Mozjakin az első orosz ezredes • SportTV

Mozjakin az első orosz ezredes

2017. 02. 26. 17:03    
Olvasási idő: 2 perc

Bármilyen hihetetlen, de egészen a mai napig nem volt az orosz jégkorongnak olyan játékosa, aki pályafutása során a hazai bajnokságban 1000 pontot szerzett volna. Az első ezredes a Metallurg Magnyitogorszk csatára, Szergej Mozjakin lett.

Az ezredikre való várakozás első nagy pillanata szeptemberben jött el, amikor Mozjakin megdöntötte Borisz Mihajlov évtizedes rekordját, és egy Jokerit ellen győztesen megvívott meccsen megszerezte 428. góját az orosz élvonalban. Innen már csak az volt a kérdés, a 36. életévét márciusban betöltő csatár még ebben a szezonban képes lesz-e összehozni az egyedülálló mérföldkövet. Elérte. Mozjakin a Kunlun elleni sorozat harmadik meccsén – a KHL történetének első Kínában rendezett playoff-találkozóján -, 1-1-es állásnál a második harmadban bevette a Red Star kapuját, megszerezve a várva-várt 1000. pontját. Az NHL-ben megállt volna az élet, ott helyben kisebb ünnepséget csaptak volna, itt a gól utáni ölelkezés után mehetett is tovább a meccs. A végén Mozjakin még összehozott egy gólpasszt, vagyis jelenleg 1001 ponttal áll az orosz örökranglista élén.

Az, hogy a kétszeres világbajnok Mozjakin lehetett az első, aki véghezviszi ezt a bravúrt kellett az is, hogy a Torpedo Jaroszalvlban nevelkedő támadó soha nem vágyott igazán a tengerentúlra, nem nagyon tepert egy NHL-es szerződésért. 17 évesen, a Torpedo játékosaként 98-ban megpróbálkozott a kanadai kalanddal, a Quebeci Junior Ligában (QMJHL) szereplő Val d’Or Foreursnál szerepelt is pár meccsen, ám az orosz szövetség jelezte: nem engedte őt el sehova, úgyhogy lesz szíves hazajönni. Mozjakin visszatért Oroszországba, és Viktor Tyihonov keze alatt, a CSZKA Moszkánál folytatta pályafutását. Utána 2002-ben, a 9. körben draftolta őt a Columbus, de soha egyetlen alkalommal sem vett részt NHL-es táborban.

Mozjakin hiába álmodozott gyerekként NHL-es karrierről, mikorra draftolták, már megváltozott a családi helyzete. Akkoriban házasodtak össze feleségével Julijával, és várták első gyermekük, Andrejnek születését. Mozjakin biztosabban érezte a hazai környezetet, pláne, hogy a világ számára legjobb edzőjét kellett volna otthagynia az igencsak gyenge Blue Jackets miatt. 2002-ben ismét szóba került a tengerentúlon, a Pittsburgh ki is vásárolta volna szerződéséből, ám Mozjakin ismét nemet mondott. Azt mondta az ő méreteivel, és játékstílusával sokkal kevésbé tudna érvényesülni az NHL-ben. Soha nem derül már ki mi lett volna, ha Mozjakin a Penguinsbe igazol. Az igaz, hogy az alacsony játékosok közé tartozott volna, de sokkal képzettebb, és okosabb játékos annál, hogy ne tudott volna alkalmazkodni a körülményekhez. Helyette maradt otthon, idén pedig pályafutása legjobb szezonja van a háta mögött, hiszen 60 alapszakasz mecsen 48 gólt és 85 pontot szorgoskodott össze.