Vegyenek el 4 kupát a Realtól! • SportTV

Vegyenek el 4 kupát a Realtól!

2017. 02. 25. 07:43    
Olvasási idő: < 1 perc

Egy barcelonai szurkoló azzal a beadvánnyal fordult a Spanyol Labdarúgó-szövetséghez, hogy vegyenek el négy Király-kupa-győzelmet a Real Madridtól.

Hogy a Real Madrid és a Barcelona minden szinten igyekszik borsot törni a másik orra alá, az nyilvánvaló. Most itt egy újabb adalék: Joaquim Molins, a barcelonai Un Crit Valent nevű szurkolói tömörülés tagja az ETV nevű televíziós csatorna El Penalti című adásában bemutatott egy faxot (amit aztán a katalán sportlap le is hozott), amelyben azt kéri a Spanyol Labdarúgó-szövetségtől (RFEF), hogy vegyenek el négy Király-kupa-győzelmet a Real Madridtól. A királyi gárda 1903 és 1909 között négy alkalommal (1905, 1906, 1907, 1908) lett kupagyőztes, csakhogy ezeket a sorozatokat még az RFEF alapítása (1909) előtt tartották, így nem lehet azokat hivatalosnak tekinteni – áll a beadvány indoklásában.
Molins beadványa arra épül, hogy a szövetség néhány éve elutasította azt a kérést, hogy a Levante 1937-ben megnyert Köztársasági elnök-kupáját hivatalos kupagyőzelemként ismerje el, mondván, azt nem a szövetség szervezte. Ugyanez történt az ugyanabban az esztendőben rendezett – és a Barcelona által megnyert – spanyol bajnoki címmel is. Akkor a bajnokságot éppen Mediterrán Ligának nevezték, de a polgárháború miatt komplett országos bajnokságot lehetetlen volt tartani, a 8 csapatos sorozatban csak a katalán és levantei régió együttesei (Barcelona, Espanyol, Girona, Valencia, Levante, Gimnástico, Granollers, Athletic Castellón) szerepeltek.
Az RFEF a pár évvel ezelőtti döntése indoklásában azt mondta, csak olyan sorozatokat ismer el országos szintűeknek, amelyet a FIFA által elismert szövetség szervezett. Molins erre azt mondja: „A beadványomban jelzett kupasorozatokat az RFEF megalapítása előtt tartották, így semmilyen elképzelés szerint sem tekinthetőek hivatalosaknak.” Molins szerint azokat a kupákat a Real Madrid szervezte, a saját címére várta a jelentkezéseket, minden adminisztrációs tevékenységet ott végeztek.

(Sport TV)