Wawrinka és Murray is színre lép • SportTV

Wawrinka és Murray is színre lép

2017. 02. 28. 08:58    
Olvasási idő: 2 perc

Értenek a „tükörszerkesztéshez” a dubaji programalkotók – a nagy pénzből azért jut sztárokra a pálya szélén is: a verseny főbírója a wimbledoni torna első embere, Gerry Armstrong… – , a négy centerpályás meccset a második napon is négy kiemelt vívja…

A nyitányon a címvédő is beszáll a versenybe: Stan Wawrinka, a 2. kiemelt (világranglista-3. – képünkön tavaly a trófeával) a bosnyák Damir Dzumhur (vlr.: 77.) ellen minden bizonnyal bemelegít a viadal későbbi csatáira. A 24 esztendős szarajevói születésű fiatalember – jellemzően a mai tenisz elszabadult pénzdíjaira – eddig mér több mint 1.2 millió dollárt teniszezett össze, idén 9 meccséből 3-et megnyerm ötöt elveszített a Touron. „Stan the Man”, a svájci klasszis 7–2-nél jár, idei két tornáján egyaránt az elődöntőben kapott ki, Brisbane-ben Nisikoritól, az ausztrál openen Federertől. Amúgy mentálisan alighanem jó állapotban van, az ATP honlapján vidám képriport jelent meg a két helvét sztárról, amint a repülőgépen „idétlenkednek” egymásaal a Dubajba vezető úton.

A második mérkőzésen két fiatalember, a 22 éves cseh Adam Pavlásek (vlr.: 93.) és a születésnapját a múlt héten ünneplő, egy évvel idősebb francia Lucas Pouille (vlr.: 15.) csap össze. Tour-mérkőzéüknem volt még, tavalyelőtt viszont egy challenger versenyen, Ostravában megmérkőztek egymással. A találkozót a cseh játékos nyerte meg, 6:3, 7:6(3)-ra.

Délután négykor hétfőn Federer lépett pályára, kedden Andy Murray a soros zseni. A 29 esztendős világelső a nála 4 évvel idősebb Malek Dzsaziri (vlr.: 51.) ellen játszik. A skót 12, a tunéziai 14 esztendeje szerepel a profi körversenyen, mégis ez lesz az első mérkőzésük egymás ellen. Igaz, a teniszvilág más régióiban jegyezték-jegyzik őket, de csak most sodorta Murray útjába először a sors az észak-afrikai játékost.

A centerpálya záró meccse egy cseh házi rangadó lesz, amelyet Tomás Berdych (vlr.: 14.) játszik Lukas Rosol (vlr.: 161.) ellen. Nekik – egyedüliként a centeren szereplő négy duóból – van egymás elleni Tour-múltjuk: az idősebbik, Berdych 2–0-ra vezet honfitársa ellen. 2012-ben Rotterdamban az első körben két, tavalyelőtt az Indian Wells-i 1000-es versenyen a 3. fordulóban három szettben győzte le Rosolt. Berdychnek szép múltja van egyébként Dubajban: 2013-bn és 2014-ben is döntót játszott, de előbb az összesen 7-szeres bajnok Federertől, utóbb a 4-szeres győztes Djokovicstól szenvedett vereséget, a svájcitól két, a szerbtől három szettben. (Csak érdekesség: két másik cseh is játszott még – jóval korábban – döntőt Dubajban: az első versenyt 1993-ban Karol Novácek nyerte meg Fabrice Santoro legyőzésével, Federer első bajnoki címét 2003-ban, azaz 14 esztendeje pedig Jirí Novák elleni 6:1, 7:6-os sikerével szerezte meg.)

Sport1 11:00 ATP 500-as torna, Dubaj, 1. forduló (Dzumhur–Wawrinka, Pavlásek–Pouille), majd Sport2 16:00-tól (Murray–Dzsaziri, Berdych–Rosol – egész nap kommentátor: Kaplár F. József, szakkommentátor: Taróczy Balázs)