Veszélyben Gulácsiék BL-indulása • SportTV

Veszélyben Gulácsiék BL-indulása

2017. 02. 22. 10:53    
Olvasási idő: < 1 perc

Ugyan még csak jó úton jár a Bajnokok Ligája-részvétel felé az RB Leipzig, elképzelhető, hogy Gulácsi Péter csapata összeférhetetlenség miatt nem indulhat az európai elitben.

Most, hogy a Red Bull Salzburg már vezeti az osztrák bajnokságot, az RB Leipzig pedig második a német Bundesligában, aktuálissá vált a kérdés: két, ugyanazon tulajdonos érdekeltségi körébe tartozó klub indulhat-e a Bajnokok Ligájában. A Salzburger Nachrichten című lap utánajárt a kérdésnek, és úgy tudja, az UEFA első jelzései szerint a két együttes közül csak az egyik mehet majd az elitligába.
Az európai szövetség majd csak az idény végén dönt, de a szabályokban benne van: ha két csapatnak ugyanaz a személy adja a pénzt vagy ugyanaz a személy vezeti, akkor ezen klubok nem indulhatnak ugyanabban a sorozatban. A Red Bull a kapus Gulácsi Péter és a másodedző Lőw Zsolt lipcsei klubjánál főszponzor és tulajdonképpen működtető, a Salzburgnál közben már lemondott több különleges jogáról. Az energiaital-gyártó cég és a Salzburg között már „csak” főszponzori szerződés létezik. Elvben így a két klubot formálisan elválasztották egymástól.
Azt viszont senki sem tudja, hogy ezt az UEFA is így látja vagy sem. Német és osztrák szakértők 50-50 százalék esélyt adnak mindkét kimenetelre. A salzburgi csapatnál abból indulnak ki, hogy mindkét gárda mehet majd a BL-be, ugyanakkor Lipcsében a hírek szerint már keresik a megoldást, hogy ha sikeres kvalifikációt követően első fokon nem engednék be az együttest a Bajnokok Ligájába.
Ha az UEFA bekeményít (vagy csak alkalmazza a szabályait…), és mindkét együttes bekerül a BL-be, akkor a Salzburg lenne a nyerő, mert hazája bajnokságában vélhetően ő végez előkelőbb helyen. Az kevésbé valószínű, hogy a Leipzig megelőzi a Bayernt… Ez duplán rossz lenne a Red Bull-konszernnek, hiszen a német együttes vélhetően automatikusan főtáblás lenne, szemben a selejtezőből induló Salzburggal, ráadásul a BL-ből érkező bevételek nagyságát sem lenne érdemes összehasonlítani.

(Sport TV)