Ötvenet vagy százat ugrik Ruud? • SportTV

Ötvenet vagy százat ugrik Ruud?

2017. 02. 25. 08:48    
Olvasási idő: 2 perc

A három versenyben maradt kiemelt sikerrel vívta meg negyeddöntőjén, ketten közülük vívják az elődöntő első mérkőzését a Rio Openen. A másodikon is adva lesz a kuriózum, a 18 esztendős remek „újonc”, a norvég Ruud szereplésével.

A 2. kiemelt Dominic Thiem (8. a világranglistán) és az 5.-ként rangsorolt Albert Ramos-Vinolas (vlr.: 25.) várhatóan kiegyensúlyozott meccset vív egymássaL. Amennyivel jobb játékos Thiem, annyival rapszodikusabb is. A spanyol maga a megtestesült megbízhatóság – extrák nélkül. A két játékos a Toron egyszer találkozott csak egymással: tavaly Csengtuban, szabad téren, kemény pályán a negyeddöntőben a spanyol meglepő simán, 6:1, 6:1-re győzött. Ramos-Vinolas egyébként az elődöntővel megjavította eddigi legjobb riói szereplését, tavaly ugyanis már a második körben kiszállt David Ferrer ellen. Thiem viszont tavaly is elődöntős volt, de akkor meglepő simán (6:1, 6:4) alulmaradt az argentin Guido Pellával szemben. Mindketten szettveszteség nélkül jutottak el az elődöntőig, ám míg a spanyol ellen csak 10, az osztrák ellen összesen 18 játékot nyertek az ellenfelek. Thiem eddig 10 ATP-fináléban játszhatott, ezekből 7-et nyert meg, 3-szor veszített. Ramos-Vinolas döntős mérlege ennél szerényebb: 3 szereplés, 1 győzelem, 2 vereség.

A másik párosításba is jut spanyol kiemelt, a 4.-ként rangsorolt Pablo Carreno Busta (vlr.: 25.), aki a negyeddöntőben két rövidített szettben jutott túl a holtfáradt ukrán Dolgopolovon. Előtte dominikai ellenfele volt, azelőtt meg brazil. Hogy ez miért fontos? Mert negyedik alkalommal indult Rióban, s eddig mindig honfitárs küldte haza, először Tommy Robredo, aztán kétszer Rafa Nadal. Most nem játszott spanyollal – rögvest el is jutott az elődöntőig. (A döntőben persze játszhat honfitárssal, ha Ramos-Vinolas legyőzi az esélyesebb Thiemet.) Az ellenfél személye az igazi szenzáció. A mindössze 18 esztendős norvég Casper Ruud ezen a versenyen valósággal berobbant az ismert teniszezők közé. Szabad kártyás kvázi újoncként 500-as versenyen elődöntőbe jutni – parádés teljesítmény. Ugyan a torna előtt csupán 208. volt a világranglistán, az esetleges döntőbe jutással elérhető 300 ATP-ponttal a 105-110. pozíció környékére ugorhatna előre, azaz egy hét alatt közel vagy több mint 100 hellyel feljebb kerülne a ranglétrán! (S mindezt azután, hogy két hete a budapesti challenger verseny elődöntőjében kétszer 6:0-ra kikapott Fucsovics Marcitól…) Ha kikap, akkor „csak” 130 ponttal gazdagodik és a 150. hely környékére kerül. Így vagy úgy – hatalmasat lép előre.

Sport2 21:00 Tenisz Rio Open ATP 500-as torna, elődöntő (Ramos-Vinolas–Thiem, Ruud–Carreno Busta – kommentátor: Kaplár F. József, szakkommentátor: Taróczy Balázs)

McDonnell utolérné az ikertesót

Sajátos státus elérésére készül Gavin Donnell a hulli profiboksz gálán. Ha a WBC szuperpehelysúlyú címéért kiírt találkozón legyőzi aktuális ellenfelét, Rey Vargast, akkor ikertestvérével, a korábban WBA-pehelysúlyú övet szerző Jamie-vel ők lesznek a brit boksz első világbajnok ikerpárja.

Az eddig veretlen 30 éves doncasteri bajnok (16 győzelem, 2 döntetlen a mérlege) a nála négy évvel ifjabb mexikói Rey Vargasszal csap össze, akinek még imponálóbb a mérlege az övénél (28 mérkőzés, mind győztes, ebből 22. K.O.-T.K.O-siker). A közép-amerikai fiú először mozdul ki a kontinenséről, eddigi találkozóiból 26-ot Mexikóban, kettőt az USA-ban vívott meg.

A mérkőzést megelőző párosításban is jó nevű bokszolók küzdenek meg. A pehelysúlyban amatőrként olimpiai és Európa-bajnok Luke Campbell (15 győzelem, 1 vereség) a Vargas edzőtársaként is szereplő, szintén mexikói Jairo Lópezzel (21 győzelem, 6 vereség) lép a ringbe a WBC könnyűsúlyú „silver” vb-övéért.

Sport1 21:15 Profiboksz gála, Hull (kommetátor: Kassai-Tóth Csaba, szakkommentátor: Erdélyi Kálmán)