Allegri a BL „cserekirálya” • SportTV

Allegri a BL „cserekirálya”

2017. 02. 23. 12:48    
Olvasási idő: 3 perc

A nyolcaddöntő 8 eddigi találkozóján összesen 34 gól született, ez rekordbeállítás egy „nyolcas egységet” (nyolcaddöntő első mérkőzés vagy visszavágó, ill. 8 meccses játéknap a csoportkörben) tekintve a BL-ben. Ugyanennyi gól született 2012-ben a nyolcaddöntő visszavágóin és az 1999–2000-es kiírás második csoportkörének ötödik játéknapján, március 14-15-én. Ami a nyolcaddöntők első találkozóit illeti, a jogelőd BEK-et is ideszámítva az 1956–57-es (38) és az 1955–56-os (27), azaz az első két kiírásban termeltek ennél több gólt a csapatok.

PORTO–JUVENTUS 0–2

+ A Juventus sorrendben negyedik idegenbeli meccsét nyerte meg, ez klubcsúcs a BL-ben és -beállítás az európai kupákban (1989–90-ben az UEFA-kupában nyert ennyit a végül kupagyőzelemmel záró együttes.)
o A BL kieséses fázisában mindössze másodszor kapott ki otthon a Porto. Korábban csak a Manchester United tudott nyerni a Das Antasban, 1–0-ra a 2009-es negyeddöntőben.
= 2–0-ás idegenbeli siker után a csapatok 98%-a továbbjutott az eurokupák oda-vissza párharcaiban. A Juventus ötből ötször továbbjutott, a Porto egyből egyszer kiesett hasonló első mérkőzléses eredményt követően.
+ Marko Pjaca minden tétmeccset figyelembe véve 14. Juventus-beli találkozóján első gólját érte el, amióta tavaly nyáron a Dinamo Zagrebből Torinóba szerződött.
o Massimiliano Allegri (képünkön) is kiérdemli a „cserekirály” jelzőt. Pjaca és Dani Alves is csereként beállva szerzett gólt a Juvénak. Legutóbb BL-meccsen 2003. december 16-án fordult elő ugyanez a zebrákkal, akkor Alessandro Del Piero és Marco Di Vaio talált az Olympiakosz kapujába csereként pályára lépését követően.
= Alex Telles három perc leforgása alatt két sárgát kapva jutott a kiállítás sorsára. Ugyanez már megtörtént ebben a BL-kiírásban: Jérémy Mathieu (Barcelona) a 71. és a 73. percben kapott két sárgával állt ki a Manchester City ellen tavaly október 19-én.
+ Telles piros lapja a 27. percben a legkorábbi volt a jelen BL-idényben. Korábban a „gyorsasági rekordot” egy 29. perces piros lap jelentette, amit a Besiktasban játszó Andreas Beck kapott a Dinamo Kijev ellen december 6-án.
o Iker Casillas 16. BL-szezonjában lépett pályára kieséses szakaszban, megelőzve ezzel Ryan Giggset és Raúlt (15-15). Ez volt a spanyol kapus 56. meccse ebben a fázisban, ezzel a vonatkozó listán 3., holtversenyben Xavival, csak C. Ronaldo (62) és Iniesta (57) előzi meg őket.

SEVILLA FC–LEICESTER CITY 2–1

+ A 2–1-es előny az össz-eurokupákat tekintve igencsak vékony. Ezzel az eredménnyel a visszavágón 311 párosításban tudta megőrizni előnyét a győztes együttes, 310 alkalommal viszont fordítani tudott a második meccs házigazdája – már ami a továbbjutást illeti.
o A mérkőzés mindhárom góljának szerzője – Joaquin Correa, Pablo Sarabia és Jamie Vardy – egyaránt első találatát érte el a Bajnokok Ligájában.
= Jamie Vardy minden tétmeccset beszámítva 8 mérkőzéses, 759 perces gólcsendjének vetett véget. Ezt megelőző gólját a Manchester Citynek lőtte a Premier League-ben december 10-én, azon a meccsen egyébként mesterhármast ért el.
+ Correa egy nagy sorozat végére tett pontot hibájával. Az előző 14 büntetőt ugyanis, amelyet tétmeccsen a Leicester ellen megítéltek, mind gólra váltotta az ellenfél.
o Az argentin középpályás a 17. büntetőt rontotta el a BL-idényben összesen megítélt 43-ból. Ez 40%-os hibaarányt jelent. Ennél rosszabbul csak a legutóbbi idényben céloztak a 11-es rúgók (összesen 43-ból 18 kihagyott büntető, 42%)
= Az angol BL-csapatok ellen megítélt legutóbbi 10 tizenegyesből 8-szor nem született gól, vagy a lövő játékos tévesztett kaput, vagy a kapus hárította a lövést.
+ Kasper Schmeichel első 11-esét védte a BL-ben. Ezzel lepipálta amúgy BL-győztes papáját, Petert, aki normál játékidőben egyetlen büntetőt sem védett ki.
o Az ifjabb Schmeichel egyébként 385 perc után kapta meg első gólját a BL-ben. Apját viszont már a 41. percben „felavatták” a sorozatban, 1993. szeptember 14-én Szabados József talált a kapujába a 3–2-es United-győzelemmel végződő meccsen Kispesten. (Amúgy első gólját a jogelőd BEK-ben még 1987 márciusában a Bröndby kapujában a 71. percben kapta a portói Rabah Madzsertől.)
= Claudio Ranieri a második edző, aki legalább öt csapatot dirigált a BL kieséses szakaszában (2003–04 Chelsea negyeddöntő, 2008–09 Juventus nyolcaddöntő, 2010–11 Roma nyolcaddöntő, 2011­–12 Inter nyolcaddöntő és most a Leicester). Csak Carlo Ancelotti vezetett több klubot eddig BL-rájátszásban, hatot.


Fotó: EUROPRESS/AFP

Fotó: EUROPRESS/AFP

REAL: CSAK VALENCIÁBA NE!

A Real elmaradt bajnokijának pótlása is hozott statisztikai csemegéket. A három legfontosabb:
1.) Egyetlen pályáról sem vitt haza olyan kevés pontot (1) három legutóbbi fellépésén a királyi gárda, mint a Mestallából. Tavaly januárban ikszelt (2–2), tavalyelőtt januárban ugyanúgy 2–1-re kikapott, mint most. A félelmetes oroszlánbarlangok közül a Camp Nouból, Vicnte Calderónból és az El Madridgalból 4-4, de még a Ramón Sánchez Pizjuánból is 3 pontot elvitt a Real. (Ha az összes tétmeccset számítjuk, a Sevilla pályáján is csak egy döntetlen sikeredett a kupában, két bajnoki vereség mellett.)
2.) Fabián Orellana (képünkön) az első játékos, aki két különböző klub színeiben is betalált a Realnak egyazon bajnoki évben. A chilei csatár a Celta mezében egyenlített a Bernabéuban tavaly augusztusban, de akkor csapata kikapott. Most viszont a találata nagyban hozzájárult a Valencia 2–1-es sikeréhez.
3.) Cristiano Ronaldo a Real fejesgól-királya lett az elmúlt negyedszázadban. 44-edszer talált be fejjel, ezzel eggyel maga mögött hagyta Raúlt, aki 43-mal fejezte be realos karrierjét – az összes tétmérkőzésen szerzett gólokat figyelembe véve.