A BVB a „német óriásölő” ellen • SportTV

A BVB a „német óriásölő” ellen

2017. 02. 28. 08:58    
Olvasási idő: 2 perc

A DFB-kupa negyeddöntőjének első két találkozóján két Bundesliga-együttes lép fel, egy-egy alacsonyabb osztályú ellenféllel szemben.

EINTRACHT FRANKFURT–ARMINIA BIELEFELD

Idén 29 esztendeje lesz, hogy az Eintracht Frankfurt legutóbb megnyerte a DFB-kupát. Ez ugyan nem kerek szám, de magyarként azért jó emlékezni rá. (Az ifjabbaknak: a már akkor is a berlini Olimpiai Stadionban rendezett finálét egy bizonyos Détári Lajos fantasztikus szabadrúgás góljával nyerte meg az Eintracht 1–0-ra.) Az azóta eltelt közel három évtizedben még egyszer eljutott ugyan Berlinbe a Frankfurt, de 2006-ban – ugyancsak 1–0-ra – kikapott a már akkor is kuparekorder FC Bayerntől. Most még két lépés van az újabb fináléig, az elsőt hazai pályán az Arminia Bielefeld ellen kellene megtennie, amely 112 esztendős története során csupán két ízben jutott el az elődöntőig a nemzeti kupában, 2005-ben és 2006-ban – utóbbiban éppen a Frankfurt állta útját, s jutott be a fent említett vesztes döntőbe. Az volt a két csapat második kupaküzdelme, az elsőt Bielefeldben ugyancsak az Eintracht nyerte meg 3–1-re, még az 1974–75-ös kiírás első fordulójában.

A hét végén a Frankfurt egyébként ”El-helyosztó” rangadón kapott ki Berlinben Dárdai Pál Herthájától 2–0-ra, amelynek következtében a két együttes helyet cserélt az 5-6. Helyen a Bubdesligában. Az Arminia értékes 2–2-t ért el idegenben a másodosztáyban 2., feljutó helyen áll Hannover otthonában, s jelenleg a 16. a Bundesliga 2-ben, azaz osztályozós helyen áll, két ponttal a bennmaradó pozícióban lévő St. Pauli mögött, eggyel megelőzve a jelenleg virtuális kieső Karlsruhét.

LOTTE–BORUSSIA DORTMUND

A DFB-kupának is megvan a maga „óriásölője”, a Bundesliga 3-ban újoncként jelenleg 7. Sportfreunde Lotte. (A vesztett pontok tekintetében még jobban áll a kis 13 ezres település együttese, ha két elmaradt mérkőzését megnyerné, a második helyen állna a harmadosztály bajnoki táblázatán). Az SF DFB-kupa-útján két korábbi kupagyőztes, mi több két korábbi európai kupagyőztes, a Werder Bremen és a Bayer Leverkusen volt az áldozata, előbbit 2–1-re, utóbbit 2–2-es döntetlent követően 11-esekkel 4–3-ra verte meg a „törpe”. Aztán a nyolcaddöntőben ismét magasabb osztályú csapatot vert meg, a másodosztályú München 1860-at búcsúztatta 2–0-val. Most azonban még az eddigieknél is nagyobb feladat vár Ismail Atalan edző legénységére: az ugyancsak ex-eurokupagyőztes (BL, KEK), 8-szoros német, ebből 5-szörös Bundesliga-bajnok és a jelen sorozatra koncentrálva a kupában 3 győzelemmel és 5 elvesztett döntővel álló Borussia Dortmund. A BVB a bajnokságban is maga mögött hagyta rosszabb formáját – már 3. a táblázaton – , hátrányban, de behozható hátrányban (0–1) várja a BL-nyolcaddöntő visszavágóját, és szeretne sorrendben negyedszer is bejutni a kupadöntőbe (s persze, ha bejut, meg is nyerni azt, mert a legutóbbi hármat elveszítette…) Az esélyek érzékeltetésére megadjuk egy hírneves (jogi okokból konkrétan meg nem nevezendő) fogadóiroda oddszait: a hazaiak sikerére 25-szörös, a vendég BVB győzelmére 1.16-szoros pénzt fizetnek.

DFB-kupa, negyeddöntő:
Sport1 18:15 Eintracht Frankfurt–Arminia Bielefeld
(kommentátor: Kassai-Tóth Csaba, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Hajdu Attila)
Sport1 20:30 Sportfreunde Lotte–Borussia Dortmund (kommentátor: Kassai-Tóth Csaba, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Puhl Sándor)

Melyik Valenciát láthatjuk?

A LaLiga hétközi fordulójából kedden este az idény (negatív) meglepetéscsapatát, a Valenciát mutatjuk meg, amely múlt szerdán nagy szenzációt keltve megverte elmaradt bajnokin 2–1-re a listavezető Real Madridot, három napra rá meg ugyanannyira kikapott Vitoriában a 11. helyezett Alavéstől…
A denevéresek ellenfele a Leganés lesz, amely viszont rövidke, tavaly augusztus óta tartó LaLiga-históriája legfényesebb – értsd: legnagyobb gólkülönbségű – diadalát aratta a Deportivo elleni 4–0-val. Mivel a Valencia előtt két ponttal álló Las Palmas szerdán a Bernabéu Stadionba látogat, a Turia-parti gárda győzelem esetén megcélozhatja a 12. hely időleges birtoklását is. (Minő perspektíva egy kétszeres BL-döntősnek – igaz, az a két csúcsfinálé már több mint másfél évtizede volt…)

LaLiga, 25. forduló. Sport2 21:30 Valencia–Leganés (kommentátor: Farkas Norbert)