Tizenharmadik vagy harmadik? • SportTV

Tizenharmadik vagy harmadik?

2017. 02. 19. 08:38    
Olvasási idő: 2 perc

Csupán öt év a különbség a rotterdami ATP 500-as verseny döntőjének életkora közti különbség, mégis fogalmazhatunk úgy: a múlt bajnoka a jelen klasszisával meccsel.
Jo-Wilfried Tsonga a maga 31 évével már egyáltalán nem fiatal, mégis éppúgy megpróbálja tartani a lépést az ifjabbakkal, mint a 30-on felüli, illetve lassan harmicas Federer, Nadal, Murray szupertrió. A még mindig harmonikus mozgású, de atletikus francia eddig 12 ATP-tornagyőzelmet mondhat magáének (emellett 11 finálét veszített el), s hárommal gyengébb helyen (14.) áll a világranglistán, mint döntőbeli ellenfele, Daniel Goffin. A belga teniszező viszont csupán két tornát nyert pályafutása során, azokat is 2014-ben. (Mellesleg Tsonga legutóbbi tornasikere is 2015-ben datálódik.)

A két versenyző korábban öt mérkőzést váltott egymással, háromféle talajon. Füvön kezdtek, ráadásul Wimbledonban: a 2014-es torna első fordulójában a francia egy rövidítéses és két könnyebb szettben győzte le az akkor még csak 22 esztendős belgát. Egy évre rá a Wimbledon előversenyének számító, szintén füves queensi tornán is az első körben mérkőztek, azt is Tsonga nyerte meg két szettben, igaz ott is az elsőt rövidítésben. Ugyanabban az évben a metzi 250-es kemény pályás torna negyeddöntőjében Goffin először győzött – három szettben, a középső itt is rövidítéses volt, de azt a belga nyerte meg. Aztán Goffin a trófeát is elhódította, ez az egyik tornasikere. A legutóbbi két meccsüket salakon vívták, mindkettőt tavalyelőtt, két egymást követő 1000-es torna második körében. Monte-Carlóban Tsonga győzött szettveszteség nélkül, Rómában Goffin egy döntő szettessel (6:2, 4:6, 7:5) vágott vissza. Mindketten Rotterdamban a negyeddöntőben játszották legjobb meccsüket, Tsonga döntő szettben győzte le az első kiemelt Marin Cilicet. Goffin hasonlóan az évben eddig remeklő, idén korábban őt kétszer is megverő bolgár Dimitrovot. Mindezt összevetve nagy küzdelem, kiváló tenisz várható a rotterdami Ahoy Arenában vasárnap délután.

Sport1 15:30 ATP 500-as tenisztorna, Tsonga–Goffin egyes döntő (kommentátor: Kaplár F. József, szakkommentátor: Taróczy Balázs)

A Kielce visszaugrana az élre

A Szeged elleni idegenbekli sikerrel a Vardar Szkopje felugrott a B-csoport élére a férfi kézilabda BL B-csoportjában. A címvédő Vive Tauron Kielce azonban visszaveheti a vezető helyet, ha idegenben legyőzi a Celjét. A feladat nem tűnik kivitelezhetetlennek, a sereghajtó szlovénok eddigi mind az 5 pontjukat az 5-7. helyezett hármas (Meskov, Ktistianstad, PPD Zagreb) ellen szerezték, az első négytől eddig oda-vissza kikaptak. A két csapat első meccsét Lengyelországban októberben a Kielce 33–25-re megnyerte, ez amellett szól, hogy most is magával viheti mindkét pontot Celjéből.
Sport1 19:00 Celje–Kielce férfi kézilabda BL, B-csoportmérkőzés
(kommentátor: Méhes Gábor, szakértő és szakkommentátor: Borsos Attila, műsorvezető: Ágai Kis András)