic (vlr.: 8.) – nagy meccsen, döntő szettben jutott túl a nyolcaddöntőben ifjú honfitársán, Coricon – a 6.-ként rangsorolt Jo-Wilfried Tsongával (vlr.: 14.) küzd meg. Ez az egyetlen olyan párosítás, amelyben egy korábbi GS-győztes és egy GS-döntős került szembe egymással. Noha korábban a francia ért el komolyabb eredményeket, már a „Cilic-korszakban” találkoztak többször, így lehetséges, hogy kettejük győzelmi mérlege 5–1 a horvát javára. Érdekes, hogy az egyik győzelem színhelye éppen ez a torna volt, három éve a második fordulóban a délszláv teniszező két 6:4-es szettben nyert.

Grigor Dimitrovnak alighanem „déja vu érzése” lehet, hiszen egy hónappal ezelőtt előbb Gyenyisz Isztominnal, majd Daniel Goffinnel is megmérkőzött az ausztrál bajnokságon. Nos, most az 5. kiemelt bolgár (vlr.: 12.) az előző körben két szettben legyőzte az üzbéget és most a belgával (3. kiemelt, vlr.: 11.) kell megküzdenie újólag. Noha korban és az eddig elért eredményekben is közel vannak egymáshoz, Goffin stílusa fekszik Dimitrovnak, mindhárom eddigi meccsüket ő nyerte meg. Az elsőt három éve az US Openen négy szettben úgy, hogy az első 0-ra vesztette el. A másodikat az előbb említett meccsen , a negyeddöntőben, Melbourne-ben játszmaveszteség nélkül, s végül a harmadikat múlt vasárnap, a szófiai torna döntőjében, amelyet Dimitrov 7:5, 6:4-gyel fejezett be.

A záró találkozón a selejtezőből egyedüliként a 8-ba eljutó játékos, a francia Pierre-Hugues Herbert (vlr.: 109.) játszik a 2. kiemelt osztrák Dominic Thiemmel (vlr.: 8.). A két versenyzőnek ez lesz az első mérkőzése, a nagy ranglistakülönbség azonban ne tévesszen meg senkit, a francia fiú úgy jutott el idáig a versenyen, hogy négy játszmájából három rövidítéssel ért véget – és mind a hármat megnyerte!

Sport2 ATP 500-as tenisztorna Rotterdam, negyeddöntő, 12:30-tól (Berdych–Klizan, Cilic–Tsonga) és 19:30-tól (Dimitrov–Goffin, Herbert–Thiem – valamennyi mérkőzésen kommentátor: Kaplár F. József, szakkommentátor: Taróczy Balázs)