Hazai LaLiga-szerda az óriásoknak • SportTV

Hazai LaLiga-szerda az óriásoknak

2017. 03. 01. 07:36    
Olvasási idő: 3 perc

A hét végi idegenbeli rangadó után a hétközi fordulóban könnyebb ellenfél vár hazai pályán a két spanyol gigászra – már ha „könnyebb” ellenfélről egyáltalában beszélni lehet a LaLigában.

LALIGA, 25. FORDULÓ

Időben előbb a Barcelona lép a hazai pálya, a Camp Nou szent gyepére. Ellenfele a Sporting Gijón lesz, amely különleges helyet foglal el a katalános mestere, Luis Enrique életében. Az edző az asztóriai főváros szülötte, a Sportingban kezdett futballozni, ott lett élvonalbeli. Sőt válogatott futballista. „Életem végig Sporting-szurkoló maradok” – mondta a meccs előtti sajtótájékoztatón, amikor a hogylétéről faggatták a „nem is lehetnék jobban” válasszal szolgált, azaz nem ült fel a provokációnak. „Életbevágóan fontos három pontot szereztünk a Calderónból, láthatták a játékosok ünneplésén is.” Arra a felvetésre, nem túlságosan Messitól függ-e a csapat eredményessége, így reagált: „Naiv lennék, ha azt gondolnám, nem függünk a világ legjobb játékosától, Remélem, ez a függőség még hosszú ideig eltart.” A taktikát illetően is megcsillantott egy lehetőséget: „A háromvédős rendszer remekül működött az Atlético ellen. Nem térünk át rá mindenkor, de egy bevethető formulát jelent a továbbiakban.” Ami a korábbi eredményeket illeti, a Sporting 1944-es első fellépése óta 42 meccsen mindössze egyetlen győzelmet aratott Barcelonában, 1987 februárjában, azaz több mint 30 éve győzött 4–0-ra a Camp Nouban. Pontot legutóbb 15 esztendeje, 1992-ben szerzett egy 1–1-gyel, azóta 11 mérkőzést veszített el zsinórban. Nagy szenzáció lenne, ha ez a széria nem folytatódna tovább.

A konkurens Real Madrid a két Valencia tartománybeli kirándulás után most otthon lép fel a Las Palmas ellen. Talán könnyebb dolga is lesz, mert a kanári-szigeteki igazi „játszó” csapat, nem képes olyan bunkerfocira, mint az előző két ellenfél. A védelme is átjárhatóbb, kétszer annyi gólt (36) kapott, mint például a Villarreal. „Az eredményeinket mi érjük el a pályán. Nem tisztem a bírók minősítése és nem szeretném, ha játékosaim ezt tennék” – reagált Zidane arra a felvetésre, hogy a Real bírói „besegítéssel” éri el győzelmeit, mint például legutóbb a Villarreal ellenit. „Nem lehet semmit sem a fáradtságra fogni, ezt a tempót bírni kell ezen a szinten’”– mondta a gyors egymásutánban következő erőpróbákat felvető kérdésre. „Remélem. Jesé sok sikert fog elérni Las Palmasban, persze csak a mi meccsünk után” – reagált korábbi játékosa friss kölcsönszerződésre a kanári-szigetekiekkel. Végül arra is válaszolt, hogy Isco és Morata „második fogásnak”, illetve „desszertnek” nevezték magukat a Real étlapján. „Ők vicceltek, nincs igazán vita köztünk. Láthatták, tökéletesen léptek be a játékba” – mondta. Persze, hogy kezdenek-e valaha, talán éppen a Las Palmas ellen, arra még csak utalni sem utalt… (A Real hazai mérlege a Las Palmas ellen még jobb mint a Barca Sporting elleni balansza. A kanári-szigetekiek 32 madridi fellépésükből mindössze 4 remire voltak képesek, a további 28 alkalommal egyformán kikaptak. A legutóbbi iksz dátuma 1986 szeptembere, azóta 4-szer nyert a Madroid, 20–2-es gólkülönbséggel, azaz meccsenként öt gólt elérve.)

DFB-KUPA NEGYEDDÖNTŐ

A hét végi gólzáporos Bayern–HSV bajnoki (8–0) mindkét résztvevője fellép a kupanegyeddöntőben. De a hamburgiak szerencséjére nem egymás ellen. A HSV a Mönchengladbachot fogadja, amellyel ötször ütközött meg a kupahistória folyamán, három győzelem, 1-1 döntetlen és vereség mérleggel. A legutóbbi találkozásnak viszont már három évtizede, az 1987-es elődöntőben nyert 1–0-ra a HSV Manfred Kastl hajrában elért (85. p.) góljával – aztán a trófeát is elhódította a Stuttgarter Kickers elleni 3–1-gyel. A Hamburggal szemben a Gladbach győzelemből jön, az Ingolstadtot verte meg a legutóbbi bajnokiján 2–0-ra.

A masik szerdai párosításban a kupagyőzelmek számában is rekorder FC Bayern egyik ősi riválisát, a Schalkét fogadja. A két együttes közös kupamúltja tekintélyes, 10-szer is összecsaptak már, a mérleg „természetesen” jelentős Bayern-fölényt mutat. 6 győzelem 2-2 döntetlen és Schalke-siker mellett. A tíz találkozóból kettő döntő volt: 1969-ben és 2005-ben is a bajorok nyertek, egyformán 2–1-re. A legutóbbi találkozásra azonban a gelsenkircheniek emlékeznek jobb szívvel: a 2011-es elődöntőben Münchenben nyertek 1–0-ra, Raúl góljával. Aztán a döntőben 5–0-re lelépték a Duisburgot, az volt az S04 legutóbbi DFB-kupagyőzelme az eddigi 5-ből, amellyel egyébként harmadikak az örök rangsorban a Bayern (18) és a Werder (6) mögött. A favorit persze most is a Bayern, a távoli és a közelmúlt alapján egyformán. A bajorok számára azonban figyelmeztető lehet, hogy négy héttel ezelőtt a Bundesligában csak 1–1-re végeztek otthon a Schalkéval. Hasonló eredmény a kupában hosszabbítást, esetleg 11-es rúgásokat is vonhatna maga után – azokkal pedig már egy BL-finálét is elveszített már a Bayern az Allianz Arenában nem is olyan régen, egy fél évtizeddel ezelőtt..

(A nap harmadik fontos kupaeseményéról sem maradnak le az angol futball hívei. Az FA-kupa nyolcaddöntőjéből megismételt Manchester City–Huddersfield Town találkozót a Sport2-n 22:45-től felvételről láthatják.)

Sport2 18:30 Hamburger SV–Borussia Mönchengladbach DFB-kupa-negyeddöntő (kommentátor: Kassai-Tóth Csaba)
Sport1 19:30 FC Barcelona–Sporting Gijón, LaLiga 25. forduló (kommentátor: Farkas Norbert, műsorvezető: Petur András)
Sport2 20:45 FC Bayern–Schalke 04 DFB-kupa-negyeddöntő (kommentátor: Faragó Richard)
Sport1 21:30 Real Madrid–UD Las Palmas, LaLiga 25. forduló (kommentátor: Matuz Krisztián, műsorvezető: Petur András)