(Fő)városi derbi Andalúziában • SportTV

(Fő)városi derbi Andalúziában

2017. 02. 25. 08:35    
Olvasási idő: 2 perc

Egy hamisítatlan városi derbi és egy, a kiesés elkerülése érdekében nagy küzdelmet ígérő találkozó szerepel szombat délután-este a Sport2 műsorán.

BETIS–SEVILLA

Egy, a nagy rivalizálásokkal foglalkozó szakportál a 10. helyre helyezte a világ nagy futballrangadói sorában az andalúziai (fő)városi rangadót. A sevillai zöld-fehérek és piros-fehérek rivalizálása több mint évszázados múltra tekint vissza. Az 1905-ben alapított Betis és a két évvel később létrehozott Sevilla különböző összeolvadások, szétválások után 1915. október 8-án vívta első hivatalos mérkőzését, a pirosak 4:3-as győzelmével. Bajnokin először a 2. ligában találkoztak 1929-ben, akkor is az FC nyert 3:0-ra. Első élvonalbeli meccsükön 1935 májuséban 2:2-es döntetlenre végeztek. A hatalmas rivalizálás nem nélkülözte az (ellenséges) érzelmeket sem. még az elmúlt évtizedben is akadt rá példa hogy az egyik csapat elnöke – dacolva a hivatalos ligaelőírásokkal – nemes egyszerűséggel kizárta, nem engedte be a rangadóra a rivális szurkolóit.
Az örök mérleg minden tétmeccsen és bajnokikon is a Sevilla felé billen, az utóbbi időben egyre nyomatékosabb a pirosak fölénye. Legutóbb a Betis 2012-ben tudta legyőzni a Sevillát otthonában, a Benito Villlamarínban még régebben, 2006 áprilisában ünnepelhettek diadalmasan a zöldek diadalittas rajongói. Most még szebb lenne a győzelem, hiszen a „szomszéd” nagy menetelésben van: áll még a BL nyolcaddöntőjében (minimális előnnyel utazhat Leicesterbe) és tartja a lépést a LaLiga dobogós helyei valamelyikéért folyó küzdelemben is. Ősszel a Ramón Sánchez Pizjuánban 1–0-s Sevilla-győzelem született, Mercado góljával.

LEGANÉS–DEPORTIVO

A LaLigából három csapat esik ki, az azt megelőző két helyet birtokolja jelenleg az abszolút újonc Leganés és a két évtizede még a bajnoki címért, most azonban a kizuhanás elkerüléséért küzdő Deportivo. Előbbi 3, utóbbi 2 pont előnyt élvez jelenleg a már kieső helyen tartózkodó, ám feltörőben lévő Sporting Gijónnal szemben. A külső-madridi gárda eddig csupán egyetlen hazai meccsét tudta megnyerni az élvonalban, november 21-én a (most) sereghajtó Osasuna ellen, ez nem sok jóval biztatja híveit. A Depor idegenben még ennyire sem volt képes, a három nyeretlen gárda egyike (a másik kettő a Málaga és a Granada). Szeptemberben a Leganés nagy meglepetésre nyert La Corunában 2–1-re, ám akkor még vitte az újoncok szokásos lendülete.
Ha a színvonal most aligha verdesi is az eget, a küzdelem nagynak ígérkezik. Mert ugyan mindenki azt hangoztatja, sok meccs van még hátra, messze van még a bajnokság vége, azért a táblázat ezen régiójában mindenki tudja: jobb minél több pontnyi távolságra lenni a szakadékot jelölő vonaltól.

LaLiga Santander, 24. forduló
Sport2 16:15 Betis–Sevilla, 18:30 Leganés–Deportivo
(kommentátor mindkétszer: Farkas Norbert)