Murray maradt talpon Dubajban • SportTV

Murray maradt talpon Dubajban

2017. 03. 02. 08:21    
Olvasási idő: 2 perc

Gyakorlatilag szinte egész napos teniszfolyammal szolgálunk csütörtökön a párhuzamosan folyó dubaji és acapulcói 500-as tornáról.

DUBAJBÓL 11 órától a négy negyeddöntőt közvetítjük folyamatosan egymás után. Minden párban lesz egy „órisölő”. Egy korábban meglepetést okozó játékos – vagy egy világklasszis. Az első mérkőzést a Tomás Berdychet búcsúztató holland Robin Haase (a világranglistán 66.) játszik a bosnyák Damir Dzumhurral (vlr.: 77.), aki viszont címvédő, 2. kiemelt Stan Wawrinkával bánt el az első körben. Korábban egy-egy főtáblás Tour- és egy selejtezős meccset váltottak egymással, mindkettőt tavaly, salakon, s mindkettőt Dzumhur nyerte, a római 1000-es torna selejtezőjében három, a monte-carlói 1000-es első körében pedig két szettben bizonyult jobbnak. A második mérkőzést két tapasztalt játékos, Fernando Verdasco (vlr.: 35.) és Gael Monfils (4. kiemelt, vlr.: 12.) vívja. Eddigi három meccsüket mind a francia nyerte meg, 2008-ban Monte-Carlóban két játszmában, 2010-ban a párizsi 1000-esenm, 2013-ban a winston-salemi negyeddöntőben pedig döntő szettben győzött. A harmadik meccs a világelső Andy Murrayé, aki a veterán német Philipp Kohlschreiberrel (vlr.: 29.) vív meg. Kettejük közös múltja 2010 óta öt meccsre tekint vissza, 4–1-re Murray vezet. A német egyetlen sikere kettejük legrégebbi találkozóján, Monte-Carlóban született, salakon 6:2. 6:1-gyel. A legnagyobb derbijük egy GS-ütszettes volt, 2014.ben a Roland Garroson a döntó játszmában Murrey 12:10-re kerekedett felül. Az azóta lejátszott három meccsük mind döntő szettes volt, egyként a skót sikerével. Az utolsó mérkőzésen lép fel az orosz Jevgenyij Donszkoj (vlr.: 116.). A 26 éves orosz teniszező előbb honfitársával, Juzsnijjal bánt el, aztán a második körben világszenzációt szerezve, egy sima vesztett után két rövidített szettben, a másodikban 1:5-ről (!) verte meg minden idők legnagyobbját, az itt Dubajban 7-szeres győztes és kétszeres döntős Roger Federert. Az ezzel a sikerrel egyszerre világhírre jutó Zsenya ellenfele a 7. kiemelt francia Lucas Pouille (vlr.: 15.) lesz, akitől korábban 7 éve Kazanyban egy future tornán kikapott, ám a felnőttek közt a tavalyelőtti US Openen négy szettben legyőzött.

ACAPULCÓBAN ugyancsak a negyeddöntő következik, az időeltolódás miatt nálunk az éjféli órákban. Ott nem volt akkor csillaghullás, mint az emírségekben, a négy mérkőzést az első négy kiemelt játssza.
A harmadikként rangsorolt Marin Cilic (vlr.: 8.) kezd az amerikai Steve Johnsonnal (vlr.: 26.). Eddig kétszer mérkőztek a Touron, mindkétszer a horvát győzött, tavalyelőtt Tokióban kétt szettben, tavaly a queensi negyeddöntőben háromban.
A második meccsen Rafa Nadal (2. kiemelt, vlr.: 6.) küzd meg a második számú japán versenyzővel, Nisioka Josihitóval (vlr.: 86.), ez lesz kettejük első mérkőzése a Touron.
A harmadik találkozón Dominic Thiem (4. kiemelt, vlr.: 9.) küzd meg Sam Querrey-vel (vlr.:40.). Korábban egyszer játszottak, ravaly ugyanitt, ugyanebben a fázisban, az osztrák kétszer 6:2-vel győzte le az amerikait. A találkozót eredeti kommentárral láthatják, de péntek déltől magyar hangalámondással is megismételjük.
A negyedik meccset, amely nem előbb mint hajnali 3-kor kezdődik, az exvilágelső, most -második, a versenyen szabad kártyával első kiemeltként induló Novak Djokovics játssza a 6. kiemelt Nick Kyrgios (vlr.: 17.) ellen. Ez azonban már a pénteki nap történéseihez tartozik.

Sport2 12:00 ATP 500-as torna, Dubaj, negyeddöntő (Haase–Dzumhur, Verdasco–Monfils – kommentátor: Gyulai Miklós), majd Murray–Kohlschreiber, Donszkoj–Pouille (kommentátor: Kaplár F. József, szakkommentátor egész nap: Taróczy Balázs)
Sport2 23:30 ATP 500-as torna, Acapulco, negyeddöntő
(S. Johnson–Cilic, Nisioka–Nadal – kommentátor: Fülöp László, szakkommentátor: Machán Róbert), majd 3-tól: Thiem–Querrey (eredeti kommentárral)